icon

1,5leté dítě nechce jíst hlavní jídla. Co je důvodem?

janahorejsi
4. črc 2025

Zdravím maminky,

jdu si pro radu a snad i uklidnění. Moje dcerka 1,5 roku nám někdy před týdnem přestala jíst, především hlavní jídla - snídaně, obědy, večeře. Svačinky ve smyslu sušenek nebo ovocných kapsiček- těm neodolá.

Máte/měli jste to někdo podobně? Jak jste to řešily?
Spíš mám strach, aby nějak nestrádala, protože je dost drobek a aby k tomu ještě nejedla, to není samozřejmě žádoucí.

Díky za vaše odpovědi! ❤️🌷

cilkat
4. črc 2025

Zkuste podávat jídlo chlazené, nebo pokojové teploty. Buď prostě odmítá teplé v tom vedru (kdo ne), nebo se hýbou zuby a teplé bolí na dásně. Pokud je to týden, je to úplně v klidu. Pokud to nezmizí do dalších řekněme dvou týdnů, je možná na místě se zamyslet nad nějakým výkyvem chutí, ať dítě neroste na cukru, ale fakt bych to řešila třeba v řádu měsíce, ne dní.

ajja87
4. črc 2025

Ja se s dovolením pripichnu...jsme ma tom úplně stejně a právě mě děsí, že dostává v presnidavce a tetmixech a buchtach(jediny co sní) dost cukru,ted teda v horku vzal na milost ovoce, občas nejakou zeleninu.Ale právě, že byl docela jedlík a teď poslední cca tri tydny stávkuje i svoje oblíbený jídla (rýže s masem,br.kase s čímkoli) mi prostě nesni,max jednu dve lžičky.Ma teda z ceho trávit, žádný drobek není,ale u starších jsem se s takovým bojkotem nesetkala.A právě jsem už sem chtěla taky psát,co s tím?

orangutan123
5. črc 2025

Já bych řekla že je to vedrem, hlavně ať pije

squezy
5. črc 2025

@janahorejsi tak dokud budou kapsicky a další sladké,tak tam nebude velká motivace jist rýži 😉

janahorejsi
autor
5. črc 2025
@cilkat

Zkuste podávat jídlo chlazené, nebo pokojové teploty. Buď prostě odmítá teplé v tom vedru (kdo ne), nebo se hýbou zuby a teplé bolí na dásně. Pokud je to týden, je to úplně v klidu. Pokud to nezmizí do dalších řekněme dvou týdnů, je možná na místě se zamyslet nad nějakým výkyvem chutí, ať dítě neroste na cukru, ale fakt bych to řešila třeba v řádu měsíce, ne dní.

@cilkat děkuji za odpověď. S tím horkem máte pravdu, chlazené jídlo bude asi lepší volbou. 🙂 vařila jsem jí rýži se zeleninou, co má ráda, ale bylo jen ,,Nene" a nevzala ani lžičku. Druhý den jsem ji to dala studené- stejný scénář 🙄
Zuby nám rostou, to vím, byli jsme u zubaře. Ale pak jsem teda zmatená, že kupovanou skleničku na milost vzala... přitom jsem vařila, copak standardně v té skleničce... třeba jsem hrozná kuchařka 🤦🏽‍♀️😅

janahorejsi
autor
5. črc 2025
@ajja87

Ja se s dovolením pripichnu...jsme ma tom úplně stejně a právě mě děsí, že dostává v presnidavce a tetmixech a buchtach(jediny co sní) dost cukru,ted teda v horku vzal na milost ovoce, občas nejakou zeleninu.Ale právě, že byl docela jedlík a teď poslední cca tri tydny stávkuje i svoje oblíbený jídla (rýže s masem,br.kase s čímkoli) mi prostě nesni,max jednu dve lžičky.Ma teda z ceho trávit, žádný drobek není,ale u starších jsem se s takovým bojkotem nesetkala.A právě jsem už sem chtěla taky psát,co s tím?

@ajja87 ten cukr je zlo 😅 taky dávám sladké a to si vždycky vezme, ať se jedná o kapsičky, i buchtu když peču- ale to se tedy snažím sladit minimálně.... I jsem se dočetla, že je to i věková zvláštnost- děti v tomto věku zkrátka nechtějí a nevyhledavaji tolik jídlo- prý zkouška hranic jak jejich, tak nás rodičů 😅 nejste v tom sama!

janahorejsi
autor
5. črc 2025
@squezy

@janahorejsi tak dokud budou kapsicky a další sladké,tak tam nebude velká motivace jist rýži 😉

@squezy samozřejmě souhlasím. Musím to nějak vymyslet jak do ní dostat slané jídlo a hlavně pořádné jídlo. On pak když už je člověk trochu zoufalej, tak se přikloní I k tomu sladkému a je rád, že sní aspoň něco 😅🤦🏽‍♀️