icon

Jak pomoct dítěti s ADHD zlepšit školní výsledky?

17. dub 2026

Ahoj, omlouvam se, je to moje uz asi treti diskuze na podobne tema, ja je neumim najit. Posledne jsem resila domaci ukoly, bojujeme stridave oblacno. Ted prinesla test z matiky a to je katastrofa. Nejde ani o to jak pocita (so, so), ale ten test je ryzi chaos. Mezi cisla si tak nejak random namalovala +-*/ , kolem toho hvezdicky, srdicka, kyticky. To bylo asi malo, takze zacala kazdy priklad krouzkovat jinou barvou. Cisla psat na radek je nuda, takze jedna cislice je pres 2 radky, druha pro zmenu do poloviny jednoho.. ja se vubec divim uciteli, ze mel odvahu hledat nejake vysledky v tom bordelu. Chyby jsou vylozene dane tim, ze se v tom pak ani sama nevyzna, takze prehodi poradi cisel ci pocetni operaci, kterou ma delat.
Doma si to nucene prepsala s normalni upravou a ma samozrejme na prvni pokus spocitany vsechno dobre, ale chapu, ze nad ni ucitel nemuze stat a hlidat, jestli uz zase neodjizdi do hodiny vytvarky.

Ja vubec nevim co s ni mam delat. Ma smysl ji neco rozsahleji zakazovat? Dela zavodne sport, ktery ji hodne bavi, ale samozrejme zere strasne casu. Ma smysl ji ho zakazat, dokud se ve skole nezlepsi? Ale dosahnu tim neceho? (krom toho, ze se ke sportu pro letosek nebude moct vratit, protoze kdyby vypadla ted z treninku, tak to nedozene). Zvlast, kdyz to neni o tom, ze by potrebovala vic procvicovat, ale jenom ..... se soustredit a delat to co ma.

4. trida, adhd. Ona to nedela z nudy ani vzdoru, ale jak ji primet, aby to nedelala. Jo, kdyz vim, ze bude psat prvni hodinu test, tak ji pred odchodem do skoly nabrifuju, ze pise jenom to co ma, zakaz barvicek, obrazku, cehokoli. A funguje to. Ale kdyz o testu nevim nebo je pozdeji, tak se stane tohle..
Za 14 mame termin doktora. Pomohla by ji medikace? A co mam delat ja? Je to vychova, takze mam nejak "zakrocit" nebo to preci nedela schvalne, muze za to jeji ADHD mozek a - ja nevim.
Fakt se s tim peru a vubec nevim co mam delat nebo nedelat nic a mit ji jen rada? A doma si to s ni opravit, at si to napise alespon pod mojim dozorem spravne a opravi si to sama pro sebe? Pomoc :( (jop, vzdycky to tak vyjde, ze sem pisu v navalu zoufalstvi, omlouvam se .- je to moje soukroma-verejna terapie, kdyz je to proste moc)

andelka
17. dub 2026

AP ve třídě není? Nebo učitel by měl dohlédnout a včas vrátit k práci. Adhd dětem hodně létá pozornost. Zamysli se a je vymalováno. Musí se jim pomoct vrátit se k práci, dokončovat práci. Pochválit, když to zvládne. Medikaci nezatracuji, vím o mnoha případech, kdy to byla velká pomoc, ale napřed bych zkusila toto. Větší dohled a dopomoc. Vysvětlit proč je potřeba v matematice dbát na určitou úpravu. V jiných předmětech může být kreativnější.

autor
Včera v 07:15
@andelka

AP ve třídě není? Nebo učitel by měl dohlédnout a včas vrátit k práci. Adhd dětem hodně létá pozornost. Zamysli se a je vymalováno. Musí se jim pomoct vrátit se k práci, dokončovat práci. Pochválit, když to zvládne. Medikaci nezatracuji, vím o mnoha případech, kdy to byla velká pomoc, ale napřed bych zkusila toto. Větší dohled a dopomoc. Vysvětlit proč je potřeba v matematice dbát na určitou úpravu. V jiných předmětech může být kreativnější.

@andelka dekuji za prispevek. Je to peklicko.. Ted o vikendu jsme trenovali ne matiku - ale upravu v matice. Dneska sla do skoly s tim, ze si opravi matiku a bude drzet upravu. Jestli k tomu dostanou test treba jeste v cestine, tak to bude propadak, protoze cely jeji mozek se dneska soustredi na upravu v matice 🙂 A vim, ze to soustredeni ji stoji vsechno, ze do toho dava fakt maximum.
Pritom to ale vsechno umi, to me tak nejak drasa nejvic.
AP ve tride je - ale nejak si ji vubec nevsima, to je potiz introvertnich holcicek. Na ni na prvni pohled neni videt, ze jeho pomoc nutne potrebuje, si tam jen neco cmara... Psala jsem uciteli o schuzku a zkusime vymyslet, jestli by ji mohl nepatrne pomoci - je to malo a pro ni moc - posadit dopredu, a presne to co pises, pomoct udrzet pozornost - klidne jen pripomenutim "nemalujeme, soustredime se" Tohle ji uplne staci

amazienka
Včera ve 14:46

Jsem fyzio a dělám neurovývojovou stimulaci. Přetrvávající primární reflexy velmi zhoršují projevy ADHD a někdy se ukáže, že stojí za celou diagnózou právě ony. Doporučuji nechat děvče otestovat a případně s ní pak poctivě cvičit.

andelka
Včera v 18:48
@anonym_autor

@andelka dekuji za prispevek. Je to peklicko.. Ted o vikendu jsme trenovali ne matiku - ale upravu v matice. Dneska sla do skoly s tim, ze si opravi matiku a bude drzet upravu. Jestli k tomu dostanou test treba jeste v cestine, tak to bude propadak, protoze cely jeji mozek se dneska soustredi na upravu v matice 🙂 A vim, ze to soustredeni ji stoji vsechno, ze do toho dava fakt maximum.
Pritom to ale vsechno umi, to me tak nejak drasa nejvic.
AP ve tride je - ale nejak si ji vubec nevsima, to je potiz introvertnich holcicek. Na ni na prvni pohled neni videt, ze jeho pomoc nutne potrebuje, si tam jen neco cmara... Psala jsem uciteli o schuzku a zkusime vymyslet, jestli by ji mohl nepatrne pomoci - je to malo a pro ni moc - posadit dopredu, a presne to co pises, pomoct udrzet pozornost - klidne jen pripomenutim "nemalujeme, soustredime se" Tohle ji uplne staci

@anonym_autor Nemůžu kecat do práce kolegyním, ale já teda obcházím třídu a vím moc dobře, kdo píše a kdo ne, vím i kdo počítá a kdo jen opisuje.. To si myslím.ze by učitel s AP mohli zvládnout.