icon

Retence zubů po sejmutí drátu. Máte zkušenost?

ramdoska26
2. bře 2025

Dobrý den, mám již 15let renetncni drat, ktery se mi posledni rok dost casto odlepuje, navrhli mi ho sejmout a pouzivat jednoh tydne na noc retencni dlahu. Ma nekdo zkusenost? Nerada bych, aby se mi zuby rozjeli, ale sklovinu m@m z vecneho lepeni a obrušovani dost znicenou. Budu ráda, kdyz se nekdo podeli o zkusenost. Hezky vecer.

slunea
2. bře 2025

Mám drát od svých 15 let. Ve 28 letech se mi na jednom místě utrhl a roztřepil, tak mi jej moje zubařka sundala. Nebylo mi ale příjemné, jak se mi zuby "daly do pohybu", jestli se opravdu pohly, to nevím. Rychle jsem si sháněla náhradu. Ortodontka, která mi tehdy lepila nový, měla staré vybavení a bylo to přilepené blbě, do měsíce mi drát vypadl. Druhé přilepení s novým vybavením už lepší, vydrželo asi 7 let. Teď mám 3 roky nový drát od jiné ortodontky a zatím dobrý, tak snad nějakou dobu vydrží. U sundávacího aparátu by mi vadil ten pocit po nasazení a pak zas po sundání, kdy jsou zuby jakoby citlivé, protože se s nimi hlo. Ale pokud ti drát na zubech už nedrží, tak asi moc možností nemáš. U toho prvního retaineru se mi líbilo, že tam bylo hodně lepidla, drát byl na každém zubu zalitý v kapičce lepidla. U těch dalších jsem už to tak neměla. Možná proto vydržel nejdýl? Ten horní mi drží dodnes...