Pocity zbytečnosti na mateřské, co dál?
Ahojte, asi jakokazda ženská na mateřské mám spoustu času přemýšlet co dál... No spíš demoverze zaobirat sebou... a nějak na mě přišla depka. Mám prostě pocit, že sem mizerná ve všem co teď dělám. Všude tady na mě koukají alba buď s tím, jak úžasné zdravě vaříte sobě a dětem, rukodelne výrobky hodný obchodů, a já cokoli jsem zkusila jsem zadrbala... byla jsem zvyklá vládnout svému životu a být na sebe za některé věci hrdá, ale teď za sebou nějak nevidím stopu... jsem v tom sama? Nemyslím, že jsem depkar, spíš se hledám. Máte nějaké tipy jak se na mateřské nezbláznit???
@xisett Neprohlížet si alba supermatek a bydlenek🙂 Nechci se někoho dotknout, ale ono je to leckdy nakasirovane pro okolí. On většinou člověk spokojeny sám se sebou nemá potřebu exhibovat večeří, svými polonahými fotkami či čepicí, co uštrikoval.. dost často to slouží k přesvědčení sama sebe, jak jsou sikovne/krasne/stastne..
@japona - to máš pravdu, spousta ženských nafotí jen to hezké, povedené, o ten zbytek se zas tak nedělí. 😀
Já jsem měla smůlu i na pár supermatek v okolí, kterým jsem se jednu dobu úspěšně vyhýbala, ale jejich hovory na téma pečení, vaření, štrykování byly úmorné a na náladě nepřidaly. 😀
@elvira jenže já to zkoušela, šití je největší katastrofa, čepici uhackuju ale chlubit bych se s ni neměla a jsem vegetarián, tak moje jídla nejsou extra vzhledne....
@japona chápu, že se nemám snažit jim vyrovnat, jen potřebuji nějak zaměstnat a to co by mě bavilo mi nejde a zatím jsem nanasla nic co by mě bavilo a to bych si mohla rozšiřovat vzdělání, ale nevidím v tom momentálně smysl:(
@xisett A co navázat na život před dítětem? Není nutné se přece nutit do něčeho, k čemu nemate vztah, jen proto, že ostatní to dělají, ne? Proc řešit vzhlednost jídla? Je to jídlo, ne přihláška do kulinarske soutěže🙂 Proc se nutit do strikovani, když se dá čepice koupit za pár korun? Dělejte, co baví vás a dítě a na alba supermatek se vykašlete.
@xisett koukni na mé🙂)) v albu nemám prakticky skoro nic...to jaké ho mas o tobě vůbec nic neříká...ostatní maminky mají třeba více času nebo je to baví, žijí tím... Mají potřebu nebo chtějí ukázat že něco umí...těch možnosti je x...mám čtyři děti a fakt nemám pocit že blaznim...ono jak si to uděláš takové to mas...asi mas menší depku, ale tu má asi sem.tam každý...tolik aktivit se dá dělat s dětmi, nebo sehnat někoho na občasné hlídání, potrebujes i čas sama pro sebe
@xisett Pokud ti to nedela vylozene radost, tak se nenut do rukodelnych vyrobku. Pises ale o rozsirovani vzdelani, zkus mrknout na https://www.edx.org, clovek se tam muze zapsat na prednasky svetovych univerzit, je to zdarma a muzes postupovat vlastnim tempem. Je to super!
Já bych taky zkusila ten sport, aspoň cvičit doma,když není hlídání, kdyby bylo tak i něco víc. To pomáhá se zabavit na na nálady 😉
Já myslím, že i ty supe rmatky, které tu vystavují své háčkování, šití a jiné věci, nejsou ve skutečnosti tak dokonalé jak ty si myslíš. Taky mají své problémy, starosti, jen to tu prostě neřeknou. Třeba je to jen prostě baví, nebo tím zahání zase nějaké jejich chmury. Z krásně nafoceného výrobku nemůžeš vědět, jestli je ta dotyčná super nebo štastná.
I když jsi toho vyzkoušela víc a nešlo ti to, hledej a zkoušej dál, protože jednou se v něčem určitě najdeš 🙂
@xisett Cvičit doma je nuda, vy potřebujete mezi lidi. Nevím, jak stare dítě mate nebo co jste dělala za sport, tak dam příklad: znama dělala moderni gymnastiku, tak pomaha trenovat male gymnastky a u toho má své dítě (od mimina někde na zinence vedle). Pak je doprovází (i s dítětem) na závody, tak zase někam vypadne..
