icon

Strach z rychlého úbytku váhy. Jaké mohou být možné příčiny?

klokanka31
15. led 2026

Ještě před těhotenstvím jsem měla nějakých 73 kilo. Pak po šestinedělí jsem si dala antikoncepci (injekce), a postupně mi váha naskákala na cca 105 🤯 S antikoncepcí jsem sekla. Od Vánoc 2024 jsem rapidně změnila jídelníček kvůli žlučníku, a váha šla hezky dolů (nevím zda jen kvůli tomu, nebo i kvůli vysazení antiny). Nepiju vůbec kafe, limonády, nic smaženýho, žádné tučné sýry atd. Porce jídla mám menší. Ale to moje hubnutí se nelíbilo mojí doktorce, v září mi dělala komplet krevní testy, vše v pořádku. V listopadu jsem byla s něčím na pohotovosti, tam mi brali krevní odběry, a kromě zánětu močových cest taky vše v pořádku. Včera jsem byla u doktorky se zády, a zase jestli jsem nezhubla, tak mě hodila na váhu, a mám 71.5. Takže po neděli mám přijít zase na krevní odběry, budou mi brát krevní obraz, sedimku, nějaký zánětlivý markery atd. A já začínám mít solidní strach 😰 Kdybych měla přece nějaký nádor, tak by se to už ukázalo na podzim, nebo bych měla aspoň zvýšený CRP ne?

hennrietta
15. led 2026

Lékař se většinou ptá, jestli je hubnutí chtěné nebo ne. U tebe je. Těch 30kg je za rok? Nepřijde mi to nereálné. Zvlášť po vysazení antikoncepce a změně jídelníčku.
Zase na jednu stranu, když ta vyšetření absolvuješ, budeš vědět, že jsi ok a není nikde problém. Je fajn mít pečlivou doktorku.
No a jestli je ti to tak moc proti srsti, tak odběry odmítni.

miryp
15. led 2026

Kdybys hubla svévolně beze změn návyků, pak bych tu hysterii chápala, ale pokud cíleně hubneš, moc tomu nerozumím. Ta váha, kterou jsi shodila, není taková, aby měla v lékaři vyvolávat pocit, že je něco špatně, zvlášť poté, co už od září máš za sebou dvoje testy, které byly v pořádku.

klokanka31
autor
15. led 2026
@hennrietta

Lékař se většinou ptá, jestli je hubnutí chtěné nebo ne. U tebe je. Těch 30kg je za rok? Nepřijde mi to nereálné. Zvlášť po vysazení antikoncepce a změně jídelníčku.
Zase na jednu stranu, když ta vyšetření absolvuješ, budeš vědět, že jsi ok a není nikde problém. Je fajn mít pečlivou doktorku.
No a jestli je ti to tak moc proti srsti, tak odběry odmítni.

@hennrietta Mně spíš nejde do hlavy proč jí nestačí odběry z toho podzimu. A to jí pořád říkám že to bude po vysazení antiny plus že si hlídám jídelníček, abych nemusela na operaci žlučníku. Akorát mě děsí 😒 A to před asi 7-8 lety jsem zhubla cíleně 20 kilo, nějak během 3/4 roku. Ale to tam byla ještě moje původní doktorka, a ta byla ráda, neřešila to jako tahle 🙄

daruna
15. led 2026

Nechat si nabrat krev není žádná velká zátěž, co by jiní dali za to, že jim to sám doktor nabídne a nemusí se doprošovat.

miryp
15. led 2026
@daruna

Nechat si nabrat krev není žádná velká zátěž, co by jiní dali za to, že jim to sám doktor nabídne a nemusí se doprošovat.

@daruna jak pro koho 😉 Já mám třeba fóbii z krve i jehel a co odběr, to psychická zátěž jako prase a synkopové stavy k tomu. A myslím si, že u klokanky jde také o tu psychickou zátěž, kdy v ní vyvolává MUDr. svou přehnanou péčí strach, že v ní bují něco nežádoucího. Odběry jí MUDr. dělala v září a na nic nepřišla. V listopadu prošla dalšími testy a zase vše cajk...

tereza0111
15. led 2026

hormony s vahou hodne hybaji. Jsi tam po tehotenstvi, antina nasadit / vysadit a zmena jidelnicku. S timhle "gulasem" mi na zmene vahy neprijde nic podezreleho. Je dobre, ze to chce doktorka vice proverit, na peclivosti a jistote neni nic spatneho, ale nepanikarila bych, propad vahy ve tvem pripade urcite muze byt zcela v poradku

petlep
15. led 2026

@klokanka31 kolik měřis?

klokanka31
autor
15. led 2026
@daruna

@daruna Neříkám že je to zátěž, ale už mě nebaví když je to tak často, cítím se zdravá...

alice180
15. led 2026
@klokanka31

@hennrietta Mně spíš nejde do hlavy proč jí nestačí odběry z toho podzimu. A to jí pořád říkám že to bude po vysazení antiny plus že si hlídám jídelníček, abych nemusela na operaci žlučníku. Akorát mě děsí 😒 A to před asi 7-8 lety jsem zhubla cíleně 20 kilo, nějak během 3/4 roku. Ale to tam byla ještě moje původní doktorka, a ta byla ráda, neřešila to jako tahle 🙄

@klokanka31 no tak jestli ti lékařka nevyhovuje, tak se koukni po někom, kdo má víc ,, na pohodu" přístup. Upřímně já zas nemám ráda laxní doktory. Raději takového, který to prostě zkontroluje...
Sama mám lékařku, která vše proklepne a jsem za to strašne řada a taky už jsem slyšela v čekárně, jak to přehání a všechno jim zajímá. Následně kdyby něco zanedbala budou zas řvát opak. Typicky...

klokanka31
autor
15. led 2026
@petlep

@klokanka31 kolik měřis?

