icon

Zkušenosti s navýšením Zoloftu při úzkostně-depresivní poruše?

matyldik
14. led 2025

Ahoj. Prosím o vaše zkušenosti.
Již třetí rok se lecim s uzkostne-depresivní poruchou,lehkou formou agorafobie a panikou. Brala jsem dlouho Zoloft 25mg, začátky byly těžké,nebylo mi fyzicky ani psychicky dobre,objevily se vtirave myšlenky. Pak si to sedlo,ten přechod a postupnou úlevu už si přesně nevybavuji. Po nějaké době jsem navýšila na 50 mg, ale stav se opět během navýšení zhoršil,nejvíce mě trapily ty myšlenky,tak jsem po par týdnech opět dávku snížila a srovnalo se to.
Nakonec jsem navýšila asi před rokem a proběhlo to hladce.
Nyní jsem se vrátila po 7 letech rodičovské do práce na poloviční úvazek a zezacatku bylo vše fajn,po par mesicich jsem začala byt dost unavená,nervózní,objevily se lehké nabehy na paniku a ja byla úplně mimo. Navýšila jsem tedy na 75 mg a po par dnech přišla ošklivá panicka ataka přímo v praci,jsem taková napjatá,nohy gumové,klepu se,cítím tlak v hlavě,spatne se mi dýchá,myšlenky jsou opět zpatky a je to proste na prd. V praci mi vyšli vstříc a pracuji nyní na 2-3 hodiny denně,ale i tak cítím,ze to je moje největší maximum,jakého jsem teď schopna. Pracuji v lékárně,takže na nohou a komunikuji s pacienty,je těžké se soustředit,přemýšlet a vůbec fungovat. Zároveň se nechci zavřít doma na neschopence,protože pak by to bylo asi ještě o dost tezsi. Nezvladam teď nic moc,odvedu děti do školky a školy a max krátkou procházku..tím,ze chodim do práce nemám tolik prostoru a síly na to,abych více fungovala. Navýšení trvá 12 dni,lékařka mi radi ještě tyden vydrzet,ale je to tedy opravdu boj v hlavě.
Hodně mě trapi ty vtirave myšlenky…co kdybych někomu ublizila,co kdybych něco udělala dětem…je to tedy něco šíleného a vůbec se v sobě nevyznám. Jsem milující matka a pro děti bych udělala cokoliv.velmi mě to trapi…
Obnovila jsem si opět i terapie,které mi začínají další tyden.

lv
15. led 2025

Určitě vydrž, ten účinek navýšení se projevuje za nějaký čas, spolu s terapii to zvládneš, bude líp.