Chození na záchod - 4,5 lété dítě. Jak to bylo u vás?
Ahoj, dlouho bojujeme se synem ohledně záchodu. Ve 4,5 letech se zapomíná, i několikrát za den, když už jde, tak na poslední chvíli. A má často mokro. Připomínat pořád mu to nejde, uz mam i mladšího, tomu se tohle dokonce stává méně často, což mi přijde zvláštní. Stejně to připomínání moc nepomáhá, člověk mu neřekne a je to stejne. naopak se to zhoršilo během vánoc, kdy jsme byli často v kontaktu s babičkou a ta měla furt potřebu mu všechno připomínat.. Nechci to svádět na ní, ale už fakt nevím 🙈 ... Zajímají mě zkušenosti, jak jste to měli vy? Pomohlo něco nebo ne? Nějaký nácvik na nocnik trval dlouho, jeste po 2 roce se klidně pocural a zdálo se mi, že to vůbec nevnímá.
Dcera má tedy jenom 2,5 roku, ale u nás pomohla motivace. Prostě se občas zapomněla a měla trošičku ucurnuto v kalhotkách. Připomínání moc nepomáhalo, prostě řekla, že ji nechce a za chvíli měla ucurnuto. Nebo šla, ale to ji nepomohlo se naucit, že si na to má pamatovat. U nás pomohlo, že byly Vánoce, řekla jsem ji, že Ježíšek ji dal dárky i za odměnu, že umí čůrat na nočník a záchod. A že kdyz to tedy ještě neumí, tak bude muset něco vrátit. Že to dáme ven a Ježíšek si to odnese. Třeba kuchynku nebo medvídka nebo knížky... Párkrát jsem to zopakovala, naposled dost přesvědčivě, bylo vidět, že je z toho rozhozena. A zabralo to, od té doby bez nehody. Jako byl to trochu risk, ale vyšlo to, ona prostě potřebuje nějaký důvod se snažit.
Hele, z toho, co píšeš, bych poradila, abys to přestala úplně řešit. Špinavé věci vyper, měj dostatek čistého prádla na převlečení a vůbec to nekomentuj. Když se stane nehoda, převlíknout, vyprat a úsměv. Třeba chce jen klid. 😉

Holka taky kolikrát dobíhá a má ukáplo. Je jí 5. Je to občas a neřeším to.