Operace meningeomu (nádoru na mozku)

kacenka_12
15. črc 2021

Dobrý den. Měl jste někdo z vás meningeom a byli jste s ním na operaci? Mě čeká operace v září a mám šílený strach ☹ Děkuji.

crejzy
15. črc 2021

S meningiomem zkušenost nemám ale s operaci mozku ano. Budou vám hlavu otevírat? Chápu ten strach, já to měla teda akutní, ale strachy bych bláznila vědět to dopředu. Každopádně po operaci na JIP žádná bolest, celou dobu jsem měla teda nějaké morfium ale pobyt na JiP úplně v pohode. První den jsem měla z hlavy asi dren nebo takový vývod, nevím jak se tomu říká, ale jeho vyndavani vůbec nebolelo. První den jsem hlavně spala, špatně jsem videla, ale záleží kde to máte, mě asi otok na něco tlačil. Každý den jsem ale videla lip. Na JIPce jsem ležela asi jen 3-4dny protože vše bylo lepší než původní prognóza. Přesun na normální oddělení znamel vypnutí morfia a musím říct ze bolest to byla neskutečná, takže doporučuji vyžádat si něco na bolest i na normálním oddělení, mě nechali trpět celou noc, byla jsem si skoro jista ze se znovu krvacim do mozku a tentokrat umru, každopádně leky zabrali. Je nutné je brát fakt pravidelně, aby se ta bolest nerozjela. Nevím co přesně by vás zajímalo?

kacenka_12
autor
15. črc 2021

@crejzy Moc děkuji za odpověď. Ano, budou mi otevírat lebku - právě to je pro mě šílená představa. Nádor mám zatím malý, prý se na něj přišlo včas a je s největší pravděpodobností nezhoubny, což je super. Mám ho ale u očních nervů. Zatím vidím dobře, v podstatě žádné změny ve vidění nemám. Ale když by se to neoperovalo, růstem nádoru bych oslepla. Takže operace je pro mě jediným řešením. Ani nijak netrpím sebelitosti, neříkám si, proč zrovna já, ale co mě nejvíc "žere" je strach z operace. Z možných rizik, aby mi nepoškodili oční nervy, bolesti se také šíleně bojím 😔 Navíc mám doma 3letého chlapečka a 4mesicni holčičku. Tak mám strach i z rekonvalescence, ale manžel naštěstí bude se mnou min. 3 týdny doma.

crejzy
15. črc 2021

@kacenka_12 to mě mrzí, ale dnešní neurochirurgove jsou fakt mistři, mě hlavu otevřeli kvůli krvácení do mozku, o kterém předem nevěděli proč se děje. Bylo to uvnitř mozku, takže je teprve při otevření čekalo hledání a operování veškeré poškozené tkáně atd. U vás uz vi předem kde říznou, budou připraveni a dobře to dopadne. Ve které nemocnici to bude? Rekonvalescence byla těžká, ale pro mě hlavně psychicky. Musela jsem brát krom léku na bolest ještě antiepileptika ( strašili s epilepsií) a měla jsem doma novorozence. Ten mě nenechal spát a to byl obrovský problém. Potřebovala jsem hlavně spát, takže jsem se trapila, ale taky jsem byla v sestinedeli takže horší psychika se dá hodit i na to. Pokud vás děti nebo manžel nechají odpočívat a spát co to půjde, budete brzy fit. Jizva se hojila dobře, vyndani stehů mě nebolelo, do dnes to mám okolo jizvy necitlivé. Strach z bolesti chápu, ale mají na to leky ( ne ibalgin, ale o dost silnější) které zaberou. Takže se to dá zvládnout.. už si nemůžu vzpomenout jak dlouhou jsem je brala, ale ne zas tak dlouho.

