Nosítko, nebo šátek od narození?

karolinasvetla111
5. únor 2017

Ahoj, potřebovala bych radu, v červenci čekáme narození miminka, a od září půjde dcerka do školy, budu jí každé ráno vozit autobusem a kočár bych do autobusu plných školáku asi nedostala, tak bych chtěla pořídit buď nosítko nebo šátek, co je lepší, ohledně dítěte i ohledně zad?nikdy jsem nosítko ani šátek neměla, děkuji

jipe
5. únor 2017

@karolinasvetla111 klasická nosítka nejsou pro novorozence úplně vhodná, to se podívej na nějaká šátková, hodně si holky chválí caboo, ale to vydrží tak do 3 měsíců. Já prtě raději nosila v šátku, ale zase je otázka cviku vázání, v zimě jsme občas byli zpocení oba dva, než jsem to umotala, cca od roka preferuji kibi, na šátek, který jsem měla, byl prcek už těžký, nebylo to pohodlné a navíc jak už chodí, tak častěji vyndavám, nandavám. Na krátké pochůzky nebo třeba k dr. jsem ale brala i dřív raději nosítko, na delší výlety šátek. Přidej se tady do skupinky Nošení děti, tam najdeš spoustu inspirace

lenusaak
5. únor 2017

My budeme pořizovat Manducu, prodava se i se spesl vlozkou pro novorozence i kdyz mi uplne na to novorozenatko vic pasuje caboo, ale je to dalsi vydaj takze asi koupime tu manducu a zkusime to s tou vložkou a uvidime...

hankaros
5. únor 2017

Mela jsem/mam oboje. Satek byl supr do cca 5 kilo, pak uz me z nej bolely zada. Taky na leto je prijemnejsi. Nositko ma pevnejsi bederak, polstrovany, pro me bylo od 4 mesicu pohodlnejsi, i co se tyce instalace ditka. A nosit muze i tatinek, bez nutnosti ucit se vazat. Mam zkusenost s Tula Baby a Kibi. Oboje je fajn.

karolinasvetla111
autor
5. únor 2017

a jaký šátek by jste doporučili, dle zkušeností?

netopejr
5. únor 2017

Pro maly miminko lepši satek, nosítko ca od 3. měsíce,pokud není moc malinky.
Casem upřednostňuji nosítko, ale když mam jet cestu, kde budu dítě vic vytahovat a nandavat, nebo delší vesta mhd (30 min), preferuju i u batolete satek, vazu dopředu uvaz, z kteryho jde vytáhnout a dat zpátky bez sundávani bundy a dalších svrsku, coz u nosítka nejde.

@hankaros Tak obo zalezi hodně na satku.

fitzyk1987
5. únor 2017

Já mám manducu, ale pro mimčo se mi to moc nezdá... Chtěla bych ještě pořídit caboo, možná i šátek (uvidím po konzultaci 🙂 ), údajně je pr.o mimčo lepší elastický...

netopejr
5. únor 2017

@karolinasvetla111 Na značky můžeš kouknout třeba na nosenideti.cz nebo isatky.cz
Vybírala bych něco stredne silného, univerzálního,co neklouze.
100 % bavlnu tedy.
Vzala bych si bavlneny kepry třeba Didymos Lisca, Natibaby, Neobulle bio řadu, Ellevill Zara.
Pokud bys kupovala z druhé ruky, mohl by byt i se lnem, pokud je tensi a opravdu zanoseny do mekka. Výše uvedene můžeš mit i nove a budou měkké.

karolinasvetla111
autor
5. únor 2017

a kolika metrový je tak nejideálnější?

kiki2
5. únor 2017

@karolinasvetla111 záleží podle toho jakou konfekční vel. máš 🙂

netopejr
5. únor 2017

@karolinasvetla111 Podle vyšky postavy konfekcni velikosti, pokud mas hodne pres prsa, je vetsi spotřeba.... Útlá a robustnější maminka bude mit jinou spotřebu pro stejne výšce, naopak různá vyska pri stejné konfekcni velikosti taky něco spotrebuje.

netopejr
5. únor 2017

@karolinasvetla111 Napis parametry, třeba budem vedet 😉

jitavrtule
5. únor 2017

@karolinasvetla111 jako univerzální velikost se většinou bere šestka, tj. nějakých 4.6 metru. To platí tak do konfekční velikosti 42, pokud jsi hodně silná a pak na většího chlapa, je lepší delší šátek. Naopak pokud jsi štíhlá, stačí na základní úvazy i pětka (4.2 metru).

