icon

Plánujete každoroční očkování proti roztroušené skleróze?

12. pro 2021

Dobrý den

Rada bych se zeptala planujete na očkovaní chodit každý rok když to odsouhlasí ?
Nebo teď na 3 davku ?
Zatím nemam ani dvě i tech se bojím co mi bude
Jde mi to vím že zdraví je nad vše 🍀 ale i tak planujeme dovolenou , chci vzít dceru někam plavat atd .. a taky konečně mame peníze na to se vzít ale nemůžeme protože bez očkovaní to nejde …
Ano pro někoho chabé důvody a lidi říkají že by na to nešli jen kvůli tomu aby mohli něco dělat .. Taky se mi nechce .. ale rada bych si vzala svého přítele . Napadlo mě najít někde někoho kdo nas oddá a tyhle opatření neřeší ale koho a kde .

Strana
z2
monii007
12. pro 2021

Ja mam také RS a ockovat jsem se nechtěla. Bohužel, pokud je to povinné v zahraničí, tak se bez nej neobejdeme, pokud chceme cestovat. Takze se budu ockovat jen kvuli cestování, ne kvuli tomu, ze bych se bala nemoci. Takze budu doufat, ze mi to nezhorsi stav 🙏🙈🙂

mamikry
12. pro 2021

Ockovana jsem dvema davkami, ted jsem covid prodelala a ockovat treti se necham, ale jeste nevim, zda hned, az na me prijde rada, nebo az pozdeji. Pokud plati, ze mam ted vybudovanou imunitu na cas, pak mi to neprijde az tak akutni. Jinak bych na treti sla. A ano, pokud to bude nutne a covid situace se bude vyvijet spatne, pujdu i na dalsi. Mam v rodine stare i strarsi lidi a deti v kolektivu, takze cekam, ze nas reinfekce nemine. Ockovat jsem se nechala kvuli rodine a sama sobe, mam v okoli ne uplne pekne prubehy a nechtela jsem riskovat, ze dopadnu stejne. Jinak pro RS se ockovat muzete, vim o pani, ktera se nechala a je v poradku. Mela tedy po ockovani tri dny teplotu a zimnici, ale to je u kazdeho jinak.

errol4388
12. pro 2021

Moje sestra má RS a tento týden byla už na 3.dávce. Vedlejší účinky minimální, jen únava a bolest ruky. Žádné zhoršení stavu nebo ataku po očkování neměla.

areh
12. pro 2021

Mamka má naočkované 3 dávky bez problémů. Nebo den po očkování bolest ruky a trochu únava. Nic hrozného. Covid prodělala před rokem a ten jí vyřadil na měsíc. Neměla špatný průběh, ale byla hodně unavená a nemohla normálně fungovat. Jinak pracuje ve školství, takže mezi lidma...

veritanas
12. pro 2021

Babička má RS už 30 let a nechala se očkovat, protože je ležák ( v podstatě terminální stadium té nemoci), protože případný covid by ji asi zabil, jelikož si neumí odkašlat a dusí se. Už má všechny tři a nebylo jí nic. Ani teploty nebo bolesti.

autor
12. pro 2021

@errol4388 moc děkuju jsem rada ze jste to napsala i kdyz kazdy to snese jinak

aarriel
12. pro 2021

Ahoj, mam RS a nechala jsem se ockovat a zadne zhorseni stavu nebylo. Hodne jsem se bala a tak jsem konzultovala s doktory. A dceru take necham naockovat. Jedna ochotna doktorka v ockovacim centru koukala i na studie ockovani a RS a rikala, ze je to bezpecne...

autor
12. pro 2021

@aarriel a planujete jit na 3 davku ? Nebo i kazdy rok chodit ?

aarriel
12. pro 2021

Ja planuji urcite 3. davku i kazdou dalsi pokud bude potreba. Pracuji v nemocnici a brigadne v ockovacim centru, takze jako zdravotnikovi mi ani nic jineho nezbyde 😂 ale sla bych i tak. A meli jsme v ockovaku lidi s RS a nevim o nikom, komu by se zhorsil stav, naopak to lekari doporucuji. A myslim si, ze tezky prubeh covidu muze RS ublizit vice, nez ockovani. Nebojte se, tady nam prosli tisice lidi, i s horsimi nemocemi a nasledky po vakcinaci skoro zadny.

