Hodnoty štítné žlázy v těhu

emma96
14. zář 2017

Ahoj, byla jsem v 15. týdnu na krevních testech, zda je vše v těhu ok, vyšla mi špatně štítná žláza hodnota TSH 0,025 doktorka, řekla, že je to v pohodě, ale radši mám jít na endokrinologii, tam když jsem volala, tak sestřičky se netvářila, že ta hodnota je tak v pohodě. Mám strach celý těhotenství cca od 6. týdne mám divnej pocit v krku hůř se mi dýchá občas bije srdce, když jsme se předtím zmínila mudr., říkal, že to tak někdo má, ale sestřička říkala že to právě může souviset. Taky jsem četla, že je to klíčové hlavně v prvním trimestru, že pak dítě může mít mentální retardaci atd… bojím se jestli mi něco nezanedbali :( :( Prosím o zkušenosti-Jinak screening ve 12. týdnu mi vyšel v pořádku i test z krve.

luckylee
14. zář 2017

Tak honem na endo pro prasky a na utz.☺ Bud v klidu a nestresuj se predem.Ja se dostala k tabletkam teda ve 13tt a taky jsem se bala ale nic se nestalo a syn je naprostp zdravy..☺

galatea_a
14. zář 2017

Nestresuj se. Screening ti vyšel dobře a na tu endokrinologii jsi se předpokládám objednala, ne? 😉

emma96
autor
14. zář 2017

@luckylee
@galatea_a Jsem už na pondělí objednaná 🙂 A myslísš , že na screeningu jde poznat jak se vyvíjí i mozek miminka? Děkuji všem za odpověd 🙂!

galatea_a
14. zář 2017

@emma96 Podle mě, kdyby bylo něco v nepořádku, tak ti to prostě na tom prvním screeningu řeknou nebo by ti prostě vyšly špatný hodnoty. Ale předpokládám, že všechno u miminka i u tebe vyšlo v pořádku až na tvoji štítnou žlázu. Takže půjdeš na endokrinologii a budeš zobat prášky, to je celé, neboj 🙂

ginnyweasley
14. zář 2017

Nějakou poruchu štítné žlázy má spousta lidí, hlavně žen. Léčial jsem se x let s hypofunkcí, pak se to srovnalo, ale v těhotenství mě nedávno preventivně kontrolovali přímo na endokrynologii (naštěstí jsem teď v pohodě).

Endokrynoložka mi řekla dvě věci, který mi přišly důležitý. Jednak, ať jím mořský ryby, že jsou po jódu chytřejší děti ( dalo by se to prý poradit všem středoevropanům).
A hlavně že se nemám stresovat i kdyby hodnoty vyšly hůř, protože endemický kretenismus se u nás už nevyskytuje. I kdyby se totiž dítě s touhle poruchou narodilo, je to zvrátitelný podáváním hormonů i do několika týdnů po porodu.

Takže klid, dojdi si na endokrynologii a pokud dostaneš nějakou formu thyroxinu v prášcích, pěkně ji zobej, aby ji pak nemusel dostávat novorozenec;).
Léky na štítnou žlázu jsem brala od puberty aspoň deset let a vážně je to úplně v pohodě;).

linee
14. zář 2017

@emma96 absolutne se nestresuj.V pondeli ti da dr.prasky na upraveni hladiny a budes pod dohledem.Mne to u 1.tehu take zjistili.Ta Tsh mi prijde zvysena jenom mirne,ja jsem v tehu bojovala s hodnotou 4-20 a mam zdravou holku.Takze se opravdu niceho neboj.
U tak nizke hodnoty nevidim ani duvod na kontrolu mozku miminka.Chapu,ze se bojis,ale urcite se neboj.Vice ti vysvetli v pondeli lekar.Hlavne se ptej a ptej.

karlajasmine
14. zář 2017

@emma96 ''Tvorba hormonů ve štítné žláze je řízena hormonem TSH (tyreostimulační hormon). Ten je tvořen v hypofýze (podvěsku mozkovém). Jeho vyplavení je stimulováno hypotalamickým hormonem TRH, tlumeno zpětnou vazbou hormony štítné žlázy. Jeho hladinu běžně stanovují laboratoře, za normální hladinu je obvykle považováno 0,2-4,3 mIU/l.'' Ted to ale nevim z hlavy, ale v tehotenstvi je to snad trochu jinak, myslim, ze uz 0,1 je normal.

Tvoje hodonty 0,025 tedy znaci mirnou hyperfunkci stitne zlazy. ''Nadbytek hormonů štítné žlázy v těhotenství není tak častý jako jejich nedostatek. Přesto se však může vyskytnout. Nevede sice k ovlivnění inteligence, ale může vést ke špatnému růstu plodu a v těžších případech i k potratu a komplikacím při porodu. ''

ALE, uz mas 1.trimestr za sebou, riziko potratu je tedy uz ted vyrazne nizsi. Dale ti zrejme dle vseho roste dite tak jak ma 🙂 Do porodu mas daleko, do ty doby to budes mit vyreseny, A ty hodnoty nejsou nijak drasticky vyssi, jenom mirne. Nejdulezitejsi bude ted zjistit pricinu a nasadit lecbu. Ale to ti vsechno rekne endokrinolog. Neboj se.. jeden z priznaku hyperfunkce stitne zlazy je prave nervozita, tak svoji nervozitu prikladej tomu 🙂

Hlavne ti uprimne doporucuju, pokud se bojis, zavolej si znova zitra na endokrinologii a svoje hodnoty s nimi prober po telefonu. Na rovinu jim rekni, ze jsi nervozni a ze to chces probrat uz dopredu a vedet trochu co te ceka za vysetreni atd. Nekolikrat jsem tohle udelala v ruznych zdravotnich situacich a vzdycky tohle cloveka uklidni daleko vic, nez laicke rady na netu. My nikdo nejsme doktori, maximalne si nekde neco vycteme nebo zkopirujeme, a hlavne ti kdekdo poradi spatne.. vsimla jsem si tve diskuze i na Emiminu a nekdo ti tam pise, ze mas hodnoty snizene, coz je blbost.. u stitne zlazy se hodnoty TSH berou naopak, takze cim vyssi cislo, tim nizsi fuknce stitne zlazy (lecim se s tim uz dlouho, tak to dobre vim..)

Proste si zavolej zitra jeste jednou na endokrinologii a rekni ze jsi nervozni a mezitim se zkus nebat, z myho laickyho pohledu bych rekla, ze neni ceho 🙂

emma96
autor
15. zář 2017

@karlajasmine
@linee
@ginnyweasley
@galatea_a
Děkuji moc za názory a zkušenosti 🙂! Fakt mi to moc pomohlo 🙂 Držte palečky v pondělí 🙂

klllarinka01
22. kvě 2019

U zvysene stitne zlazy sleduje se hlavně hladina TSH-norma je 0,2-4,5, dále fT4 9-21 pmol/l, fT3 2,6-6,2..u te nadmerne funkce štítné žlázy se sleduje ještě TRAK(protilátky proti TSH)pod 1 je to dobry, 1-1,5 hraniční a nad 1,5 zvýšené 🙂 trochu se to muže lišit laboratoř od laboratoře, všude mají trochu jiné referencni rozmezí, ale odchylky jsou minimální 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru