Zkušenosti z mamografie - mám bulku v prsu

blumchenkin
6. srp 2018

Už to tu někde probíhalo, ale můžu se zeptat, jestli má někdo zkušenost s mamografií? Mě je 35 a už jsem byla 2x na ultrazvuku prsou. Klasická prevence. Nedávno jsem si na pravém prsu našla bulku, ale na ultrazvuku řekli, že to je ok. Už jen vyšetření ultrazvukem bylo pro mě dost bolestivé, až i z toho vyhrkly slzy ( doktorky jsou chladné a necitlivé a to už jsem zkoušela druhé mama centrum). Nevím, zda zkusit ještě jinde ultrazvuk, nebo se objednat na mamograf? Bulku občas citím, nebo spíš jako takový tlak. Žádná bolest, ale občas se prostě připomene, takže to mám furt v hlavě.
Já mám celý život prsa děsně citlivý a nesnáším, když mi na ně někdo šahá. Od manžela to dám:D
Neumím si představit, že bych šla na mamograf, když vidím na youtube video, jak jim do ty prsa drtí:((( Mám z toho děsný strach a krom toho mám prsa malé, neumím si to vyšetření mamografem ani představit.
Mám to nechat být, nebo zkusit za rok zase jen ultrazvuk? nemáte někdo kontakt na citlivý personál při vyšetření prsou?
a
Nemáte někdo podobné zkušenosti?
Děkuju za jakékoliv názory....

priefi
7. srp 2018

@blumchenkin ahoj, moje mamka si nahmatala bulku na prsou ze strany zeber, byla z toho na prasky a videla to vse uz cerne, jelikoz moje babi (jeji maminka) si nasla bulku v 83 letech a byla to rakovina. Objednala se na mamograf, sla tam naprosto vydesena a rekli ji, ze to je v poradku, ze to neni rakovina, ze se ji udelala krupka na zebru a z toho ta bulka. Nekdy bulka muze byt i zdurena uzlina. A jeste mela jednu prihodu, kdy byla vyplasena az beda, ale to byla o dost mladsi, cca ve Tvem veku, kdy ji rekli, ze to ma jeste usazene materske mleko z kojeni. Ona me mela relativne pozde na tu dobu (34 let), kojila jen v sestinedeli, pak diky stresum prisla o mleko (ja osobne si myslim, ze jsem mela spurt a vyresila to um a diky chybejici poptavce se nevytvorilo mleko) a za par let si nahmatala bulku a jak jsem psala, bylo to to mleko, ktere se pomalicku pak postupne vstrebavalo do tela. Drzim pesti, at je vse v poradku 😊

ludva
7. srp 2018

@blumchenkin Ahoj, není to spíš cysta? Rozhodně bych to řešila s odborníky. Já osobně mám taky malá a citlivá prsa. Cyst se mi tvoří bohužel hodně. Na mamografu nemám vidět skoro nic, protože mám laicky řečeno hustou prsní žlázu a pak jdu na kontrolní UTZ. Mamografie není moc příjemná záležitost, ale žít v nejistotě, no nevím. Neboj, nic hrozného to nebude.

pavlinakm
7. srp 2018

Ja mela bulku v prsu ve 27letech, chodila jsem taky na uzv a porad jsem si to sledovala a byla nervozni co kdyby.. rekli mi ze dle uzv to vypada na benigni nalez, nijak to nechteli resit. Byla asi velikosti mensi svestky. Ja se zeptala sve gynekolozky zda to lze odstranit? Pry ano.. takze jsem podstoupila operaci, bulku mi odstranili. Byla nastesti benigni dle histologie. Ale ja mam na dusi klid! Popravde se uz po tech letech ani moc nekontroluji.
Na mamografu jsem nikdy nebyla.