9měsíční dítě odmítá příkrmy. Co dělat?

bertowa
6. srp 2023

Ahoj,
prosím o radu zkušenějších. Syn. Plně kojený. Teď 9. měsíců. Od 6. měsíce zavádím příkrmy. Kluk odmítá. Respektive jeho maximum je 7 lžiček čehokoliv a dost. Zkoušela jsem i blw a nic. Do pusy strčí kdejakej kamínek, ale, když vidí jídlo. Je konec. Tak nejak do něj každej den něco dostanu, ale je to boj a rozhodně to není plnohodnotné jídlo. Cokoliv se mu dostane dál do pusy, tak ho “kopne” a někdy to až vyzvrátí. Ze zoufalství jsem zkusila kaše, tu si někdy dá, ale taky žádná sláva. Ovoce a zeleninu do měka jsem mu davala do ruky a něco požmoulá, ale jak se mu dostane do pusy kousek, tak končí. Snažíme se jíst s ním, já i to stejné jako on, ale nic. Nestrádá. Váhu má dobrou, ale chtěla bych znát Vaše zkušennosti, popřípadě rady, jak na to, aby se rozjedl.
Díky za každý tip

zmrzlinka
6. srp 2023

@bertowa děti jsem měla na UM.Jist začali až po roce.Ma čas.Nabizej ať ochutnává ,ale na silu ho nemá cenu nutit.

moonulka
6. srp 2023

Do roka je dítě kojenec, příkrmy jsou hlavně na ochutnání. Pokud nestrádá, tak bych neřešila a netlačila na něj, akorát se mu jídlo zprotiví.

mdch91
6. srp 2023

Syn ma 16 mesicu, 12 kilo, plne kojeny a neji temer nic. Od zacatku blw a neresim to. Starsi byl stejnym krasne se rozjedl ve 2,5 letech, kdyz jsem v tehotenstvi prisla o mleko, pak po porodu byk zas kojenec.

michaela666
6. srp 2023

Dcerka mi taky špatně jedla a už jí to zůstalo. Na začátku jsem to hrozně řešila, ale jediný výsledek bylo moje znechucení a nervy, že se s tím vařím a ona nechce. Teď má 2 a půl roku a třeba maso jsem za tu dobu do ní dostala tak maximálně 10 krát v malém množství. 🤦
Důležité je nabízet, ale nenutit. Zatím by měl jen ochutnávat a jednou se to zlomí. 🙂

kosi_cek
6. srp 2023

@bertowa úplně v klidu, sice existují nějaká doporučení a tak, ale tak bych je zkusila přečíst tomu dítěti, co na to řekne😀..No, nesmysl ne? Až bude dítko připravené, tak začne jíst, jezte před ním, nabízejte, jednou se chytne..Tedy pokud není v plánu odstav. Mám jednoho plného kojence do jeho 14.ti měsíců, další mi začal něco maličko ochutnávat v 8mi měsících a to už tehdy se vykojil na váhu přesahující 12 kg! U těch kojených dětí to navíc klidně může být velmi dlouho právě jen o ochutnávání, stačí tu a tam a ne počítat sousta, lžičky, není to o tom, že člověk může říci, že mu jí tolik a tolik hlavních jídel a svačiny o tom a o tom objemu. Prostě žijí z mléka, ač tomu mnoho i učených lidí nevěří, protože je to po roce přeci nevýživnà voda a pod....Aneb oba kluci naprosto zdraví a čilí a navíc z nich rostou parádní jedlíci, stačí si počkat a lednice se špajzem bude brzy malá 😉

guliii
6. srp 2023

7 lžiček? 😳 Já byla ráda pokud syn v 10 měsících snědl alespoň 2 lžičky. Netlač na něj, má fakt spoustu času. Jídlo má do roka jen ochutnávat, doktor mi řekl, že do roka ani nic moc jíst nepotřebuje, že stačí když ochutná. Nějaké dítě je větší jedlík, nějaké potřebuje víc času. Jednou začne jíst. První syn jedl krásně od 6 měsíců. Druhý začíná jíst pořádně teď v 11 měsících. A tím pořádně myslím třeba 6-7 lžiček, kousíček ovoce, čtvrt jogurtu a tak.

mama_mila
6. srp 2023

Když porovnám moje děti, tak mladší syn toho sní míň, než starší dcera v jeho věku. Syn má teď 8 měsíců a je teda na UM, ale jídlu až tak moc nedá. Pořád chce hlavně mléko. Máme zařazené příkrmy na dopolední svačinu, oběd a večeři, ale zatímco dcera už normálně snědla oběd a zapla to trochou čaje, tak syn dá maximálně půlku misky (někdy jen pár lžiček) a pak chce mléko. Vodu ani čaj nechce, musím mu prostě nahánět tekutiny jinak. Kousky ho dáví, bývá to 50:50, jestli něco snese nebo ne, vadily mu i maliny rozmačkané v jogurtu, a to měl na celý jogurt 4 maliny. Pár lžiček snědl, hotovo 😀 dojel se mlékem. Teď mu rostou zuby, přičítám to i tomu, zatím má dva přední spodní, začaly mu lézt později, až po 7m. To už třeba dcera měla 4 zuby. Ono je to všechno se vším, každé dítě je jiné a věřím, že se to srovná časem samo.
Jo, jednou snědl celé jídlo a pak ani nechtěl mléko, to byla minulý týden polévka ze sáčku (babybio) na večeři. Jak je to do hladka rozmixované, to on rád. Ale snažím se dávat spíš jen mačkané vidličkou a to háže ksichty a prostě jen ochutnává 😁.

bertowa
autor
6. srp 2023

@zmrzlinka je, tak jsem ráda, že to slyším od Vás tady. Mám kolem sebe co už jedí pomalu huláš a tři knedlíky (což teda bych tak malýmu prckovi urcite nedala.). Nenutim ho prave. Nechci mu to zprotivit. Jen si rikam, jestli nedelat neco jinak. Ale ted jsem klidna😉 diky

bertowa
autor
6. srp 2023

@moonulka jo tak super. Nenutim prave. Jen co si da a jak zacne prskat, tak koncim. Je to silak, ma spoustu energie a nevypada, ze by stradal. Jen mame kolem sebe deti jedliky, tak abych ho nejak nezanedbala😃

jana_zofie
6. srp 2023

7 lzicek je ok. Mala toho taky ze zacatku snedla malo. Zamerila jsem se na to, aby ochutnala vsechno. Aspon trosku. Vicekrat denne par lzicek, kousku ovoce v dudliku, kasicka... Naraz toho nikdy nesnedla moc.

bertowa
autor
9. srp 2023

Všem moc děkuji z odpovědi. Uklidnilo mě, že nejsme jediní. Shodou okolností včera doktorka odhalila, že má krátkou uzdičku a že i to může být příčinou. Že jinak je kluk zdatnej a šikovnej a je právě zvláštní, že se tak nadavuje. Tak budou stříhat. Jinak dál pořád zkouším, ať aspoň ochutnává co se dá. Ne násilím samozřejmě.
Díky vsem 👍🏻😉

kackacka37
9. srp 2023

Krásně ti papá.