icon

Prošlý sýr. Jaká jsou zdravotní rizika?

21. srp 2025

Ahojte, kupovala som v Lidli dve balenia strúhaných bezglukózových syrov. Žiaľ dnes som si všimla, že syr, čo som včera začala jesť je po záruke - mal záruku do 13.08. Druhé balenie má záruku do 26.08. Dnes keď som zjedla špagety so syrom som si všimla neskôr, že je po záruke. Utekala som na WC a snažila som sa dostať ich von. Ale syr som mala aj včera. Čo mi hrozí?

autor
21. srp 2025

Oprava: Bezlaktózový syr

patypresdevaty
21. srp 2025

Běž se léčit, už je to trapné

autor
21. srp 2025
@patypresdevaty

@patypresdevaty prosím?

patypresdevaty
21. srp 2025

Je to tu pořád dokola, dotazy na jedno brdo.
A k věci: Sýr nemá žádnou záruku, ale datum minimální trvanlivosti. Slovo MINIMÁLNÍ je důležité. Ani po tomto datu nemusí být zkažený, pokud je správně skladovaný. Je to minimální doba, po kterou výrobce zaručuje, že bude mít garantované vlastnosti. Výrobci toto datum nestanovují natěsno, neb nechtějí, aby se jim stalo, že potravina bude náhodou špatná už před tímto datem. Kdyby se sýrem bylo něco špatně, tak bys to poznala. Pokud chutnal normálně, byl v pořádku.

autor
21. srp 2025
@patypresdevaty

Je to tu pořád dokola, dotazy na jedno brdo.
A k věci: Sýr nemá žádnou záruku, ale datum minimální trvanlivosti. Slovo MINIMÁLNÍ je důležité. Ani po tomto datu nemusí být zkažený, pokud je správně skladovaný. Je to minimální doba, po kterou výrobce zaručuje, že bude mít garantované vlastnosti. Výrobci toto datum nestanovují natěsno, neb nechtějí, aby se jim stalo, že potravina bude náhodou špatná už před tímto datem. Kdyby se sýrem bylo něco špatně, tak bys to poznala. Pokud chutnal normálně, byl v pořádku.

@patypresdevaty toto je moja prvá otázka na tomto fóre. Ešte som tu nikdy neprispela. Keď som sa vysypala všetok syr zo sáčku, všimla som si tam pleseň.

anonym_a535f2
21. srp 2025

No tak se pose_eš,no🤷

patypresdevaty
21. srp 2025
@anonym_autor

@patypresdevaty toto je moja prvá otázka na tomto fóre. Ešte som tu nikdy neprispela. Keď som sa vysypala všetok syr zo sáčku, všimla som si tam pleseň.

@anonym_autor plíseň tam nebyla tím, že by to bylo po datu minimální trvanlivosti, ale špatným skladováním, případně tím, že byl sýr už nějakou dobu načatý. načaté věci samozřejmě nelze skladovat delší dobu, ty je většinou potřeba co nejdříve spotřebovat.
Podobné dotazy, navíc ve slovenštině, tu jsou často. Pokud chceš působit věrohodně, zkus nedávat to jako anonym. Jinak tu budeš za trolla, který tu prudí každou chvíli

autor
21. srp 2025
@patypresdevaty

@anonym_autor plíseň tam nebyla tím, že by to bylo po datu minimální trvanlivosti, ale špatným skladováním, případně tím, že byl sýr už nějakou dobu načatý. načaté věci samozřejmě nelze skladovat delší dobu, ty je většinou potřeba co nejdříve spotřebovat.
Podobné dotazy, navíc ve slovenštině, tu jsou často. Pokud chceš působit věrohodně, zkus nedávat to jako anonym. Jinak tu budeš za trolla, který tu prudí každou chvíli

@patypresdevaty pozri, skladovala som ho v chladničke, mám tam 3 stupne, otvorený bol pred dvomi dňami. Ale ďakujem. Btw, viem koho myslíš, ona trollí aj na slovenskom MK, tam má nick malinkajozka. Neviem aký ma tu.

melinkaproch
21. srp 2025

@anonym_autor Legenda praví, že pokud sýr týden po záruce sníš, do roka plíseň na všech nehtech budeš mít... Pozor na to 😆
Neboj, nezabije tě to... 😉 A doporučuji nezvracet špagety, to se člověk fakt může udusit... Jednou se mi to s nimi blbě sešlo, a to je teprve boj o život, když ti nějaká uvízne v krku cestou ven 😅😁 už nechci zažít...