Snažte se zapojit dítě do aktivit, které chcete dělat vy, a ne které okolí očekává, že s dítětem budete dělat..
@xisett zacni cvicit 20min kdyz dite spi a dej k tomu 100drepu denne a vysledek se brzy projevi...
Pokud te to uklidni,foma mam uklizeno prijatelne,rozhodne ne jako nez jsem mela deti....pecu vyjmecne nebo s detmi s tim ze mam mouku vsude po cele mistnosti a s tim ze budu muset uklidit i v koupelne neb bude omatlane vse. Vanocni cukrovi jsem kupovala,4kg....moje plany jak budu s detmi pect dost rychle ztroskoraly ...nezehlim,pouze opravdu v nutnych ba nejnutnejsich pripadech....deti se divaji na pohadky. Kazdy den. Nesiju,nepletu,nehackuju. Varim...to jo. Ale zadne domaci presnidavky apod. Vetsi uklid delam cca 1xtydne plus takove mensi kdyz dite neco rozsype kdyz uz mam vysavac v ruce tak vysaju co nejvetsi plochu 😃 zakliduj se. 😉 pokud nekoho bavi byt super matka,ja mu to neberu ...ale at to nikdo nechce po me. Kolikrat mam doma binec ale jdu s deckama ven na snih. Proste piglovat a strikovat muzu pak v duchodu. Asi tak. Neporadek znamena ze doma zijeme. Hracky mame vsude uz se ani nesnazim uklizet je....a ze neco nestiham...no jeje. Ono se to nepos
...
Takze klid,dej si kafe a neres ze nekdo sije a pouziva latkove pleny nebo ma genialni dite co umi ve 3letech abecedu a nasobilku 😃 mas muze? Dej si s nim vino,najdete si cas pro sebe ...az dite povyroste nebo pokud to je mozne uz ted,zajdi si v tydnu sama do bazenu....vycistit hlavu,vypnout na chvili....at hlida manzel nebo babicka....dve hodky dvakrat nebo alespon jednou tydne...a bude to ok. 😉
Je potřeba se dostat z té rutiny. Já začla už pracovat. když bylo malé 18 měs., 8 h týdně. Jakmile pohlídá manžel nebo babi, sportuju. Také maluju mandaly a dělám šperky - nikam to nedávám, jen tak pro sebe. Také čtu a trochu jsem se ponořila do zdravé stravy - tím si rozšiřuju obzory a necítím se mít plný mozek jen dítěte. Naopak , teď jsem byla na horách a kámoškama co jsou taky s dětma na MD a oni se o ničem jiném bavit už neumí. Trochu mě to nebavilo , ale ...je to jejich život, když jsou tak spokojené, proč ne.
Zkuste se na pár hodin týdně vrátit do práce, i kdyby to znamenalo, že vydělané peníze půjdou na hlídání. Před dcerkou jsem taky hodně žila prací a byla zvyklá mít vše pod kontrolou. Takže s malou jsem měla po půl roce pocit, že jsem k ničemu, že na ni nemám trpělivost, že prostě nejsem dost dobrá v tom "být na mateřské". V původním zaměstnání mě zpátky na půl úvazek nechtěli ( další depka), ale nakonec jsem si našla práci v oboru na 2 dny v týdnu a ještě blíž domovu 🙂. Zase jsem získala sebevědomí a odrazilo se ve všem - v péči o malou, o domácnost, ve vztahu s manželem... Prostě jsem tak byla spokojenější. Ne každá maminka je schopna žít 3 roky pouze pro své dítě, i když ho má ráda nade vše 😉
Mám to úplně stejně...ono je to s těmi dětmi tak nějak pořád dokola, o všem a vlastně o ničem...nikdo tě nepochválí, nikdo nic neocení, žádné prémie🙂...některé matky to mají lepší, protože se v péči o dítě najdou, konečně se jim podaří najít smysl, některé naopak mají pocit, že ten smysl čeká někde venku a že s dětmi je to jen takové přechodné období...mám to také. Jak píšeš - člověk má čas přemýšlet. Důležité je přežít zimu - ono je to takové smutné, brzy tma, venku zima, pořád jen oblékání, svlékání...s jarem to bude lepší, půjdeš ven, naplánuješ si výlet...chce to najít k sobě nějakou kamarádku s dětmi, někoho s kým můžeš něco podnikat, vymýšlet...já také nic neumím, vařím sporadicky, přijde mi, že jen uklízím...jsem už tak lenivá, že místo abych si hrála s dětmi, tak tady sedím a píšu si...zrovna poslední dny to na mě padá úplně stejně. A nejhorší je, že začínám ztrácet sebevědomí, mám strach z nových výzev - např. jsem si vymyslela, že si udělám jeden kurz...nejprve mi to přišlo jako super nápad, těšila jsem se a teď, když se to má dotáhnout do konce, tak začínám váhat, nevěřím si, nejraději bych to zazdila...a je to přitom taková prkotina, o nic nejde a vím, že se mi to nakonec bude líbit, mám doma plnou podporu...kdo to nezažije, nepochopí...ale je důležité vědět, že v tom nejsi sama🙂
