icon

Změna obvodního lékaře - co si mají lékaři předat?

kaculik007
16. říj 2018

Co vše má novému lékaři ten starý poslat? Co má archivovat a co nemusí.?

kaculik007
autor
16. říj 2018

Obvodního lékaře jsem změnila a už byla i u nového. Tam jsem se ale velice vyděsila. Netušila jsem že k novému doktorovi o mě pošle 5 vět, vlastně to ani věty nejsou, ale jen stručné body. Dokonce tam toho ani doktor moc nenapsal. Nemám tam napsanou revizi dělohy, nemám napsanou sílu léků, které pravidelně beru, nemám ani zprávu ze sona štítné žlázy na které jsem naposledy byla a něco mi tam našli, nemám napsané prodělané nemoci (neštovice např) . Jsem z toho otřesena.

Co vlastně má lékař dalšímu poslat?
A co s kartou od dětského lékaře? Má mi jí dát pro nového?

Tenkrát u dětského jsem dostala celou kartu. Nebyli tam tedy některé "nepotřebné věci " ale zpráva z porodnice že jsem při narození měla potíže atd...

betelgeuzz
16. říj 2018

Když jsem měnila naposledy lékaře, taky se mi to stalo, že neposlal žádnou dokumentaci. Tehdy jsem se ptala i na pojišťovně. Prý nový lékař si ani nemusí vyžádat dokumentaci, záleží na jeho posouzení. A stejně tak starý lékař nemusí poslat celou dokumentaci, stačí poslat jen nějaký výpis věcí, které považuje za důležité. :-/ Takhle jsem k jedné dr odnesla celou kartu z dětství a u ní zůstala a nová lékařka ji nemá.

editah222
16. říj 2018

@kaculik007 taky tenhle systém nechápu. Od dětské jsem si kdysi před lety odnesla zdravotní dokumetaci k praktické lékařce. Nyní mám třetí doktoru a to ví jen to co jsem ji řekla, protože ve zprávě od mého "druhého" dospělého lékaře stálo jen to, že jsem očkovaná a zdravá 🙂 Chtěla bych vědět jestli moje karta je ještě někde aktivní nebo je skartovaná.

swetlusska
16. říj 2018

Nejlepší je si u původního lékaře dělat průběžně kopie (hlavně když nechce tu dokumentaci zaslat a nebo tvrdí, že už jí "archivoval"). U nového lékaře bych si nechala udělat "generálku" a odběry všeho, prostě vstupní prohlídka + říci o sobě všechny nemoci z dětství atd.

konidana
16. říj 2018

@editah222 karty se určitě časem skartuji. Ale nevím,Jak dlouho je předtím musí archivovat . Možná 5 nebo 10 let?

betelgeuzz
16. říj 2018

@swetlusska tak vstupní prohlídka je snad normální, včetně probrání anamnézy. A jak si dělat kopie, když pacient nemá vůbec kartu dostat do ruky?

kaculik007
autor
16. říj 2018

Právě že já si nemoci z dětství nepamatuji :(
Přijde mi tohle všechno úplně na hlavu, kartu do ruky vám nedají a jde o Vás, jsou to naše údaje, náš život a dělají jak kdyby se nepsalo o nás.

betelgeuzz
16. říj 2018

@kaculik007 karta je o nás, ale je vlastnictvím lékaře. Já to určitým způsobem chápu, jedna známá dělala to, že když měla v ruce kartu, tak ji probrala a informace, které se jí nelíbily, vyházela. Ale měla by být zachována ta kontinuita, aby člověk nepřišel o všechny záznamy jen kvůli lékaři, který nechce kartu předat. Můžem doufat, že v dnešní době elektronické evidence k tomu docházet nebude.

swetlusska
16. říj 2018

@kaculik007 Já vím, no. Taky nechtěli poslat kartu nové doktorce. Tak jsem na ně nastoupila, že si jdu kopírovat údaje pro sebe a to jsem taky udělala a pak jsem to předala nové doktorce a od rodičů jsem zjistila všechno podstatný z dětství + s sebou očkovací průkaz a to stačilo.

hojda
16. říj 2018

Došla jsem si k obvodnímu lékaři a předal mi celou mou kartu. Na alergologie jsem jen zavolala a opět přeposlali kompletní dokumentaci novému lékaři.

terry1512
16. říj 2018

Karta je majetkem lékaře. Vydat ji nesmí.
Novému Dr. na vyžádání zašleme buď kopii karty nebo výpis. Co tam vypíše těžko ovlivnite.

Nicméně máte ze zákona nárok a právo nahlížet bezplatně do karty u lékaře a pořizovat si kopii (fotit)
Nebo za poplatek si ji okopírovat.

aselluska
17. říj 2018

@terry1512 jak nesmí? Sestra vytiskla žádost a řekla, že si tam mám zajít a vydali.

terry1512
17. říj 2018

@aselluska no ze zákona nesmí vydat. Může ji poslat novému Dr. Ale tobě do ruky ji vůbec neměl vydat. Ani žádný lísteček by mu nepomohl v případě že bys ji někde ztratila,nebo nepředala novému Dr. Měl by bývalo Dr problém. Je povinen kartu archivovat.

drakenn
17. říj 2018

Potvrzuji. Obvodak ze zákona vydat kartu nesmí. Je za to pokuta 500 000,-. Vypíše se preregistracni výpis pro nového dr.s důležitými údaji.

drakenn
17. říj 2018

Jo a karty se archivuju 10let, poté se skartuji..

kaculik007
autor
17. říj 2018

A co jsou důležité informace? Já si nepamatuji nemoce z dětství a mamka si je plete s bratrem... Dr mi je do výpisu pro novou nenapsala.