icon

Levné pohybové aktivity pro děti ve městě: Tipy a nápady

12. lis 2024

Ahoj, dneska nemaji deti zadny krouzek, vsichni jejich kamaradi naopak na krouzcich zrovna dnes jsou a my mame cele volne odpoledne. Co s nimi odpoledne podnikat? Idealne, aby se hybaly. Mam pocit, ze mi pres zimu trochu lenivi a uz nejsou do pohybu tak nadseni jako v lete. Kdyz nic jineho nevymyslim, tak je vezmu na cykloztezku na kolobezky. Ale uz vidim tech kecu 🙄😂 Pristi tyden je vezmu na bazen, to budou nadseni, ale ted je pred vyplatou a nechci rozhazovat. Jak motivujete sve deti vy? Mate nejaky tip na levnou odpoledni pohybovou aktivitu ve meste?

Strana
z2
martina8084
12. lis 2024

@adelinka89 přesně tak. Souhlas. Copak nám, když jsme byly děti, rodiče vymýšleli aktivity? Ani náhodou.

prejeta_zaba
12. lis 2024

Já ti úplně rozumím, doma si lezou na nervy 5 minut po škole, vše nuda, neustálé škemrání o elektroniku a jít normálně ven, neskutečný problém. Takže víceméně tohle řeším každý den, ať už mají nebo nemají kroužky. Dost často pomůže přejet do jiného města a tam si jít na hřiště, do pekárny na něco dobrého, na horkou čokoládu třeba...někde mají nějaké překážky na ty koloběžky, někde zaujme nějaká zajímavost, park (spíš mě než je teda).

lol_lol
12. lis 2024

Boze zensky, jen se zeptala na napad, co podniknout za aktivitu s detma a dostane takovy kazani? Nam nikdo aktivitu nevymyslel, ale taky jsme nehnili u mobilu, doba je uplne jina, i ty deti jsou jine...

veruuu_kubesovic
12. lis 2024

@lol_lol moje děti teda nehnijou u mobilu, existuje appka family link 👌👌👌

autor
12. lis 2024

Ty jo, to me nenapadlo, ze tento nevinny dotaz rozbouri takovouhle diskuzi. To je ale dobre, protoze mam k tomu hodne co rict. Takze kdyz uz se to tady nakouslo, tak si dovolim rict svuj nazor na soucasnou situaci dnesnich deti:
To, ze detska obezita je v poslednich letech brutalne rozsirena, je holy fakt. Dneska je pomalu kazde treti dite obezni. Asi je vsem jasne, jake zdravotni obtize to prinasi a myslim, ze zavirat nad tim jako rodic oci, je podle me az trestny cin.
A jak se deti stanou obezni? Tak, ze rodice je nechavaji cele hodiny po skole odpocivat, nemaji silu se s nimi dohadovat, protoze v deseti maji uz svuj vlastni nazor a krouti ocima. Jasne. A tak je tedy nechame byt, at si zalezou do pokojiku, tam sledujou cele odpoledne priblbla videa na TikToku a u toho se cpou lizatkama, cipsikama a dalsimi podobnymi nechutnostmi. Ja jsem v tomhle radikalni. Asi se na me tady nastvete, ale uprimne - jestli to vas jako rodice, donuti se aspon trochu nad tim zamyslet, tak budu moc rada.
Jinak dnesni odpoedne bylo super. Samozrejme ze krofali, kroutili ocima, ze nikam nechcou a nepujdou, ale sli. Keska byla na super miste, museli jsme trochu splhat a vzajemne si pomoct, ale byla u toho sranda. Decka za chvili zapomnely, ze se jim jeste pred hodinou vubec nechtelo. Uz jsme naplanovali, ze vyrobime vlastni kesku a nekam ji umistime.
Domu jsme se vratii pekne oslehani studenym listopadovym vzduchem, prijemne unaveni, ale zbylo spoustu sil na napsani ukolu a jeste si stihli delat svoje veci.
Tim chci rict, ze decka jsou ve veku, kdy samozrejme zkousi hranice a samozrejme jsou i pohodlni. Ale nesmi to prekrocit nejakou unosnou mez. A porad jsme my rodice stale jakymisi koordinatory jejich (ne)aktivity. Ukazujme jim ten spravny smer, dokud je cas a dokud jeste mame tu moznost je nejak pozitivne ovlivnit. Pak uz bude pozde.

autor
12. lis 2024

@hanyzka11 diky za tip! To zni dobre!