@xisett Jééé, to je jako bys psala o mně. Zrovna včera mě chytla šílená depka. Připadám si k ničemu. Na ruce jsem levá a závidím všem maminkám, co umějí šít, plést, háčkovat. Také bych to ráda uměla. Přijdu si hrozná. děti jsou navíc ted nemocné, tak jen vařím, uklízím a jsem unavená k smrti. Budu ráda za rady a tipy. Držím palce všem maminkám.
Já myslím, že to je tím, že maminku až tak nikdo moc nepochválí. Asi je to případ od případu. Záleží na rodině a přátelích. Někdo má rodinou, která je podpůrná, maminku obdivuje, rodiče jí jezdí pomáhat a furt ji dopřávají odpočinek a vidí jí od mala jako tu důležitou a teď též, tak ta se asi bude cítit jinak, než maminka, kterou nechválí nikdo moc. Já si i myslím, že pletení čepic nedělá z člověka lepší matku. Myslím, že hlavní je sebereflexe a celková snaha dobře žít. I s chybami. Někdo je k sobě hodně kritický, taky jsem taková. A pak mne překvapí, když mi někdo v okolí řekne, že jsem dobrá máma. To dobré u sebe vidím samozřejmě a to co nedělám, to si vyčítám. Nejste v tom sami holky. mě to na mateřské těší moc, ale to ocenění tam chybí s tím souhlasím. Je to těžká škola. A to k tomu všechno patří. nějaká hezká fotka je třešinka na dortu ale určitě každá z nás zná rutinu, nic se nám nechce, dny ubíhají. Pak je zase lépe, pak zas hůř. Určitě to je všude, ale tam kde je méně té podpory, tam to je těžší.
Na mateřské není nutné jen vařit a hackovat (ačkoliv to určité spoustu zen baví a v takovém případě na tom nevidím nic špatného, co by si zasloužilo sarkastické označení supermatka). S jedním dítětem se da najít i prace z domova, kurz jazyku nejdřív třeba po netu nebo s učitelem doma, cvičení doma (na YouTube je spousta videi a zdarma) nebo později s hlídáním. Da se na sobě hodně pracovat, když dítě zrovna spí nebo si hraje, je to jen otázka chtění.
Ja na materske delala ubrouskovou metodu, protoze nehackuju, nesiju, nepletu..zato jsem hodne pekla a varila. Ve volnych chvilich jsem studovala anatomii lidskeho tela, protoze jsem se mohla pak sama lyncovat, ze si niic ze skoly nepamatuju.. 🙂 bude lip, neco si urco najdes
Neblbni! Nemusime byt vsechny stejne 🙂 my hackovacky/pletarky to delame proto,ze nas to proste bavi, neni to pro kazdeho. Kazdy najde svou vasen v necem jinem 🙂
Ja to treba mam podedene po mamce,ktera je tvoriva. A nekdo neni, no a co? Je dobry zase v necem jinem. Ja treba neumim poradne varit (aby to navic vypadalo jak jidlo z MasterChefa,to ani omylem 😀
Ucim se za pochodu, pred 2 lety jsem byla schopna uvarit tak max parek a caj 😉
Je milion veci,co bych chtela umet a nemam pro to absolutne vlohy. Tak kdyz me to rahne,zkusim - nejde? Hazu bobek, nemusim umet vsechno
Pokud mas chut zkouset nove veci a neco konkretniho te laka,tak zkus. Pokud se nedari, ale chces to zlomit,casem se vytrebujes a pujde. Pokud se ti s tim nechce delsi dobu zabyvat,tak na to kasli, svet se nezbori
Hlavne aby ti to delalo radost, nikomu nemusis prece nic dokazovat, zijes zivot pro sebe,ne pro ostatni 😉
@drakenn já sem zdravotník a právě mám pocit, že když si cokoli z učení otevřu tak si všechno pamatuju, ale třeba učit se odbornou anglinu semi hrozně nechce....