kacenka_12
autor
15. črc 2021

@crejzy Tak to je mi moc líto, v jaké situaci jste byla. Možná i proto jste měla ten dren, kvuli krvaceni a složitosti operace. Tomu bych se eventuelně mohla vyhnout, co myslíte? Navíc mě by se snad nemuseli "šťourat" úplně v mozku, jelikož tento nádor je nádor mozkových plen. Tím by to také mohlo být jednodušší. Jaký typ nádoru jste měla vy? A byl zhoubný?
Navíc resim otázku kojení. Budu muset nejspíš malou odstavit, protože si moc nedokážu představit po operaci odstrikavat... Nehledě na to, ze pak i doma můžu brát léky, s kterými bych stejně nemohla kojit...

crejzy
15. črc 2021

@kacenka_12 u mě to nebyl nádor ale AV malformace ( bylo tam něco jako klubko žil špatně napojených na tepnu, které par dni po porodu ruplo). Je pravděpodobné, že to u vás bude jednodušší operace a žádný dren atd. ale nejsem doktor tak nevím. Kojení moc neřešili, sestra mi řekla jestli chci něco na zastavení laktace, že dostanu leky se kterými se kojit nesmí ( ty antiepileptika) ale mě se kojení skoro nerozjelo po porodu, malý byl z části na UM už z porodnice, takže kojení dostalo stopku. Ale opět nevím jaké léky dostanete vy…

barborka09
15. črc 2021

@kacenka_12 V lednu byla na operaci meningeomu moje mamka (66 let) - byl teda hodně velký - 8,2x6x5,5 centimetrů. V podstatě dle lékaře jí zabíral čtvrtinu hlavy. Měli dokonce stach, jestli se jim to povede vyoperovat najednou. Naštěstí se po sedmihodinové operaci povedlo. Asi tři dny byla v umělém spánku, v nemocnici celkem 14 dnů. Pak jsme si ji vzali domů - chtěli ji dát do LDN. No a nám začlo peklo. Vůbec se nebyla schopná o sebe postarat. I když s tím jsme tak nějak počítali. Učila se znovu chodit s chodítkem, bez pomoci nezvládla vstát z postele, chůzi po schodech zvládla asi po dvou měsících. Strašně hodně spala. Zhruba dva měsíce po operaci dostala epileptický záchvat, tak jsme volali rychlou. Dostala léky na epilepsii. Záchvat se jí od té doby neopakoval. Dodneška se jí často točí hlava, takže pořád chodí s berlemi. Momentálně je schopná si nachystat jednoduché jídlo, celá domácnost je na nás - nezvládá vůbec nic. Ale jde vidět že se lepší, ale je to běh na dlouhou trať. Přeji ať vše dobře dopadne!

crejzy
15. črc 2021

Ještě napíšu, že když mě pustili z nemocnice, musel jsem si najít neurologa, který mi dal psal leky. Na pohotovost zpět do nemocnice jsem jela 1x protože se mi jeden den tak točila hlava, ze jsem se musela držet zdi abych došla na wc. Úplně se mi otáčel pokoj, ale nakonec to přešlo ještě než jsme tam dojeli ( usla jsem v aute - já vlastně fakt byla hodně spavá), takže mi řekli, že je vše v pořádku a že můžu jet zas domu. Protože jsem měla pocit že z těch antiepileptik jsem spavá a přitom si to nemůžu dovolit kvůli malému, začla jsem chodit na eeg a s postupně se těch léku (cca půl roku) zbavovala. Epilepsií nemám. V nemocnici mě chtěli vidět za cca 6 měsíců po operaci na CT, to taky dopadlo dobře. Můj neurolog mě pak ještě poslal na magnetickou rezonanci, ale to protože jsem si stěžovala že mě v místě oparace občas bolí a pak jsem na ni šla znovu když jsem začala uvažovat o dítěti č.2 🙂 teď pomalu táhne na 4r od operace a v září bych měla rodit 🙂 doopravdy vše dobře dopadlo. U vás to taky dobře dopadne 🍀

