icon

Vliv amalgámových plomb na zdraví a těhotenství: Co dělat?

9. led 2025

Ahojte, je mi 37 let a mám v puse 12 amalgámových plomb, všechny na zadních zubech. Mám jich tam snad od základní školy, možno nějakou zo střední školy. Od té doby jsem neměla vůbec žádný kaz, celé ty roky chodím i jsem chodila pořád na pravidelné preventivní prohlídky a nikdy mi nikdo neřekl, že je to nebezpečné, ani, že když jsem žena, o kterých se očekává, že budou mít děti, že by bylo dobré to raději vyměnit.. A mě to vůbec nenapadlo, neřesila jsem to, přitom je v nich rtuť…Nejsem sociální případ, zvládla bych výměnu finančně. Mám 2 děti, z toho 1 autistu, druhé je malinké, zatím se neví a já se bojím, že to je z toho, i když vím, že nemusí… Navyše začínám mít úzkosti, sklony k depresím (zatím zvládám bez léků), od 20 let mívám noční můry, bolesti hlavy… Co když to je všechno z toho? Co když z toho vážně onemocním? Jsem nešťastná.. Jak je možné, že mi to takhle nechali a nikdo mě na nič ani neupozornil? Přitom jsem za život měla 4 zubařů. K všem těm plombám jsem přišla ješte jako neplnoletá, je to V8 e jak 20 let… Co mám teď dělat? Mám si jich nechat vyměnit? Co děti, jaké to může mít následky?
Prosím kdo máte s něčím takovým zkušenost? Je tu někdo na tom podobně a má zdravé děti?

titina12
9. led 2025

🫠🫠 achjo

cherie24
9. led 2025

Co vím, tak rtuť se z těchto plomb neuvolňuje, to je přehnaná panika. 😉 Největší nevýhoda je, že pod touto plombou není na rentgenu vidět kaz, takže se na to zpravidla přijde, až když zub praskne nebo bolí a je zralý k vytržení. Navíc esteticky to pěkné není. Proto se od nich pomalu upouští, ale svůj účel jinak plní bez vlivu na psychické zdraví nebo těhotenství. 👌

eviicka
10. led 2025

To tě vyděsila ta diskuze včera, viď. Také jich mám od zš plnou pusu, zubař to nekomentuje. Mám dvě zdravé děti, které jsem rodila až kolem 40.
Amalgan se používá 150 let, vyšší počty autismu a karcinomů tu jsou až posledních 20 let.

1pomnenka
10. led 2025

Zbytečná panika, já bych panikařila kvůli věku, protože právě kvůli němu často nevychází testy.

jelenice_zavodnice
10. led 2025

Nekdo se tady snazi opet neco zajimaveho prodat? Nejake testy, byliny, produkty nebo co vcera bylo?
Autorko, je to naprosto v pohode. Vis o tom, ze dnes se detem take delaji amalgany? Tedy jeste nejakou dobu, pak uz budou vymenene ale jestli je to dobre reseni, to se rozchazeji i nazory zubaru.
Ale pokud mas finance, muzes si je nechat postupne menit za fotokompositni z estetickych duvodu.

te_reza
10. led 2025

Boha jeho co to zase jee?! A o co sem přišla včera?😂

smajlinka
10. led 2025

Spíš než amalgámu se bojím mikroplastů, ale to jsem tě asi moc neuklidnila, že.

me_druhe_ja
10. led 2025

Každej druhej z naší generace má plnou pusu amalgánu včetně mě. 🙂

betelgeuzz
10. led 2025

@me_druhe_ja Přesně tak, také mám. Mám 2 zdravé děti a žádné zvláštní zdravotní problémy nemám.
Před 2 roky jsem vyměnila zubařku před důchodem za mladou a ta také není příznivcem automatického převrtávání amalgámu.

misulka84
10. led 2025

Ahoj, měla jsem to samé jako ty, odmala zničené zuby a všude černé plomby, hlavně nepanikař, není to škodlivé. Mám už vše předělané do výplní z keramiky atd. V průběhu času se tem amlgán nějak vždy vydrolil, nebo se uštípl kus zubu, tak už mám vše předěláno bez.

vlasta1981
10. led 2025

Víte kolik generaci rodina tímto problémem 🤦 někdy se člověk nestačí divit

autor
10. led 2025

@vlasta1981 Nerozumím, co stě chtěla napsat.

fouskovi
10. led 2025

Hlavně klid a bude vše v pohodě

alassel
10. led 2025

@cherie24 tak to není pravda. I pod amg výplní poznáte kaz. Zvlášť podle rtg. Ale amg výplň drží mechanický, tzn, že je jakoby v zubu zavěšená, tzn. že netěsní a je vyšší riziko kazu. Fotokompozitní výplně drží chemický, tudíž mají 100% přilnavost k zubů, riziko kazu je minimální..

fifinka2020
10. led 2025

@cherie24 no očividně v tomto případě to není bez psychických vlivu 🙂)

misha31
10. led 2025

Ja si je tedy radeji nechala vymenit, mela jsem jich 6 a platila jsem 26 tisic (soukroma klinika). Prvni dite autismus, pak vymena a druhe dite urc autista neni.

autor
11. led 2025

@misha31 Myslím, že sotva v 1 roku věku dítěte je ješte brzo tvrdit, že určitě nemá autizmus... To bych tehdy řekla i já o svém synovi a stejně má Aspergera... Jsou i mírnější formy autizmu...
Ale samozřejmě vám to přeju, vím jaké náročné je mít dítě s hendikepem...Přeju mu vše nejlepší, pokud dobře vidím má právě 1 rok 😉❤️

fouskovi
11. led 2025

@misha31 tak to určitě na to nemělo vliv to že tam byli tyto plomby dřív jiné nebyly a žádné následky to nemělo

misha31
11. led 2025

Tak moje dcera je tezka autistka se stredne tezkym mentalnim postizenim, takze treba lehci autismus by "pro me" byl brnkacka, proto ho mam proste za zdraveho. U dcery to bylo jasne prakticky od narozeni

hanka_12345
11. led 2025

To si nekdo fakt mysli ze autismus je z plomb? To jsem jeste neslysela

misha31
12. led 2025

@hanka_12345 ja si to urcite nemyslim, pouze odpovidam na dotaz 😉

hanka_12345
Autor odpověď smazal