icon

Operace kyčelního kloubu v mladém věku. Máte zkušenost?

28. led 2026

Čauky ženy chtěla bych se zeptat zda nekdo měl operaci kyčelního kloubu kolem 30 let? Bolí mi noha a dnes mi zjistili že budu muset jít na operaci kyčelního kloubu vyměnit za umělý?Ale docela se bojím že nebudu chodit už vubec.Jak jste to zvládli?A co pobyt v nemocnici?jak dlouho trval.

zuzkasim
28. led 2026

Mamka byla před půl rokem. Pobyt v nemocnici cca 5 dnů, potom převoz na rehabilitační oddělení, myslím že na 2 týdny. Pak jsi doma, cvičíš, můžeš zažádat o lázně, obvykle se dostanou. Chodí normálně, chodit tě nutí už v nemocnic, samozřejmě o berlích, ale postupně zatěžuješ. Dobrý je na rehabilitaci rotoped. Všechno ti řeknou, neboj se, zvládají to i senioři. U tebe bude rekonvalescence poměrně rychlá, důležité je opravdu odhodlaně cvičit dle pokynů. Doktoři jsou v tomto už moc šikovní!

jajulin
28. led 2026

Můj bratr byl na této operaci někdy kolem 30. roku. Žádný problém, běhá jak frčka, teď je mu přes 40. Tchyně má 72 let a na konci listopadu byla už s druhým kyčlem. Na nohy si stoupla snad následujícíc den po operaci, v nemocnici celkem 5 dní. Pak hned domů, rehabilitační pobyt už se běžně nedává. A na konci února pojede do lázní.

1pomnenka
28. led 2026

Záleží na tom, jakou operaci budeš mít. Důchodci mají kloub na lepidlo, vytvrdne a za pár dní začínají s rehabilitací. Švagr byl mladý, chtěl sportovat a nechtěl mít omezený rozsah pohybu kloubu. Měl jiný druh operace, po operaci musí kloub do kosti zarůst, nesměl 3 měsíce na nohu stoupnout, pak teprve rehabilitace. Lékař ti řekne, co mají v plánu. My to tu nevíme ptej se lékaře. Hlavně na operaci se čeká klidně 2 roky, takže plašíš, je to daleko. Před operací si byl 2x darovat krev, chtěl dostat svou vlastní a ne od dárce.

drep
28. led 2026

Po klasické cementované i necementova endoprotéze dnes pacienti vstávají ideálně už večer v den operace, je to nejlepší prevence jak dekondice, tak trombembolie. Endoprotéza je samozřejmě velká operace, ale v dnešní dob taky velmi bezpečná.

ivasad.
28. led 2026

@anonym_autor kolegyně z práce byla na výměně kyčle nějak po čtyřicítce. Když jdeme na oběd, vůbec jí nestačím... Chválí si to.

cuma
29. led 2026

Kamarád je ted 14 dní po ,hned vstával...rehabilitace 4 týdny a pak lázně

lovemusicsun
29. led 2026

Já mám endoprotézu kolene, byla jsem na ni ve 40ti letech. Po 10ti letech bolestí to byla neuvěřitelná úleva. Dnes jsem v pohodě, skoro nikdo to ani neví. Já tedy už nelyžuju a neběhám, ale jezdím na kole a chodím. To mi stačí. Kdybych se měla rozhodovat znovu, tak bych to udělala stejně.