Nosítko pro kojence, poraďte

lucyp13
19. kvě 2015

Ahoj, vybírám nosítko pro občasné nošení. Dceři je měsíc a kousek a ráda se nosí, doma máme babyvak ale z toho už mě bolí dost záda. Dnes jsem si byla v krámě vyzkoušet nosítky a jsem z toho taková rozpačitá...Zkoušela jsem manducu a babybjorn a výsledek je takový že dle mého se manduca nasazuje blbě ale dítěti se tam vcelku líbilo a babybjorn byl super na záda, krásně se nasazoval ale malá se moc netvářila (přisuzuji to i tomu, že měla nejspíš už hlad) a teď nevím - exituje něco co se nasazuje jako babybjorn a má přední kapsu jako manduca? 🙂
díky za rady

lilibeth
19. kvě 2015

@lucyp13 Jestli máš FB, tak se přidej ke skupince "Nosíme děti" a tam ti poradí. Ve skupince je i bazárek, třeba by sis něco vybrala.

lauranosi
19. kvě 2015

NerozumÍM moc, co na manduce je "blbého" ohledně nasazování, ale pokud jde o nandavání nosítka rovnou s dítětem v kapse, tak to kdysi snad šlo u nosítka Beco. Taky se říkalo, že je Beco pohodlnější pro malá miminka (na druhou stranu zas o to kratší dobu je v něm možné nosit, manduca je prostě větší a vydrží pohodlně na větší a těžší dítě).

eficenka
19. kvě 2015

@lucyp13
pozor! babybjorn je klokanka! tím bys malé odrovnala záda a kyčle.
můžeš zkusit manducu, liliputi, ergobaby, beco...

lucyp13
autor
19. kvě 2015

@lauranosi zapina se sloziteji -za krkem a nejak nevim jak bych si to sama zapla s malym mimnkem,navic je to jen na ramena .ten BB se dal nejdriv na zada a byl specialne vytvarovany v oblasti beder a lopatek takze se tokrasne nosilo

lauranosi
19. kvě 2015

S malym miminkem takhle

https://www.youtube.com/watch?v=QrgP87fRnE8

většinu váhy má samozřejmě nést bederní pás, ne ramena. plus s trochou cviku se pak lze naučit zapínat popruhy křížem (lepší pro záda). hrudní pásek se dá posunout po popruzích tak, aby to bylo při nošení pohodlné. To vám asi měli ukázat a pomoct v tom obchodě :((

Babybjorn bohužel... V tomhle instruktážním videu je moc hezky vidět, jak tam jsou ta úplně malá miminka blbě - kolena níž než zadeček, nožky visí dokonce asymetricky, páteř je příliš rovná, dokonce prohnutá dozadu do záklonu (!)

https://www.youtube.com/watch?v=AX6-SwrN7cQ
zo_ja
19. kvě 2015

Babybojrn NENÍ ergonomické nosítko. Dítě si nemá jak a kam opřít hlavu. Což u malých miminek, zvláště když usnou, je tragédie. K tomu jim visí nožišky dolů - úplně špatně na kyčle a ještě jak jsou čelem od matky, tak mají páteř prohnutou úplně špatně. A taky si všimni, že v tom nikdo nenosí větší dítka.
Tady http://www.nosenideti.cz/138/zobrazit_skupinu_z... je nějaký přehled, nabídka, dá se najít třeba skupinka poblíž, která poradí. Vyzkoušet můžeš kdekoli.
Tady je i přehled nosítek http://www.nosenideti.cz/clanek.php?clanek_id=97 s bližším popisem.
Každýmu vyhovuje něco jinýho. A taky na malé mimi bývá vhodnější něco jiného než na batole.
Pro novoška je důležité, aby nosítko mělo novorozeneckou vložku.

(já např. mám větší a těžší děti, takže třeba nesouhlasím s názorem @lauranosi, protože mým dětem je manduca malá v 10 měs. a mně by upadly ramena. Tou dobou už nosím dávno v batolecím nosítku, který je větší a víc polstrovaný. To jen pro ilustraci, že neexistuje absolutní a správný výběr, co komu sedí je nejlépe vyzkoušet, záleži na citlivosti ramen, šířce ramen, obvodech hrudníku, velikosti dítka atp., někdo nerrad zavazuje, někomu vadí nosit níž/výš, někoho tlačí spony... Je to mírně invividuální.)
Nicméně podstatné fakt je, aby to bylo ERGONOMICKÉ nosítko, dítě bylo čelem k nosiči, záda mělo do kulata, mělo podepřenou hlavičku, která se mu nemůže nikam vyvracet a kolínka musí být výš než zadeček, taková "žabička" vertikálně.

Nahodit dítě do nosítka není žádný problém, stačí když spolehlivě drží hlavu. Já nosím děti na zádech od 3. měs., jsou tam hned a krásně spolupracují. Dítko se velice rychle nauší držet a spolupracuje, protože velmi rychle pochopí, že "tam chce být". Způsobů, jak ho tam dát je několik, ale opravdu to není nic složitýho.

kocour1
20. kvě 2015

Ahoj, já mám doma beco, nosím malého od prvních dnů (v novorozenecké vložce) a je tam velmi spokojený. Nyní v jeho čtyřech měsících jsem si koupila šátek - najednou mi totiž v tom nosítku přišel takový přiškrcený a vůbec nešel na záda...a musím říct, že šátek je mnohem lepší. Rozhodně nemám problém s uvázáním (z počátku jsem se bála, ale nebylo čeho) a cítím, že dítě je mnohem lépe fixované. Doba úvazu je srovnatelná s posazováním dítěte do nosítka...takže být tebou, zauvažovala bych klidně i o šátku. Tam se to prostě uváže tak,jak bude dítěti i tobě vyhovovat🙂.