drep
15. črc 2021

@kacenka_12 operaci jsem neabsovala, ale dost pacientů jsem na ní uspávala a o ještě víc jsem se starala po výkonu na jipu. U nás obvykle se den před výkonem zavádí centrála (žilní vstup do krku). Délku výkonu úplně odhadnout nelze, v krátkého výkonu a při nekomplikovaném průběhu se pacient budí na sále a jip jde vzhůru a bez trubky na dýchaní. Někdy je ale potřeba, aby pacient spal a budí pomaličku až na jipu a trubka se vyndavá až tam. Dren u nás mají pacienti standardně, neodvádí krev z mozku, ale z prostoru nad tvrdou plenou (aby nevzniklo poooperačně epidurální krvácenil, které by se muselo znovu operovat). Vyndavá se 1.-2. Pooperační den. Pacienti při nekomplikovaném průběhu jsou na jipu 2 noci, pk jdou na oddělení, kde jdou tak do týdne domů.

kacenka_12
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
kacenka_12
autor
15. črc 2021

@drep Moc děkuji za Vaši reakci. Nevíte, zda vyndavani drenu bolí? Z drenu mám celkově hrůzu, natož vyndavani z hlavy ☹ Co ta centrála do krku, dá se to zvladnout, bolí to? Bohužel jsem celkově posránek, i když mám za sebou už 3x operaci očí a 2x cisarsky řez, takže bych mohla být "vytrénovana", ale s touto operací vůbec žádné zkušenosti nemám a mám šílený strach z komplikací a bolesti...

klea81
15. črc 2021

@kacenka_12 měla jsem dren v krku, vydávání nebolelo vůbec, trvá to pár sekund

drep
15. črc 2021

@kacenka_12 centrála se před samotným pícháním umrtvuje a pacienti to snáší dobře. Pokud je ten nádor hodně malinký a máš pěkné žíly, tak ani nemusí být nutná (ale já ji obvykle chci). Drén je nepříjemný (já měla v koleni a zápěstí a nepřijemné to bylo hodně), ale trval to 10 vteřin

kacenka_12
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
kacenka_12
autor
15. črc 2021

@drep A ta centrála se dává proč? Ja vím, že delka operace se nedá odhadnout, ale pokud je bez komplikací, je to v řádech několika hodin či treba pouze jedné hodiny?

kacenka_12
autor
15. črc 2021

@drep Je vůbec člověk po této operaci vůbec schopen si už v nemocnici číst knížku nebo se nemá vůbec namahat?

barmil
15. črc 2021

@kacenka_12 teta mela nezhoubny nádor velikosti baseball míčku. Přišlo se na to náhodou, dostala záchvat, kdyz vedla bratrance do školky. Byla na Homolce. Museli ji vyndat čelní kost, pak nádor, operace 9hodin. Kost museli nechat 6mesicu venku, mela na ni už nějakou infekci, takže byla půl roku bez cela. Pak další operace, kdy ji vrátili čelo zpět, 7hodin. Pak se zas čelo začalo propadat, tak znova čelo ven a po půl roce zpět. Bohužel jako následek nádoru nebo tolika dlouhých anestezii má epilepsii, jednu dobu nemohla ani pracovat, přišla o řidičák. Teď už to má pod kontrolou. Každý rok jezdi na kontroly. Musím říct, že celý personál na Homolce jsou úžasní profíci s velmi empatickym přístupem, ležela tam dohromady skoro 3mesice a opravdu se o ní krasne starali.

drep
15. črc 2021

@kacenka_12 je to vstup do oběhu se třemi cestami, anestezie se obvykle vede (aspoň u nás) kontinuálním podáváním léků do žíly (a tedy nikoliv plynem, ten mozku úplně nesvědčí). Operace trvá hodiny, i ta nejjednodušší a nejvíc odsýpající je minimálně 3 hodiny práce chirurga (jen otevřít a zavřít hlavu trvá tak hodinu a půl a víc) plus naše práce. Pacienti na jipu jsou většinou celkem unavení, ti si u nás nečtou, ale na oddělení už pak jo.