@margot_ka to já vím, en mě prostě štve, že mám plno nápadů a představ jak by se to a ono dalo udělat (ušít, uplést, slepit....aj.), ale zatím vždycky jsem to "zvorala"...nebo to prostě dopadlo směšně....jediné co jsem schopná je si ty představy kreslit..už mě i napadlo to někomu zadat:D
jinak dík všem, už jsem se zas uklidnila, ale myslím, že ten "nedostatek" volného času mě zničí...nemůžu se hnout od malé protože je závisláček, ale zároveň už není tak nesamostatná a já bych chtěla, aby za mnou bylo vidět víc než jen úklid, který mi malá stejně do 5 minut "zformátuje"...
Taky jsem depkařila, že jsem k ničemu. Po nějaké chvilce jsem z toho začala být nervózní a vše si vybíjela na nejbližších. Samo, že žádná maminka nechce nechce být postrach rodiny. ☹ Tak jsem si promluvila s kamarádkou (je to taková moje vrba a navíc astroložka) a ta mi řekla, že je to normální, že jsem frustrovaná z toho, že sloužím ostatním a nemám čas na sebe. Jenže já jim "sloužím" ráda a navíc to za mě nikdo neudělá. 😖 No..tak jsem si řekla, že teda pro sebe něco udělám..na ruce jsem levá, tak jsem se přihlásila na online kurz a je to prima! Jsem doma a kdykoli si to můžu stopnout a pak zas pustit. Zkusila jsem kurz Jak být okouzlující a stále sama sebou, a docela mě to nakoplo. Tak teď jedu Excel, abych nezakrněla. 😀
Ja si tez myslim, ze to vystavovani fotek a vseho dokonaleho svedci o vnitrni nespokojenosti autora. A cim vic like, tim vetsi sebevedomi.
Je to prima! Nemusíš nikam chodit. Pustím si to vždycky do sluchátek když prcek usne. A jsem nablízku, kdybych byla potřebná 🙂 Když nemám náladu, tak ten den prostě vynechám. Když si to jednou koupíš, tak už to tam máš navždy. Přístup není omezen, takže se vrátíš, až se ti to bude hodit. Člověk se musí jen rozhoupat. Myslíš si, že jsi unavená a na něco takovýho už nemáš energii a bla bla, spoustu výmluv. Když se ale do nějaké aktivity pustíš naplno, ta energie se ti vrátí a tadáá, máš ze sebe super pocit a celý domov je rázem veselejší. 😎 Méně konfliktů, méně pláče a jde jen o to, začít u sebe a nevyčítat tomu druhému. Janinko, otázky se řeší většinou po mailu. Lektorka byla moc fajn.

@xisett No, jak to píšeš, vidím sebe před x lety...
Všude alba s háčkováním, šitím, pletením, dorty, spoustu aktivit s dětmi...
Depka jako blázen, že vlastně nic neumím.
Tak jsem se pustila do dortů - dodnes nejsem profík, ani se jim nesnažím vyrovnat, ale rodina si chválí a příbuzní a známí taky.
Šila jsem trochu už dříve, tak jsem se do toho víc obula - navíc jsem si nakonec při mateřské přivydělávala šitím, což mi zvedlo náladu.
Vařila jsem už dřív, takže jsem se udržovala dál, ale začala jsem dělat domácí marmelády a přesnídávky.
Takže jsem se vrhnula do všeho, co mi přišlo pod ruku a co mi čas a energie dovolily - a taky peníze a teď s odstupem vidím, že jsem na tom nebyla tak špatně, ale na té mateřské je to jiný svět, člověk nemá potřebný nadhled a odstup.
Zpříjemni si tu dobu, jak jenom můžeš, i když se to nezdá, tak nakonec to uteče a i když je to někdy masakr, tak nakonec budeš ráda vzpomínat.
Určitě nejsi sama se svými pocity, jenom mezi blízkými měla aspoň čas od času podobné pocity většina.