Přírodní alternativa k Duphastonu pro úpravu menstruačního cyklu?
Dobrý den,dcera která má 15 let v říjnu krvácela 3 týdny po utz byl nasazen Norethisteron krvácení přestalo. Pak další cyklus začala brát Duphaston 15dc až 24dc . Má ho ještě na 2 měsíce ale já už s tím nejsem nějak v souladu🙄Nechci ji ho už dávat a raději přistoupit na přírodní léčbu mohli by jste doporučit něco přírodního na úpravu délky menstruačního cyklu? Dostala ten Duphaston právě na to že měla krátké cykly 21 dní ale všichni říkají že se to léty postupně upraví samo ....... přece jen menstruuje teprve "3 roky" a nechci už do ní cpat další 2 balení hormonů. Co by jste doporučili za lék na přírodní bázi? Děkuji za rady 🙂
@weronicam Tohle je hodně složitý. Já nevím.
Mně v 16 byly diagnostikovány polycystické vaječníky. Menstruace mi chodila jednou za čtvrt roku. Dostala jsem na to antikoncepci. Zlepšila se mi pleť a zhubla jsem asi 1-2 kg při stejném životním stylu. Já byla spokojená, i když jsem jí kvůli sexuálnímu životu ještě nepotřebovala. Ten bonus jsem ocenila až později. Pak jsem ji po čase vysadila a menstruace nepřišla, tak jsem si ji nechala zase napsat. Po čase jsem ji vysadila menstruace naskočila úplně krásně. Cyklus pravidelný a bez bolesti, na to jsem nikdy netrpěla.
Kdyby to krvácení bylo jenom otravné, tak bych hormony nedávala, ale dlouhé a intenzivní krvácení je pro organismus vyčerpávající. Je otázka, co je víc zatěžující, jestli dávka umělých hormonů, nebo ta dlouhá a intenzivní menstruace. Jestli je méně zatěžujíc brát krátkodobě duphaston nebo hormonální antikoncepci. HA neřeší problém s cyklem, jen ho překryje a v rámci antikoncepce mi přijde nejspolehlivější. Já bych napřed zkusila věci jako bylinky, tradiční čínskou medicínu, hormonální jógu, bylinnou nápařku, psychosomatiku a kdyby to nepomohlo, zkusila bych hormony. Kdyby dcera začala žít brzo pohlavním životem asi bych jí nechala napsat HA, s tím, že bych s ní probrala i vedlejší účinky, třeba to, že může jinak vnímat vůni partnera po vysazení HA. Ten duphaston bych brala jako poslední možnost, jestli se třeba tělo vzpamatuje a začne fungovat. Ale pokud s tím nejsi v souladu, tak ho nedávej. Na druhou stranu krvácet dlouho a intenzivně je otravné, je to cesta jak nenávidět svůj cyklus.
@levandule_k Hormonální antikoncepci dcera nemá doporučenou z důvodu že měla operaci slepého střeva před 4 léty a v místě jak měla kanilu v ruce tak se jí udělal sraženina. Ale na pozdějším vyšetření žádná mutace nebyla potvrzena . Ale i tak HA nedoporučuji.Možná jen nějakou jednosložkovou by mohla ale ne kombinovanou .
@weronicam hormonální HA nemá doporučenou a hormonální léky které umí pěkně tělo p....ano tak to je hodně divné pokud nemá testy skze nějaké krevní mutace atd ..tak sraženina se klidně mohla udělat špatně zavedenou kanylou 🙈 ...šla bych k jinému lékaři a vyzkoušela bych bylinky - vytaminy ...když by se to za delší dobu nějak neupravilo šla bych na pořádné vyšetření
@weronicam tak to je lekar kde by mě s dcerou už nikdo neviděl já mám dr od svých 14 let díky ní mi přišla na cystu na vajecniku rok jsem chodila po lékařích a nic až ona na to přišla dneska je mi přes 35 let a jsem u ní pořád a díky ní zas přišla na HPV - nález atd ...a nikdy by nedala hormony bez toho aby nebrala krev a hlavně vždy se snažila jít i spíš cestou vytaminy atd ..jiná cesta jak píšu je to vaše dítě a pokud ji chcete dávat tyhle hnusy jen na základě ultrazvuku tak pak za pár let může tělo bejt na tom ještě hůř ...🙈
@levandule_k Já právě přemýšlím když to má jen na 3 měsíce zdali stále užívat raději dodržet krátkodobou hormonální léčbu než pořád dlouze a silně krvácet 🤔
@weronicam to jí ho dáváte když má takový prubeh 🙈 chudák holka logicky jak lékař může na základě ultazvuku jednoho říct že nemá ovulaci atd ...co to je za kr....silná Ms někdy v životě je je možné že dcera měla cystu nebo se může jednat o známky endometriózy a nebo prostě jen blbej cyklus taky jde o to jak hodně ty 3 týdny krvácela zda vložku za hodinu nebo lehce jako asi bys te měla více pátrat ale jak píšu je to zdraví vaší dceři dokonce v letáku toho léků píšou že od 12-18 let je lék ne moc vhodný tak to by letělo 🙈🙈
Krátkodobě bych v lécích neviděla zlo! Pokud měla tak moc intenzivní krvácení, že by to bylo horší než krátkodobě zaléčit, od toho ty léky existují. Nic si nevyčítej, děláš pro ni maximum.