@masina1 neni tady nikde, ale podivam se po okoli. Treba ve vedlejsich mestech jsou 👍🏼

autor
12. lis 2024

@prejeta_zaba ano, presne.
Je to unavne se s nimi furt dohadovat, ale stoji mi to za to, protoze vim, ze jsou pak nadseni nebo aspon radi.

alice180
13. lis 2024

@martina8084 a četla si vůbec, co psala ? Že jedním s cílů je, že chce strávit čas se svými děti, protože má v úterý volno?!

prejeta_zaba
13. lis 2024

Úplně přesně vyjadřujes mé pocity. Nedávno jsem zakládala diskuzi, jak docílit, aby se děti uměly zabavit samy, že nebýt mého zásahu, jejich jediná činnost by byla válet se po obýváku a nedělat nic. A snesla se na mě smršť, proč se musí pořád zabavovat a proč jim nedám elektroniku, že je jiná doba. 😂 Jako ta doba, fakt - strcit dítěti tablet a lízátko už v postýlce a mít vystaráno... To mi svědomí opravdu nedovolí, nechat je celé dny jenom povalovat a mít ze života sezení ve škole a válení se u displejů. 🤦‍♀️ Holt asi musíme překonat jejich nevůli a dál ty normální činnosti dělat - chodit ven, sportovat, tahat je za kulturou a do přírody. 🤷‍♀️

adelinka89
13. lis 2024

@prejeta_zaba ale tady přece nikdo nepsal,že se ty děti válí celé dny, dyt šlo jen o úterý, kdy nic nemají. Tak to je v klidu válet nechám.. Moje děti mají volné jen pondělky, a úplně v klidu je válet nechám, když nic dělat nechtějí.. Zase na druhou stranu je kroužek a kroužek. Moje děti dělají sport, kdy mají 3x týdně trénink a 2x v týdnu zápas, či turnaj..Ale tady podle toho, co zakladatelka psala, tak má primárně strach,že děti budou obézní..

veruuu_kubesovic
13. lis 2024

Ty jsi chtěla rady a ještě dáváš moudra🤦‍♀️?
Starší 10leta dcera je diabeticka, není nijak obézní, váhu má hlídanou na diabetologii, nic z toho co píšeš nejí 🤷‍♀️ akorát umí chodit sama ven, bez mé asistence, i zabavit sama se umí doma, nesedí ani na mobilu, ani na tabletu...
Takže bych byla opatrná kolem tech tvých mouder, ptž když řeknu, že dítě se na i nudit - kde v tom vidíš něco o elektronice? Ale podsouvat nesmysly kolem obezity to jo...
Tak se neptej, když děláš kolem tvých děti vše nejlíp, musí mít každý den program, jsi nejlepší animatorka ever 🫣 já když jdu s dětmi ven, neptam se, jak travi čas s detmi XY noname ženských na MK...je mi to totiž fuk...

veruuu_kubesovic
13. lis 2024

Že by takhle?

prejeta_zaba
13. lis 2024

@adelinka89 No jako i když dítě má kroužek, zabere to 1-2 hodiny a odpoledne má hodin řekněme 6, tak mě připadá úplně zbytečné přijít domů a válet se po sedačce a poslouchat kňučení, jak se nudí a jak chtějí na něčem hrát. To radši někam vyrazím nebo něco podniknu. Pořád dokola něco vymýšlet doma taky nejde - skládat puzzle, vyrábět, péct, stavět. To máš taky za 20 minut hotové a co dál. Já tam vidím stejný paradox, jako zakladatelka. Proč by se mělo dítě válet doma a nudit a rodiče ho v tom ještě podporovat? Však pobyt venku je taky odpočinek. 🤷‍♀️

adelinka89
13. lis 2024

@prejeta_zaba a to nemají ty děti žádný kamarády??

alice180
13. lis 2024

@veruuu_kubesovic no zase zbytečně vyhnaný ad absurdum. Chtěla inspiraci na aktivitu, kterou by mohla dělat společně s dětmi. Nevidím na tom nic špatného. Ona zná svoje děti nejlíp, takže ví, jak tráví volný čas a útočit mi přijde úplně zbytečný.

alice180
13. lis 2024

@adelinka89 no a čteš to co píše, ono to tam totiž je snad dvakrát dokonce

veruuu_kubesovic
13. lis 2024

@alice180 mě taky přijde zbytečný útočit na všechny ostatni, že je pak tolik obézních děti...
O obezitu svých dětí se bojí hlavně autorka této diskuze 🤔

alice180
13. lis 2024

@veruuu_kubesovic nevím, proč to brát osobně, dětská obezita, je nevím kolem 20 procent, což je dost a má pravdu.

veruuu_kubesovic
13. lis 2024

@alice180 jenže jí tam maminky psaly, že děti se mají i nudit, obezitu vytáhla ona...pointa?

alice180
13. lis 2024

@veruuu_kubesovic hned na první stránce, že potřebuje zejména starší rozhýbat. Odůvodnila několikrát proč to chce a několikrát. Tak holt následovala odpověď v obecné rovině, to k pointě. Já sama jsem nepochopila cíl některých reakci.

prejeta_zaba
13. lis 2024

@adelinka89 a jak to vyřeší kamarádi? 🤷‍♀️nechápu

adelinka89
13. lis 2024

@prejeta_zaba třeba že se nebudou doma nudit 🤦‍♀️ a nemusíš jim vymýšlet zábavu 🙏

prejeta_zaba
13. lis 2024

@adelinka89 jednak zakladatelka píše, že kamarádi mají kroužky a řeší co bez nich a druhak, u nás kamarády většinou mají jenom chvilku po škole, to akorát vyžadují tu elektroniku a nebo občas na návštěvě, určitě ne 5x do týdne. A ja teda bohužel neznám, že by se zabavili. Spíš ještě řeším, jak zabavit i ty kamarády. Holt některé děti prostě nemají tuhle schopnost. 🤷‍♀️

Strana
z2