Vysvětlení hodnot krve u dospělých: Kdy mít obavy?
Prosim,je tu nějaká lékařka nebo sestřička co by vysvětlila více k hodnotam krve?
Docela jsem googlila a mam strach

No asi takhle. Neber to špatně, ale tak pokud jsi byla v laboratoři na krvi, tak předpokládám, že svůj zdravotní stav komunikuješ se svým ošetřujícím lékařem. Nevím, co čekáš tady za odpovědi - vždyť nikdo z nás ani netuší tvoji anamnézu, ani současný zdravotní stav, tohle jsou pouze hodnoty z krve. Tak očividně nějaký problém tam je, ale řeš to se svým doktorem. Snas bys nechtěla, aby tady někdo střílel diagnózy jen tak od boku. Držím pěsti, ať jsi ok.
Já jsem původně laborantka. Z těch výsledků není potřeba se bát, nejsou to nějaké šílené hodnoty. Předpokládala bych že si je Dr. Jen ohlídá příp. pošle na hematologii na doplňující vyšetření. Takže buď v klidu, tohle nejsou výsledky k strachu či panice. Většinu výsledků máš v normě. Příp. Lehce nad/pod referenční hodnotou dané laboratoře. Výsledky krve jsou ovlivňovány stravou či aktuálním zdr. stavem např rýmou i fyzickou aktivitou před odběry. Fakt klid.
@slecnami myslîš,že jsem tak blbá že to neřeším s lékařem?Nepotrebuju znat diagnozu,jen co znamenaji hodnoty ( lekar tvrdi dobry) ale chci vedet proc je tam toto
@linusha na hematologii dochazim ( lymfocyty a to druhy me zajima)
Moc nerozumím tomu že když ti Dr řekne že dobrý tak proč máš potřebu se v tom takto šťárat. Teď to tam mít můžeš a za měsíc už ne. Lymfocyty i neutrofily jsou vývojové fáze krvinek, evidentně odběr byl v době obnovy krvetvorby. Kdyby si měla ty hodnoty vystřelené do nebes tak bych to chápala ale toto jsou opravdu hodnoty kde to není potřeba řešit nějak víc. Buď skojen(a) že výsledky jsou takovéto a ne horší.
Jako, když to potřebuješ detailněji, tak si domluv s tvou dr. konzultaci, že to potřebuješ probrat detailněji, ať ti vysvětlí, co by do budoucna mohlo znamenat za problém, že daná hodnota je nad/pod normou a kdy je potřeba udělat kontrolní odběr.
@linusha já to tak prostě mám,jsem člověk který to nemá tak jak má ,tak jsem z toho v háji a hledám nemoci
Jsem lékařka. Normální nebo širší norma, odchylky tohoto typu ma každý druhý zdravý člověk.Netřeba se znepokojovat.
@neomenia tyjo, nedá mi to...mohla bys aspoň poděkovat těm, co věnují svůj čas a znalosti a odpovídají ti
A proč to přesně potřebuješ zvednout? Abys měla nějaký číslo při dalším odběru modrý a ne červený? Hlavní zásada je léčit pacienta a ne laboratoř. Tohle je laborka, která by mě ani nezaujala a musela si to prohlídnout ještě jednou, abych zjistila, co přesně je tam za vzrušující patologii. Při odpovídajících potížích bych asi ještě chtěla znát železo, při absenci relevantních obtíží bych vyhodnotila jako nevýznamný odchylky
@fifinka2020 tobě děkuji že jsi napsala 😱
Žádné tělo není dokonalé a pokud máš 5 let takove hodnoty lehce pod normou tak není důvod to nějak zvedat. Doktoři to řeší pokud ty hodnoty jsou úplně jinde než máš ty (výrazně pod nebo výrazně nad normou) a ne toto, to by ty ordinace praskaly absolutně ve švech a zdravotnictví by se zhroutilo, kdyby měli řešit každou mini odchylku která se v lidském těle vyskytuje.
Jestli máš konkrétní problémy - jak píše drep, třeba z nedostatku železa, tak je řeš, ale z toho, co píšeš, na mě působí, že řešíš jenom číslo na papíře, které ani nevíš, co znamená. Jsou ty výsledky vůbec tvoje? 🤷♀️
@prejeta_zaba ano výsledky jsou moje...
@linusha to je asi pravda... ale taky by možná nebylo tolik nemoci (kdyby se lepe resil zdr.stav) dle meho ( treba kdyby se vse resilo v zacatku nemusely by byt rakoviny,atd
Taky by možná byla lepší dostupnost péče pro ty s rakovinou, když už to zmiňuješ, kdyby doktory tolik nezatežovali různí hypochondři, že jo...
@slecnami nemyslim si ze nekdo chodi k lekari jen tak....Proto sveho doktora nezatezuju a zjistuji jinde moji laborku ( tak ti to rejpnuti moc nevyslo vid)
Ja te chapu. Jsi laik a znepokojilo te to. A vsichni vime, jak to v ambulanci chodi. Drtiva vetsina doktoru nema cas na nejake podrobnejsi vysvetlovani, jelikoz ma narvanou cekarnu dalsimi lidmi. Proto se pacient musi casto spokojit pouze s vysvetlenim “dobry”.
Ja teda velmi ocenuji pacienty, kteri se o sve zdravi a pripadnou nemoc zajimaji, chteji to aktivne resit a ne jen pasivne prijmat narizeni stran zdravotniku. Takze za me super, ze se ptas a chces to vedet!
Hodnoty MCV a MCH, ktere mas mirne mimo skatulku, udavaji jak mas prumerne velke cervene krvinky. Hodnoti se to zejmena u anemii (chudokrevnosti), kdy u nekterych druhu jsou prilis velke a u nekterych zase prilis male. Nicmene v tvem pripade je ta odchylka tak mala, ze to je brano v podstate jako norma.
Lymfocyty a neutrofily vysvetlila @linusha.
Samozrejme zalezi na celem kontextu, jake jsou tve obtize, nelze to objektivne hodnotit jen z laboratore, ale jestli ti doktor rekl, ze dobry, tak bych mu verila 😉
@exbordelar moc děkuji že mě někdo pochopil!!!