icon

Zkušenosti s léčbou PMDD. Jaké možnosti pomáhají?

11. únor 2023

Je tu někdo, kdo má PMDD a jak se s ni léčí? U mě už nejde o klasické PMS. Opakovaně to zkouším řešit na gynekologii ale zatím neúspěšně. Nevím co dělat… ( jde o zdraví, proto anonym)

holkaokomodra
11. únor 2023

mám u sebe podezření, ale nikdo to moc nereflektuje, ani psychiatr ani gyndař, mám psychické propady před MS jak svina, behem obou těhotenství vůbec ne... taky už mě napadlo, že tam něco z podobného spudku může být, léčím se s uzkostmi, takže AD beru, ty se na to myslím doporučují, ale propady jsou furt, co u sebe pozorujes ty?

autor
11. únor 2023

@holkaokomodra jak velké jsou propady ? Jaká AD beres ? Já si vedu roky menstruační kalendář kam lze psát i jiné “stavy” než je začátek MS. A vidim roky opakující se nespavost. Začíná to cca 24.den cyklu ( spím neklidně jen 3h za noc) a takhle až do 2.den nového cyklu. Je to asi nejzásadnější, protože nespat skoro týden je totální peklo. K tomu přijde deprese, ztrácím smysl života, všechno me bolí ( břicho, hlava, prsa ale i běžné dotyky od nejbližších) nejdřív mám neustálou chuť na sladké ale jak začnu padat do deprese, přestávám i jíst. Jsem vyřízená, nefunguju jako matka i manželka. ( Samozřejmě se mi zhorší pleť, vlasy, prijdu si oteklá.) Pak dorazí MS, já začnu zase spát, a najednou jsem zase normální (plánují budoucnost, věnuji se dětem domácnosti, radují se z toho že je mi zase dobře.) bohužel už vím, že jen dočasně. HA brát nemůžu. Asi zbývají antidepresiva..

autor
11. únor 2023

@holkaokomodra gynekolog mi nabízel vitaminy pro ženy, přiznám se že nemam pocit, že mě bere úplně vážně.

holkaokomodra
11. únor 2023

ja trpím na úzkosti a před MS to bývá dost výrazné i když nejsem zrovna v nejhorší fázi, jako například teď už tři týdny, mimochodem zase se mrchy rozjeli před MS, ale tentokrát neodešli, u mě je to hlavně, vztahovačnost, průjmy, třes, pocení, stažený hrudník, depka, celková únava, taky chutě na sladké atd

levandule_k
12. únor 2023

Ta chuť na sladké je spojená podle mě tím, že jsi bez energie a tělo se chce nějak nakopnout.

Teda je to brutální, co zažíváš. Já bych možná zkusila i nějaký celostní přístup, psychosomatiku, zároveň podívala na vztah k sobě, s matkou, parterem, jestli tam není něco, co tě ničí.
Narazila jsem na přednášku o ledvinách a tradiční čínské medicíně. (Jedná o oslabení energetické, testy u praktika můžou být ok.) Přijde mi, že by ty příznaky mohly na tebe sedět.

Přednáška zde:https://webinarezlouky.cz/webinare-sp

JAKÉ JSOU HLAVNÍ PŘÍZNAKY OSLABENÝCH LEDVIN?
únava + paradoxně nespavost
bolesti bederní páteře (nemusí to nutně souviset se záněty močových cest), lidé mající silné ledviny prakticky nikdy nemají problémy s bederní páteří a ledvinové oslabení znamená analogicky oslabení páteře
problémy s imunitou (kořen imunity je v ledvinách)
padání vlasů (vlasy jsou šperkem ledvin)
potížemi s ušima (ledviny se otevírají do uší) a šuměním v uších
potíže s velkými klouby (hlavně kolena)
ustrašenost a horší zvládání psychické zátěže
panické ataky
klinicky pak může jít ještě o chronické "vaky pod očima", zakalené bělmo, otoky různě na těle ad.
Jak si pomoci? Pomoci mohou byliny a medicinální houby. Pokud bych měl myslet jako známý bylinář Vláďa Vytásek Litovle, hledal bych byliny v naší přírodě, které by ledviny podpořily. Takové byliny existují. Jsou 4 a z nich vznikl Jančův ledvinový čaj. Má tu výhodu, že umí doplňovat tzv. jin a jang. Tedy jak hmotu, tak energii ledvin

https://www.facebook.com/groups/353609321457758...

teeere
8. říj 2023

Ahoj.. pokročili jste nějak s řešením PMDD? U mě se to objevuje asi půl roku.. rok se léčím pro úzkosti a hlavně ADHD.. nemůžu brát ani antikoncepci ani AD.. a gynekolog mi doporučil kapky mastodynon, beru je teď krátce, tak zatím nevím.. říkal ať beru 30 kapek ráno a 30 večer denně min půl roku.. tak předávám tip😉 jinak chodím každý týden na psychoterapii, snažím se hýbat, meditovat, otužovat a různé další rady, co se všeobecně dávají na úzkosti a tak.. a efekt to určitě má.. třeba jsem jen podrážděná a nebo mám propad jen 2 dny, ale i tak je to hrozný.. tak vám držím palce, ať se to daří zvládat lépe..

autor
8. říj 2023

@teeere proč nemůžete brát AD ? Já skončila u psychiatra. Největší problém u mě bylo nespaní a na to jsem dostala Trittico, což je AD, ale lze ho používat třeba jen týdne v cyklu jako prášek na spaní, dost mi to pomohlo.

teeere
9. říj 2023

Tak to jsem ráda, že vám to pomohlo.. 🙂 já měla při AD serotoninový syndrom, takže se musely vysadit a znovu to nechceme riskovat, bylo to dost hrozné.. tak zkouším všelijaké ty nefarmakologické přístupy.. asi to bude na dlouho, ale snad se to zlepší.. jsem v ty dny úplně k ničemu, nezvládám v podstatě nic.. ale to asi znáte..