@zekrt No ona mívá cykly 20 dní i kratší a má vždy menstruaci 10 dní i víc a už byla z toho unavená a už nadávala že musí chodit pořád s vložkou 🙄 teď po 1 měsíci léčby měla menses jen 5 dní sice první 2 dny silnější ale na to nás Dr upozornila.I na to že v průběhu užívání může být špinění.
@weronicam Tohle ale není moc normální stav, tady bych třeba i já ty hormony dočasně zvažovala. Taky jsem nechala dát norethisteron svojí dokonce 10leté dceři. Ona začala s MS fakt brzy, taky hodně krátké cykly i pod 20 dní. Sice spíš slabá až středně silná MS, ale pak ji měla i skoro 3 týdny, což mi fakt nepřišlo normální. Na UTZ jí našli cystu, která to nejspíš způsobovala, a proto jsem s hormony souhlasila. Cysta zmizela, teď má MS po 4 týdnech nebo víc a trvá těch 5-7 dní. Myslím, že to bylo lepší, než ji trápit a čekat jestli cysta zmizí sama. Kdyby tam tedy cystu neměla, tak bych pro podání hormonů nebyla.
Mě někdy přijde, že lidé jsou až fanatičtí ohledně některých léků, zejména kortikosteroidů a hormonálních. Ale v některých případech případech dokáží pomoci a nemá cenu se jim bránit za každou cenu.
@hafika cysta se dělá z nějakého důvodu buď ovulace nebyla ok nebo náznak endometriózy hormony jen překrývají důvod proč se to děje proto lékaři na vše dají tyto hnusy ale už neřeknou že u mladé dívky může bejt v budoucnu jiný problém cysta odešla sama na tu se většinou dávají injekce a bere se krev jaká je to cysta hlavně tím že holka dostane tyto léky na x měsíců není záruka že až se vysadí že se ten stav nevrátí bez celkového vyšetření je to jen odhad na takové věci
@lencaa11 Byla to jednorázová záležitost, jeden měsíc. Do dlouhodobého podání bych nešla. Co bude dál uvidíme. Navíc si nemyslím, že jednorázové podání hormonů automaticky znamená problémy v budoucnu. Pro moji dceru byl možná i šetrnější odhad, než jí brát krev, všechny invazivnější ošetření snáší velmi špatně, hrozně se bojí.
@hafika To je právě i náš případ dcera má syndrom bílých plášťů od operace slepáku . Byla jsem ráda že si vůbec nechala udělat utz. A myslím že 3 měsíční léčba není tak dlouhá doba . Uvidíme na kontrole v únoru ale další užívání už chtít nejspíš nebudu a uvidíme jak to po léčbě bude probíhat.Ona už byla z toho fakt na prášky furt menstruovala dokola🙄
@weronicam Dcera má spíš trauma z operace slepáku a bojí se lékařů. Syndrom bílého pláště je, že se ti zvedne tlak u doktora, i když ho máš běžně normální, ale neodmítáš kvůli tomu vyšetření a jít k dr.
V 15 bych se neznepokojovala, že dr. nezachytila ovulaci na ultrazvuku, nechala bych tělo dozrát. Navíc, nevím, v které fázi cyklu jí byl dělán UTZ, což je myslím dost podstatné.
Jestli má cysty, tak na to byla v eshopu bylinkovydoktor tinktura cy-vaj což je zkratka pro cysta-vaječníky.
Jaké bylinky jsou vhodné při cystách info zde:
https://www.bylinkyprovsechny.cz/poradna/cysta-...
Ještě bych se na to dívala z hlediska psychosomatika, googlila si, co znamená z psychosomatického hlediska cysta na vaječníku, protože já vím, že jsem u PCOS tam měla i velký vliv psychiky, to jak jsem k sobě přistupovala, ale říct mi to někdo v 15, tak to stejně popřu, mně to došlo až časem a začala k sobě přistupovat jinak. Pokud se to táhne v rodě, že i babička měla s tímhle problémy, je zajímavé prozkoumat rodové vzorce.
Tenhle příspěvek není o tom, že nemáš dceři dávat hormony. Do léčby navržené dr. nerada zasahuji, ale určitě bych nekombinovala hormony + bylinky, protože bylinky mají účinky, některé obsahují fytoestrogeny a už tak dostává dost nálož, tak to netřeba zesilovat.
@levandule_k Nn bylinky a hormony samozřejmě kombinovat nebudeme . Počkáme jak bude pokračovat menstruace po léčbě a když tak potom by jsme vyzkoušeli bylinky 🙂

@zekrt Kotvičník pro dceru myslíte?