autor
12. pro 2021

@aarriel moc dekuju za odpoved docela me to uklidnilo

meejja
12. pro 2021

Mám RS, jsem těhotná, očkovat jsem se nechala, bohužel teď těsně před třetí dávkou jsem dostala covid. Naštěstí mi byly nabídnuté protilátky (infuze), průběh jako lehká chřipka. Mám kliku. A na třetí dávku v březnu jdu na 100%. Jinak mně po očkování lehce bolelo místo vpichu, asi jeden den…

aarriel
12. pro 2021

Jeste neco pro uklidneni, dnes jsemsi nechala pichnout 3. davku a zatim vse v pohode 😉

autor
13. pro 2021

@aarriel a je mi jasne ze to se musim zeptat v rs centru doktora ale doporucila by jste ockovani nekomu kdo nema Rs v klidu

aarriel
13. pro 2021

Jej to nevim 😒 ja ataku mela naposled pred 7 lety. A ty, co prosli ockovakem, tak se ptame na akutni stav a vsichni, ze v pohode a vetsinou chodi s doporucenim. Takze nevim, jestli to neurolog nekdy nedoporucuje, zatim jsem se s tim nesetkala. Porad se v MS centru 😉 a ty to ted nemas v pohode?

autor
14. pro 2021

@aarriel odposledni ataky v cervnu kdy jsem nemohla chodit tak me porad brni nohy akort kdyz to mam dostat tak me brni a pak dalsi tyden jeste cekam az ho prestane . A nebo kdyz se hodne stresuji pres den .
Jenze papir ze nemuzu byt ockovana mi vystavit nechteji a klidne mam jit.

aarriel
14. pro 2021

No ja vim, taky jsem puvodne chtela papir, protoze jsem se strasne bala, ale rekli mi, ze to naopak doporucuji... Tak uz mam v sobe 3 davky a v pohode (tuk tuk)

helen_h
14. pro 2021

Nelze situaci zkonzultovat ještě někde jinde??
Známou lehce brněla ruka a po 1. dávce očkování se u ní rozjela ataka RS, že musela být hospitalizována. Už to pomalu a postupně odeznívá, již funguje normálně (s podporou léků), ale rozhodně jí další dávku zatím nedoporučili.
U vás už to brnění jako doznívající ataku neberou??

urtica
14. pro 2021

Co vím, tak Petráš radil opatrnost - při pochybnostech raději nedávat. Kamarádce po druhém očku stouply autoprotilátky stonásobně...

aarriel
14. pro 2021

@urtica Petras je kdo?

autor
15. pro 2021

@aarriel no me je jen divne ze dr zmenila za cca 2 mesice nazor . Kdyz jsem se ji ptala naposled rikala ze rozhodne nemam chodit . Ze jedne pacience se rozjela ataka hodne a je v nemocnici na kapackach

autor
15. pro 2021

@helen_h no nevim kde bych to mela konzultovat max s jinym dr v rs centru a nebo s obvodnim lekarem

urtica
15. pro 2021

@aarriel vakcinolog, přednosta Ústavu epidemiologie a biostatistiky 3. LF UK, spravuje stránky vakciny.net

autor
16. pro 2021

@urtica moc dekuju ☺️

kami1984
16. pro 2021

Očkovala jsem se v červnu. V RS centru i obvodní oko schválili. Teď jsem čerstvě po Covidu a pěkně mě smetl teda.

vendelinka08
16. pro 2021

Sice RS nemám, ale zrovna tohle je dost individuální. Kamaradka ji ma 20 let a očkovat se nesmí. Myslim, že by měl doporučit lékař, nebo naopak napsat, že se očkovat nesmíš. Každý to má po očkování jinak. Muj tatka treba po očkování nemá ani žádné protilátky. Takže je mu očkování na nic. Tohle bych řešila s lékařem, kazdy ti napíše něco jiného. Ale lékař vi, jakou formu máš a jestli by to bylo vhodné nebo ne.

autor
16. pro 2021

@kami1984 tak at je brzo lepe ☺️

aarriel
16. pro 2021

@kami1984 to mi je lito a drzim palce, at se das brzo do poradku 😉

kami1984
16. pro 2021

@aarriel holky, moc děkuji, jste hodné. Dneska je poprvé po měsíci v práci. Ale pořád kašel a únava.

autor
30. led 2022

@meejja dobrý den mohu se zeptat jak se citíte po očkovaní pořad všechno v pořádku ?
Ja mam za sebou 2 davku zatim vše v poradku .
Ale furt nekde ctu jak pisou lidi ze se na to umira , nebo nejaky vedlejsi ucinky tak se bojim

alpinka1
30. led 2022

Mám RS 10 let, bohužel poměrně závažný průběh a caste ataky. Jsem zdravotník a očkování jsem potřebovala v práci. Sice jsem váhala,ale nakonec jsem se očkovat nechala v březnu 2021. Nemoc se nezhorsila. Druhý den po druhé dávce jsem měla reakci na očkování (teplotu),to je celkem bezne i u zdravých lidi,je to odpověď imunitního systému na očkování,nic co by souviselo s RS. Půjdu i na třetí dávku. V RS centrech očkování doporučují, bere se jako větší riziko ataky případná infekce než očkování. Ale doporučují volit RNA vakcíny. Zkus se poradit se svým ošetřujícím lékařem,jen on zná tvůj konkrétní případ. Přeji snadné rozhodování 😉

Strana
z2