@petlep 172 cm, takže podle tabulek mám váhu v pořádku.

levandule_k
15. led 2026
@daruna

Váhu už máš docela stabilní už ne?

Jestli tě přístup tvojí praktičky nervuje, tak se poohlídni po někom jiném.

BMI máš v kategorii normální.

@daruna Tohle je argument ve stylu, nemám ráda/nechci jíst koprovku - co by za to děti v Africe daly?

klokanka31
autor
15. led 2026
@alice180

@klokanka31 no tak jestli ti lékařka nevyhovuje, tak se koukni po někom, kdo má víc ,, na pohodu" přístup. Upřímně já zas nemám ráda laxní doktory. Raději takového, který to prostě zkontroluje...
Sama mám lékařku, která vše proklepne a jsem za to strašne řada a taky už jsem slyšela v čekárně, jak to přehání a všechno jim zajímá. Následně kdyby něco zanedbala budou zas řvát opak. Typicky...

@alice180 Jasně, když mi brala krev v září, byla jsem ráda. Když mi brali krev na pohotovosti v listopadu a dělali i ultrazvuk břicha, byla jsem taky ráda že teda mám všechno jak má být. Ale když je půlka ledna a znova mě žene na testy, to už mě štve. U mě to je prostě hlavně ten strach, který ona ve mně vyvolává...

klokanka31
autor
15. led 2026
@levandule_k

Váhu už máš docela stabilní už ne?

Jestli tě přístup tvojí praktičky nervuje, tak se poohlídni po někom jiném.

BMI máš v kategorii normální.

@daruna Tohle je argument ve stylu, nemám ráda/nechci jíst koprovku - co by za to děti v Africe daly?

@levandule_k Mám, a vážím se u našich minimálně 1 týdně, a u nich mi váha od podzimu stojí (ukazuje se mi tam 74,takže asi trochu přidává). A já právě už nevím jestli mě v září doktorka vážila u nich, nebo jestli jen po mě chtěla vědět kolik vážím.

alice180
15. led 2026
@klokanka31

@alice180 Jasně, když mi brala krev v září, byla jsem ráda. Když mi brali krev na pohotovosti v listopadu a dělali i ultrazvuk břicha, byla jsem taky ráda že teda mám všechno jak má být. Ale když je půlka ledna a znova mě žene na testy, to už mě štve. U mě to je prostě hlavně ten strach, který ona ve mně vyvolává...

@klokanka31 v tom případě se podívej po jiném lékaři

kakba
15. led 2026

Co se vlastne resi? Tak ti vezme krev. Byla bych ráda, za takoveho doktora. Kdyz kouknu kolem sebe, div se musis klanet, aby neco udelal.

miryp
15. led 2026
@kakba

Co se vlastne resi? Tak ti vezme krev. Byla bych ráda, za takoveho doktora. Kdyz kouknu kolem sebe, div se musis klanet, aby neco udelal.

@kakba tak když si přečteš diskuzi, zjistíš, co se vlastně řeší.

klokanka31
autor
15. led 2026
@kakba

@kakba Čteš diskuzi celou co se řeší?

kakba
15. led 2026
@klokanka31

@kakba Čteš diskuzi celou co se řeší?

@miryp
@klokanka31 ctu diskuzi a dela se z komara velbloud. Pokud se ti to teda nelibi, rekni ji to a hledej si jineho doktora, co nebude resit nic a pak kdyz se neco posere, bude to zase spatne, ze neco zanedbal. Klasika.

drzticka81
15. led 2026

Ja pri zlucnikove diete taky zhubla. Mela jsem po porodu 73 kg (o 10kg vic nez pred), pak jsem dostavala kazdy tyden koliku, dve male deti a behem pul roku jsem zhubla na 53 kg pri 175 cm. Byl to mazec, slo to dolu samo. Vydrzela jsem 2 roky. Pak jsem sla na operaci zlucniku a behem pul roku jsem byla na sve vaze 63. Takze to muze byt tim zlicnikem, ze jsi zhubla.

petlep
15. led 2026
@klokanka31

@petlep 172 cm, takže podle tabulek mám váhu v pořádku.

@klokanka31 tak bych se nestresovala ✊️

hennrietta
17. led 2026
@klokanka31

@klokanka31 Tak jak říkám, můžeš to odmítnout. Lékařka nechce nic podcenit a rozhodnutí je na tobě.