kristyn86
21. srp 2025

Promin,ale to myslis vazne,ze nevis,co se muze stat? Proste se kdyztak pose...s,co jineho by se melo stat?Kdyby byl joo zkazeny,tak to poznas na chuti. Nedelej si s tim hlavu.

klpoiu
21. srp 2025

Co se stane?? Nic!! Protoze ta trvanlivost neni zed!! Ale pouze datum,do kdy ti výrobce garantuje 100% kvalitu, samozřejmě při dodržení podminek skladovani. Neznamena to, ze hned druhy den to musis vyhodit. 🤦🏼‍♀️ Jednou jsem mela v noci obrovskou chut na sejra. Sla do ledničky, vzala prvni, lepsi syr jsem ještě nejedla. 🤤 A necham si jeste na rano, nebudu prase. Rano jsem zjistila,ze syr ma krasne plesnivej povrch. A byl fakt luxusně ulezenej. A co se mi stalo? Nic!! A treba tvaruzky zasadne jim az pomalu tecou. A to je tak dva mesice po datumu trvanlivosti. Takze asi tak. 😉

autor
21. srp 2025
@klpoiu

Co se stane?? Nic!! Protoze ta trvanlivost neni zed!! Ale pouze datum,do kdy ti výrobce garantuje 100% kvalitu, samozřejmě při dodržení podminek skladovani. Neznamena to, ze hned druhy den to musis vyhodit. 🤦🏼‍♀️ Jednou jsem mela v noci obrovskou chut na sejra. Sla do ledničky, vzala prvni, lepsi syr jsem ještě nejedla. 🤤 A necham si jeste na rano, nebudu prase. Rano jsem zjistila,ze syr ma krasne plesnivej povrch. A byl fakt luxusně ulezenej. A co se mi stalo? Nic!! A treba tvaruzky zasadne jim az pomalu tecou. A to je tak dva mesice po datumu trvanlivosti. Takze asi tak. 😉

@klpoiu dík, keďže som už 2x skončila na infekčnom po mliečnom výrobku, a to nemám intoleranciu na laktózu a BKM, tak si dávam pozor na to, aby som jedla výrobky v záruke a podľa možnosti bezlaktozové. To, že by ma iba "prehnalo" je najmenej. Ale skončiť ako naposledy na infekčnom v nemocnici, na infúziách, bez jedla, týždeň a pol odpísaná sa mi nechce. Urobila som chybu. To viem.

jana5382
21. srp 2025

@anonym_autor možná bude nejlepší, když si začneš vyřizovat závěť. Takovej sýr, ten dokáže s člověkem zamávat. Pozor na to

autor
21. srp 2025
@jana5382

@anonym_autor možná bude nejlepší, když si začneš vyřizovat závěť. Takovej sýr, ten dokáže s člověkem zamávat. Pozor na to

@jana5382 už som si spísala a volala som notárovi. Plus mi príde dať kňaz pomazanie. Ešte niečo som zabudla?

jana5382
21. srp 2025
@anonym_autor

@jana5382 už som si spísala a volala som notárovi. Plus mi príde dať kňaz pomazanie. Ešte niečo som zabudla?

@anonym_autor ještě si zkontroluj expirace u ostatních věcí v lednici 🙂 ať předejdeš nějaké další katastrofě

autor
21. srp 2025
@jana5382

@anonym_autor ještě si zkontroluj expirace u ostatních věcí v lednici 🙂 ať předejdeš nějaké další katastrofě

@jana5382 všetko z chladničky som vyhodila a chladničku som demonštratívne vyhodila pred dom.

jana5382
21. srp 2025
@anonym_autor

@jana5382 všetko z chladničky som vyhodila a chladničku som demonštratívne vyhodila pred dom.

@anonym_autor dobře si udělala 😀 ale teď pozor na hladovku, to je taký pěkná svině

miryp
21. srp 2025

Kde jsou ty doby, kdy MK sloužil svému účelu?! Tyto snahy nevedou k oživení místní sítě, pouze k odlivu uživatelů. S takovou zde zůstanou jen trollové...

sanyy22
22. srp 2025
@patypresdevaty

@patypresdevaty 🤣🤣🤣🤣🤣🤣