14měsíční chlapec a problémy s jídlem. Je to normální?

eruwie89
17. čer 2022

Ahoj, chtěla bych se zeptat zda je naše situace normální a zda jste to taky tak měli.

Náš 14měsíční chlapeček moc nechce jíst kousky.
Zvládne kousky ovoce na svačinu banán, kiwi,broskev. Jahody, zvladne chleba s lučinou na kousíčky menší. Ale obědy jsou boj. Zkouším od 11 měsíců blw, protože začal bojkot lzicky, ale nesnědl skoro nic. Teď ji zase mixované. Když mu dám třeba na menší spagety se zeleninou a masem nadrobno jít to s chutí, ale hned to plive protože neumí kousat. Nebo dnes rizoto vrh se na to, ale nesni to. Já se bojím, aby nehubl (měl dřív problémy při kojení Hubl) tak mu dám chleba nebo kapsičku. Ale některé děti od kamarádek už ji ve stejném věku, co dospělí.

Měl to někdo taky tak? Kojeny už není delší dobu, ale UM má před spaním a ráno po probuzení před snídaní. Svačinu má, ale často moc nesvaci. Říkala jsem si jesi třeba prostě jen nemá hlad.
Ráno mléko, pak snídaně(kaše, svačina půl banánů v kočárku nebo jiný ovoce, pak oběd, svačina půl jogurtu a večeře chleba s lučinou nebo míchaná vajíčka a nějaká zelenina. Mléko a jde spát.

Děkuji za rady.

fazolkazuzka
17. čer 2022

Mám 2 roční dceru co mi už 3 mesice jede hlavne mléko a max chleba s máslem a ovoce. Zbytek da do pusi vycuca stavu a vyflusne. Když už teda sni nake maso nebo podobně. Rikam si prostě období. A nemyslím si že by nějak hubla nebo cokoliv. Štve mě to, ale přece to do ní nebudu rvat pod tlakem

blondynka400
17. čer 2022

@eruwie89 jestli sní chleba s lučinou ale těstoviny ne, tak to není o tom, že neumí kousat ne? Za mne bych to neřešila, hlady určitě neumře a časem to bude lepší.

eruwie89
autor
17. čer 2022

@blondynka400 Ano špatně jsem to napsala, jedná se pouze o obědy prostě maso zelenina a příloha. Tomu jediné dělá problém. Může to být jen tím, že na to není zvyklej? Nevím ...no chleba s lučinou sní ale na mini mini kousíčky ..každopádně díky za reakci

eruwie89
autor
17. čer 2022

@fazolkazuzka ano říkám si, že nutit ho do čehokoliv nemá cenu. V nejhorším bude přežívat na ovoci , lucine a kapsickach ...to mu do 15 nevydrží...nebo jo?🫣😱

blondynka400
17. čer 2022

@eruwie89 jestliže to má takto, tak to fakt není o tom, že neumí kousat. To evidentně umí. Co mu dáváš k tomu obědu?

eruwie89
autor
18. čer 2022

@blondynka400 jak jsem psala těstoviny na drobno se zeleninou a masem. Také na drobno. Nebo rizoto. nebo čočku se zeleninou. Asi to nemá cenu tady vypisovat👍Vařím toho hodne. Vše tak, aby to šlo nabírat lzickou. Chutná mu to protože se to snaží jíst. Něco sní, ale ne moc. Pak mu dám příkrm, protože mám strach že má hlad. A opakovaně si to dává do pusinky. Nechce abych ho krmila. Ji sám většinou.

michaela666
18. čer 2022

Dcera mi dělá to stejné už víc jak půl roku. Kousat umí, sní všechno krom oběda. Od začátku chce jíst sama, když chci krmit přestává jíst a chce dolů ze židle.
Kaše, jogurty, ovoce, kapsičky, chleba s pomazánkou sní normálně, ale jak je to vařené jídlo k obědu, jen se v tom pohrabe. Většinou nabírá lžičkou a pak háže na zem. Nezáleží na lžičce, vidličce, misce/ talířku, jestli jí z mého talíře.
Teď to bylo 14 dní, co jí aspoň hustější polévky. Někdy jsem dost naštvaná. Vařím, vymýšlím a ona nic nechce. Snažím se nabízet a nenutit.