jitavrtule
5. únor 2017

@karolinasvetla111 jinak k původní otázce - jsou nosítka vhodná i pro novorozence, např. šátková meitai (ta jsou vázací, mají dlouhá ucha která jen zavážeš na uzel), pak třeba bondolino a storchenwiege, ta se zas daji hodne zmensit - jedno snurkama, druhy knoflikama, aby sirka mezi nozickama a vyska zadove operky sedely i na male mimi. Manduca s novovlozkou (@lenusaak) - na male novorozene pod 4 kg za me urcite ne (mela jsem ji, mala pri narozeni 3 kg a fakt to nešlo), ta slavna novorozenecka vlozka je jen vsity zmenseny sed, potiz je v tom, ze zadova operka se nijak zmensit a pritahnout neda, takze tam dite dost planda.
Caboo - taky fajn, je to elasticky material a vlastne takovy predvazany satkovy uvaz. Jen zavazes zas ucha na uzel a hotovo. Nevyhoda - elasticky matros se pri tezsim a vetsim diteti zacne brzo provesovat a prestane byt pohodlny nosici. Takze fakt na prvnich par mesicu, pak to chce vymenit za jiny typ nositka.
Do dalsich nositek (ergobaby, tula...) se da koupit novorozenecka vlozka ve tvaru takoveho kornoutku, miminko tam prvni mesice nosis v poloze kdy ma nozicky na zabicku skrcene pod briskem, ne roznozene), taky varianta, tahle nositka se pak daji nosit cca od 4 mesicu uz beze vseho a vydrzi cca do roka a pul (velikostne).
Jinak satek je satek, nejlepe se prizpusobi miminku, presne ho obejme a pritahne jak je potreba. Ale to prvni umotani je.......smrt 😀 nicmene se to rychle podda a je super ze je spousta ruznych uvazu, dopredu i na zada (na zada treba kolem pul roku je super ze uvazes dite dostatecne vysoko, aby ti videlo pres rameno a nekoukalo ti do lopatek, to uz vetsiny nositek moc nejde). Univerzalni material je celobavlna, ta je i nejsnazsi na udrzbu, univerzalni velikost jak uz jsem psala se bere vetsinou sestka.
Neni pravda, ze u vetsiho ditete ze satku boli zada - je treba zvolit satek odpovidajici nosnosti vaze ditete, je jich mnoho druhu. Tenci jemnejsi satky na mala miminka, hrubsi a odolnejsi satky na vetsi deti nebo satky s primesi dalsich materialu... je to veda a uplne novy svet, kdo mu propadne, je ztracen navzdy 🙂
Da se taky poresit uplny zacatek pujcenim satku napr z brany k detem nebo z vbavlnce (je spousta dalsich, zalezi odkud jsi), muzes si to vyzkouset a kdyz to nepujde zas vratit. Pripadne pohledej na facebooku je mnoho regionalnich nosicich skupin (vetsinou se jmenuji "Nosime deti....", "Noseni deti..."), tam se da domluvit s holkama co nosi kolem tebe a muzou te zasvetit do taju satkovani nazivo, to je ve finale nejlepsi)

antoinet
5. únor 2017

Dnes je obří výběr, musíš zkusit, co bude vyhovovat vám. Já za sebe můžu pro malinké miminko doporučit šátek, u nosítka látka tak dokonale nepřiléhá.
Počítej ale i s variantou kočárku, malý bude třeba zrovna spinkat, tak ho jen přendáš a jedeš (mně děti vstávali v 5 a 7 šli zase spát), s dítětem v šátku nemůžeš třeba staršímu dítěti zavazovat boty. Já jsem to střídala, byla období, kdy dítě do šátku nechtělo. A školáci se budou muset zmáčknout😉

karolinasvetla111
autor
6. únor 2017

Mam.vel.38. Zkusim se poptat po okoli zda ma nekdo na pujceni ;)

netopejr
6. únor 2017

@jitavrtule Jíťo,prosím Te, jak drzi u Tuly ta lapucee? Zajímá me to pri noseni na zádech, když dítě usnu, kapucu potrebuju zvednout a protahnout, aby se to z zech patentku nerozepinalo. Plus jak jsou dlojy snurly, jestli si to člověk vládne pritahnout a zajistit. Diky

jitavrtule
7. únor 2017

@netopejr no, já to nosim bez kapuce 🙂 rekla bych ze kapuce je asi nejslabsi clanek tuly, tim jak ma sirsi a volnejsi ten vrchni lem zadove operky, tak mi prijde ze ta kapuce tam tak blbe planda a bala jsem se ze ji ztratim...takze jsem ji odendala uplne. Dokud jeste ela v nositku spala, tak jsem to na zadech radsi nez kapuckou resila salou nebo v lete satkem - tim se mi nejlip zachytila hlava a pak jsem si to jen zauzlovala na prsou...s snurkama jsem to nikdy nezkousela.