Panická porucha.Jak ji překonat při řízení auta?

wow
5. únor 2020

Ahoj, mám dotaz, jak překonat panickou ataku při řízení auta. Bez neurolu to nedávám, nemáte nějakou radu?

kotty
5. únor 2020

Když jsem měla PP, tak jsem za volant vůbec nelezla. Naštěstí jsem nemusela. Spíš bych měla záchvat z toho strachu, že mi ta ataka začne a někomu ublížím. Když PP byla překonána a naštěstí se nevrátila už deset let, tak když někam musim dneska jet a řídím uplně sama, tak si buď pouštím příjemnou hudbu, nebo si sem tam něco povím pro sebe, okomentuju něco kolem silnice, prostě odvedu myšlenky..

wow
autor
5. únor 2020

Já musím, vozím děti do školy a školky a 30km do práce

wow
autor
5. únor 2020

@kotty já u toho mívám právě pocity depersonalizace a derealizace

wow
autor
5. únor 2020

@kotty beru Sertralin

kotty
5. únor 2020

Tím spíš bych si fakt klidně povídala pro sebe, klidně i věty jako " jsem tady, vezu děti do školy, teď pojedeme kolem xxxx, tam jsme třeba byli na výletě a tak"...prostě se sugestivně zpřítomňovat. Pokud je školní dítě větší, pak klidně vést smysluplný rozhovor s ním. Třeba plánovat , co budete dělat odpoledne, co uvařit apod. Pojistit si, aby to starší stoprocentně umělo zavolat pomoc v případě, že byste byla indisponovaná a musela zastavit. Pokud bych ataky měla dnes, kdy mám děti, určitě bych jim o tom řekla, aby nebyly vyděšené a věděly, co dělat, kdyby se něco stalo. Člověk to svým způsobem může brát jako selhání, něco, za co se stydí, ale takové ty pojistky, berličky pro lepší fungování by pro mě byly důležitější. Když jsem PP měla, tak jsem si svoje okolí taky trochu proškolila. Se Setralinem zkušenosti nemám, měla jsem Eliceu.Co změna léků, konzultovala jste ?

wow
autor
5. únor 2020

@kotty s dětmi se mi to nestává ty vezu jen 5km ale pak jedu 25km do práce, Sertralin my vždy zabral

sahrazad1
5. únor 2020

Taky mam paniky. Radu mam jednu, drsnou, ale funguje. Snaz se ridit auto co nejvice. Jde o to, aby se tvuj mozek naucil, ze ridit auto te neohrozuje, ze je to normalni. Prvnich par jizd bude drsnych, ale bude se to lepsit. Zkratka prekonat sama sebe. To je moje rada.

mamio
5. únor 2020

@sahrazad1 musím jen souhlasit jedine překonat sama sebe. Taky jsem si tim prošla

lucitka91
6. únor 2020

Ahoj holky, mám něco hodně podobného. Myslela jsem, že je to pouze obava z většího provozu ale jak tady čtu vaše reakce obávám se, že to musím začít řešit. Považuji se za dobrého řidiče ale poslední asi 4 roky se vyhýbal řízení čím dál víc. Měla jsem vlastní auto a když jsem se rozhodla tak jsem prostě jela kamkoliv. Teď když mám řídit, např. si manžel třeba na oslavě dá pivo, tak okamžitě začnu stresovat. Bije mi srdce o 106, nemůžu mít puštěné ani rádio a kolikrát se přistihnu jako bych i hůř viděla. No nechápu to. Jedu třeba 10 minut a pak se to uklidní. Myslíte že je i můj případ řešitelný? Nebo je to prostě jen obava.

kulisek_28
7. únor 2020

Jde pouze o zvyk. Pokud přestanete nějakou činnost dělat, tak tam ty obavy vždycky budou. Takže řídit, řídit a řídit

katerina_j
8. únor 2020

Já se řízení tak strašně bála, že na 5 let přestala úplně řídit. Pak jsme změnila práci a najednou mi nic jinyho nezbylo. Teď najedu několik tisíc km měsíčně a baví mě to. Přenastavila jsem to v hlavě během jedné noci. Ale ten stres naprosto chápu 😒

mrtafa82
5. zář 2022

Já mám zase jiný problém, jsem v půlce výcviku v autoškole a začali mi panický ataky, dnes to bylo hrozný naštěstí né u jízdy, ale před ní. Zítra jdu k dr. nevím si s tím vůbec rady.

treasurka
5. zář 2022

Řízení auta pod Neurolem :O

veru181
5. zář 2022

@mrtafa82 Nevím, jestli se mé problémy daly označit za panické ataky, ale psychické problémy jsem měla hodně velké a pomohlo mi přikoupení jízd navíc už během výcviku. A dobrý instruktor.