Jak povzbudit dítě, aby jedlo zeleninu a ovoce?
Ahojte, mám menší (alebo väčší) problém. Staršia dcéra je úplne vporiadku, ale mladšia vôbec neje zeleninu a dokonca ani ovocie. Tvrdí, že jej nechutí, aj keď to ani nevyskúšala. Keď mala 2-3 roky zeleninu aj ovocie jedla úplne vpohode, ale teraz vôbec. Som unavená z toho, že musím vždy vyvárať na dvakrát, jedlo a jeho bezzeleninovú verziu. Vždy jej hovorím, nech to aspoň ochutná, a vtedy sa urazí a odíde od stola. Neviem, čo mám robiť, skúšali sme aj, že kým aspoň neochutná, neodíde od stola/nemôže pozerať televízor, ale vôbec nepomohlo. Začala plakať, trucovať, protestovať, veľakrát aj 20 minút. Skúšali sme aj že nech si tú zeleninu dá preč, ale bol truc zase že ryža, ktorú mala k mäsu na obed sa dotkla brokolice. Nezje žiadnu zeleninu, ovocie ani nič čo sa ich dotklo. Nechcem ju však nútiť jesť tým spôsobom, že kým všetko nezje nemôže odísť. Inak papá úplne vpohode, s ničím iným neni žiadny problém. Čo mám robiť?
U nas taky, nejstarší (3.třída) - ovo/zel nikdy ani nevzal do pusy. Od prvních příkrmů. Z jídel drtivou většinu nejí - vždy něco vadí. Mladší to po něm samozřejmě opakují. Ale těm stačí říct takové to běžné, co dětem a aspoň ochutnají. On ne. Bohužel, nehne s ním absolutně nic. Už jsem zkoušela asi vše - slibovat, vysvětlovat, nechat připravovat, skrývat, i naopak pohrozit, nutit, nechat hladem. Doplňky stravy, lékař, jiné děti, motivace čímkoliv. Nic. Prostě nic s ním nehne. Vařím doma, aby jedl aspoň něco přínosného než aby byl jen na pečivu a už to beru tak, že prostě někdo má poruchu chování, on má poruchu v přecitlivělosti na jídlo, tak jako mají třeba autisti. Asi s tím člověk nic nenadělá. Ale snad to u vás nebude tak těžké, třeba je to jen nějaký batolecí vzdor. 🤷♀️Jsi na FB ve skupině Malí nejedlíci? Tam najdeš nějaké tipy. Nebo jestli chceš něco víc poradit, klidně se ptej.
@prejeta_zaba Ďakujem, nie v skupine niesom, nemám facebook, nepoužívam sociálne siete. (Až na MK) A ďakujem, možno poprosím dcéru nech mi vysvetlí ako sa s tým robí a pozriem sa do tej skupiny 🙂
Dcera je nejedlík. Nové jídlo ani neochutná. Má pár potravin a jídel, co sní. Do roka a půl ochutnala maliny, jahody, zbožňovala meloun, pak i zavařené okurky, salátovky, mrkev. Dokonce i jogurty, sýry. Má skoro 4 a z ovoce sní jednou, dvakrát za týden banán nebo jablko. Ze zeleniny vůbec nic. Radši bude hladem.
@prejeta_zaba Ďakujem, nie v skupine niesom, nemám facebook, nepoužívam sociálne siete. (Až na MK) A ďakujem, možno poprosím dcéru nech mi vysvetlí ako sa s tým robí a pozriem sa do tej skupiny 🙂
@januska95 ve zkratce je to o zkoušení, ale to už tě určitě taky napadlo. Nabízet nenásilně třeba ve formě muffinů, ovocných koktejlů, ovoce rozmackat do jogurtu nebo do palacinek, zeleninu rozmixovat do polévky, rozvařit do výpeku pod maso, udělat zeleninové placky, ledacos se dá udělat v trojobalu.. Některé dítě se na to chytne, některé ne. Samozřejmě výrazná zelenina se pozná skoro všude a dítě pak může být o to ostražitější na všechna jídla. Můžeš zkusit ještě třeba doplňky stravy, které podporují chuť k jídlu (Multisanostol). Ale všechno je to o náhodě.
@januska95 ve zkratce je to o zkoušení, ale to už tě určitě taky napadlo. Nabízet nenásilně třeba ve formě muffinů, ovocných koktejlů, ovoce rozmackat do jogurtu nebo do palacinek, zeleninu rozmixovat do polévky, rozvařit do výpeku pod maso, udělat zeleninové placky, ledacos se dá udělat v trojobalu.. Některé dítě se na to chytne, některé ne. Samozřejmě výrazná zelenina se pozná skoro všude a dítě pak může být o to ostražitější na všechna jídla. Můžeš zkusit ještě třeba doplňky stravy, které podporují chuť k jídlu (Multisanostol). Ale všechno je to o náhodě.
@prejeta_zaba Ďakujem za rady.
Můj mladší syn (10 let) je to samé. Ovoce a zeleninu odmítá od mala, nechce na ní ani sahat. Jediné, co do něj dostanu se zeleninou, je vývar, zeleninový krém, svíčková nebo podobná omáčka s rozmixovanou zeleninou. Z ovoce sní jen kupovanou přesnídávku nebo rozmixovaný banán (samozřejmě neskáče nadšením, ale občas to do něj dostanu). Čerstvé ovoce ani zeleninu nepozře a přesně jak píšeš, nesmí se toho dotknout jiné jídlo 😬

U nas taky, nejstarší (3.třída) - ovo/zel nikdy ani nevzal do pusy. Od prvních příkrmů. Z jídel drtivou většinu nejí - vždy něco vadí. Mladší to po něm samozřejmě opakují. Ale těm stačí říct takové to běžné, co dětem a aspoň ochutnají. On ne. Bohužel, nehne s ním absolutně nic. Už jsem zkoušela asi vše - slibovat, vysvětlovat, nechat připravovat, skrývat, i naopak pohrozit, nutit, nechat hladem. Doplňky stravy, lékař, jiné děti, motivace čímkoliv. Nic. Prostě nic s ním nehne. Vařím doma, aby jedl aspoň něco přínosného než aby byl jen na pečivu a už to beru tak, že prostě někdo má poruchu chování, on má poruchu v přecitlivělosti na jídlo, tak jako mají třeba autisti. Asi s tím člověk nic nenadělá. Ale snad to u vás nebude tak těžké, třeba je to jen nějaký batolecí vzdor. 🤷♀️Jsi na FB ve skupině Malí nejedlíci? Tam najdeš nějaké tipy. Nebo jestli chceš něco víc poradit, klidně se ptej.