Jízda v MHD s kočárkem. Má při nástupu a výstupu přednost?

slenka997
9. únor 2024

Ahojky, jsem čerstvá maminka a ráda bych se zeptala jak to máte s jízdou v MHD. Zajímalo by mě jestli má kočárek při nástupu nebo výstupu přednost? Moc ďekuji

ele_nka
9. únor 2024

@slenka997 já jezdím s kočárkem běžně. Autobusy u nás jezdí nízkopodlažní, takže žádný problém při nástupu. U nás se musí před nástup požádat řidiče o svolení nástupu (jen ukážu na kočár a on kývne) pokud už v MHD kočárek je může odmítnout další přibrat, ale to se mi stalo snad jednou, kdy bych se opravdu nevešla. Jinak žádná pravidla o přednostním nástupu u nás nejsou.

palja
9. únor 2024

@slenka997 já jezdím už pár let tramvají, než přijíždí, je nutné mávnout na řidiče, že pojedeme, při výstupu dát také signál, jsou tam tlačítka. Někdy se stane, že je v tramvaji i 6 kočárků, nikdy se mi nestalo, že by nás nevzal. Ale z důvodu bezpečnosti, když je kočárků více, tak mávnu, že nepojedeme. Už se mi 3x stalo, že mi na kočárek někdo spadl, sice se nic nestalo, zachytila jsem je rukou... Ale prostě jezdíme dřív, abysme všechno stihli, tramvaj nám jezdí co 6 minut, tak si počkáme. Jinak jdu na místo pro kočárky určené, pokud je místo. Podle přepravního řádu kočárek má přednost na tom místě být před normálním cestujícím, ale absolutní přednost má vozíčkář.
A v autobusu, trolejbusu jak je psáno výše, tam je možnost, že nás nevezme. Pro bezpečnou jízdu jsou tam omezená místa pro kočárky.

palja
10. únor 2024

@slenka997 a ještě mně napadla jedna věc. Pokud pojedeš i se starším dítětem, tak ho nechej vždy nastoupit a vystoupit před tebou (před kočárkem). Už se nám taky stalo, že starší dcera špatně vystoupila a zůstala zaklíněná v kolejišti mezi tramvají a obrubníkem chodníku. Tak máš čas zareagovat. Nic se jí nestalo, hned jsem jí vytáhla. Ten tramvajak dítě nevidí ve zpětném zrcátku, jak je malé a může se rozjet.

ondul
10. únor 2024

At je to jak chce, u nas vzdy nastoupi vsichni ostatni, kocaru si nevsimaji.