michaela666
18. čer 2022

Kolik má zubů? Zkusila bych mu dávat větší kousky aby si to chytil do ruky a kousal. Stejně ho u jídla nenecháváš samotného a kdyby mu náhodou zaskočilo, tak zasáhneš. Třeba ho to bude bavit víc než lžička.

molindule
18. čer 2022

@eruwie89 Přijde mi zvláštní, že se na oběd s chutí vrhne, ale pak nejí. Měl s obědem vždycky problém, nebo ho nechce jíst až poslední době? Jaký příkrm mu potom dáváte? Masozeleninový? Tam mu malé kousky nevadí?

gbp
18. čer 2022

@eruwie89 jak pisou holky, to nebude kouskama. vis co vadi moji dvoulete? kdyz je to smichane 🙈 nejradsi ma suchou ryzi, suche testoviny. omacky obecne moc nechce. libi se ji, kdyz to ma na tom taliri rozdelene -maso zvlast, zelenina zvlast, ryze zvlast 🤷🏼‍♀️ neco pak ji lzickou a neco rukama. podle me chce mit prehled o tom, co to konkrerne je a jak to chutna. ma rada polivky, nejradsi vyvary, to ji nevadi.

perexka
18. čer 2022

@eruwie89 a nebo je to prostě o tom, že sladké ovoce a chleba mu hold jedou víc, jak obědy.. Já mám teď ročního a Taky víc preferuje pečivo před obědy.. Ale hlavně je to furt na střídačku.. Jednou má období, kdy ji prostě lépe, jindy ho zase něco prudi, možná zuby, a to Teda ji zas jak mravenec.. Nejak bych se tím zbytečně netrápila..kdyby umíral dítě hlady, tak si vezme i ten oběd.. Mléko to kdyztak jisti.. Taky ho mám na UM

emillyhk
18. čer 2022

Syn má 17m a s obědy bojujeme už asi 3 měsíce. Ať mu nabídnu cokoli, sní jednu nebo dvě lžičky a víc nechce. Nenutím, nabízím k ochutnání od sebe, když nechce, tak aspoň nejsem naštvaná, že se s tím vařím a potom vyhazuju. Jediné co k obědu sní, je bramborová kaše s rybou nebo kuřetem (nadrobounko nasekané - jak má větší kus, žmoulá to v puse a nejí už vůbec 🤦‍♀️). Do kaše mu krájím různou zeleninu, ale nesmí být oranžová (oranžové jídlo nevezme do pusy🙈). Jinak jí skoro všechno, pečivo k večeři chce někdy jenom suché, ale většinou sní i namazané a třeba se šunkou nebo sýrem. Má rád i míchaná vajíčka, toho sní taky hodně. Kousat umí, jenom teď prostě nechce obědy 🤷‍♀️ Věřím že to přejde, takže nabízím, ale nenutím.

emillyhk
18. čer 2022

Ještě mě napadá - zkus vyměnit oběd a večeři. My když nejsme přes oběd doma, tak dám pečivo a k večeři třeba ty brambory a maso.

nekiaxy
18. čer 2022

@eruwie89 u vsech mych deti tohle obdobi prislo, kdyz jim rostly zuby, se stejne starou dcerkou jo ted mame taky. Prijde a zase odejde, neboj. Kousky ocividne umi, tak zkus udelat kasovity obed a kousky postupne propasovat. Syn treba mel rad slepici na paprice, kdyz jsem knedlik nechala rozmocit🙂 pecivo rozmocene v presnidavce, kremove zeleninovepolevky. Bramborova kase, omacky vseho druhu (odebiram pred finalnim dochucenim)

zrzeckas
18. čer 2022

Ja bych mu zkusila dat jen testoviny s maslem a podobne..... Pokud to sní tak klidne chvili na tom a pak pridat jen zeleninu nebo maso..... Treba ro pomuze.... Synovec vyrustal jen na "suchem" a je v pohode

eruwie89
autor
22. čer 2022

@zrzeckas dneska jsem zkusila spagetky s parmezanem a olivovym olejem a snedl je krásně. Jako omacku dostal přikrm zeleninový, ale musel jit zvlášť 🤣 asi jsi mela pravdu