Jak překonat vyhoření při péči o tři děti?
Prosím o rady a zkušenosti, co vám konkrétně pomohlo nějak se sebrat z vyhoření. Já mám poslední dobou stavy, že se mi nechce ani dýchat. Tři děti o které se starám víceméně jen já. Hlídání velmi výjimečně a nikdy ne všechny najednou. S manželem jsme sami nikde deset let nebyli. Já vlastně jedu jenom povinnosti, povinnosti a povinnosti. Počítám, že než děti povyrostou, tak to ještě pár let lepší nebude. Nicméně už jsem ve fázi, kdy jsem protivná a vzteklá na všechny kolem.
Tohle chce terapii, možná i antidepresiva. Zajdi za svojí praktickou lékařkou, ať tě nasměřuje, nebo si najdi terapii sama. Dá se najít i on-line. Začala bych doplňovat hořčík.
Pokud to finance dovolí, dá se najít hlídání a vypadnout jenom někam spolu s manželem.
Pokud se o děti staráš víceméně jenom ty, tak by to chtělo, aby se zapojil i více partner a ty měla chvilku pro sebe.
Mně pomohlo zaměřit se na sebe samu. Pustila jsem se do seberozvojových kurzů zaměřených na poléčení traumat z dětství a na práci s emocemi, čímž se začala posilovat i má sebehodnota a sebeláska. Z toho pak vyplynula přirozená potřeba rozdělení péče o domácnost mezi mě, manžela a děti a rozdělení péče o děti mezi mě a manžela. Loni jsem se vrátila zpět ke čtení, letos jsem přidala pravidelné holčičí posezení v kavárně s dcerou a od června chodím sama každé ráno svůj 8km okruh v přírodě.
Manžel měl zpočátku problém s tím, že by se měl zapojit, musela jsem sáhnout i k takovému opatření, jako že neměl vypráno, vyžehleno, navařeno, atd., aby pochopil, že se ty činnosti nedějí samy, ale časem si to sedlo. Já peru, on žehlí, já s dětmi uklízíme provozní nepořádek, on pak o víkendu uklidí celou ložnici a vynosí odpadky, já vařím v týdnu, on uvaří alespoň jednou o víkendu. Já se starám o děti v týdnu, on řeší jejich program o víkendu. Když chci, jedu s nimi, když potřebuji být sama, jedou sami...
@anonym_autor
Já prodělala vyhoření, ale už v takové fázi, že jsem se psychicky i fyzicky složila, deprese, úzkosti.....Jen nachystat dětem svačinu mě vyčerpalo a musela jsem si jít lehnout atd..Hned jsem si nechala napsat od obvodní antidepresiva, sehnala jsem kliniku, kde mají psychoterapie i psychiatra. Vše samozřejmě placené. Sama bych se z takovéto fáze už nevyhrabala, 4 měsíce jsem byla doma na neschopence a pak jsem snížila úvazek na polovic, je to na dlouho a může trvat i roky dostat se zpět do úplně pohody. Není to sranda a určitě bych vyhledala odbornou pomoc.
@anonym_autor a jak jsou staré děti? Ty už pracujes? Proč vice nezapojujes muže? Nedokážu se úplně vcitit do tvé kůže,nezazila jsem si to až do úrovně vyhoření,ale soucitim s tebou. Také mám 3 deti, dvojčata a teď miminko a manžel dost pomaha,i s mamkou můžu pocitat,jinak bych se obcas zblaznila. Preorganizujte si to doma tak,abys mela i ty cas na sebe. Ideálně vypadni nekam s kamoskami na prodlouženy víkend,rozdelte si povinnosti. Opravdu všechno jde, když se chce.
Když už jsem se dostala na pokraji sil, udělala jsem muži scénu, dlouho jsem to dusila a pak to bouchlo. Brečela jsem, zhroutila se a všechno od plic na něj vybalila. V tu chvíli už jsem byla připravená odejít s dětmi (taky 3 kousky). Přišlo mi, že partner je pouze další přítěž.
Ukázalo se, že můj mě i po 15 letech hluboce miluje. Šel do sebe a snaží se fest. Já si hledám čas pro sebe a významně jsem zkrouhla práci. Hlídání v rodině nemáme, takže nejmladší jsme vrzli na pár dopolední v týdnu do jeslí, starším se snažíme najít kroužky. Rande ani společný čas ve dvou nám moc nehrozí. I bez toho teď vrkáme jak holubičky. Jdeme třeba všichni spolu na procházku, i to je romantika. Teď se chystám odjet na celý víkend na meditační kurz. Muž má mezitím za úkol vyzvednout nejstarší z tábora, vyprat, uklidit a odvšivit všechny děti. Nemá jinou možnost.
Děkuji za rady všem. Budu to muset zorganizovat doma jinak. On ten psycholog nezavře ordinaci a nepůjde mi pomoct s večerním kolotočem kolem dětí. 😁 Brzy se chystám do nové práce po rodičáku. I z toho mám trochu vítr. Ale na druhou stranu počítám, že je to ta vítaná změna, co potřebuji. Počítám, že jednodušší bude naučit fungovat a zapojit ty starší děti, protože u manžela jsem prostě nepochodila. 🤷 Tam už je to mnoho let na hraně rozvodu. Takže zatnout zuby a najít ai prostor i pro sebe.
Mívám tyhle pocity taky, díkybohu mám úplně zlatou tchýni, která děti občas hlídá. Ale k tvému mě napadá. Jak, jako u muže jsi nepochodila? Já jsem několikrát bouchla do stolu a vysvětlila manželovi, že 3 děti jsem si nezplodila sama (ja jsem 3 ani nechtěla, věděla jsem, ze to bude vypadat takhle) a nehodlám mít z půlky života jenom špinavý nádobí a plínky, takže buď se rozvedeme a dostane je normálně na střídavku po týdnu a nebo sakra začne fungovat. Na svůj volný čas už se neptám, ale oznamuju - zítra jdu cvičit, bereš si děti ty nebo babička?…Najednou se mu rozsvítilo, že já jsem úplně stejná lidská bytost jako on, ne domácí spotřebič. To podle mě ti chlapi potřebují jasně vysvětlit. 😄A další věc, není na co být hrdá, ale pokud padám na hubu, prostě si to zjednodušuji. Prostě jede celý večer televize nebo se jí rohlík s máslem. Ono je důležité si uvědomit, že není potřeba mít každý den vše tipťop a za rok z toho skončit na antidepresivech.
Děkuji za rady všem. Budu to muset zorganizovat doma jinak. On ten psycholog nezavře ordinaci a nepůjde mi pomoct s večerním kolotočem kolem dětí. 😁 Brzy se chystám do nové práce po rodičáku. I z toho mám trochu vítr. Ale na druhou stranu počítám, že je to ta vítaná změna, co potřebuji. Počítám, že jednodušší bude naučit fungovat a zapojit ty starší děti, protože u manžela jsem prostě nepochodila. 🤷 Tam už je to mnoho let na hraně rozvodu. Takže zatnout zuby a najít ai prostor i pro sebe.
@anonym_autor jasně, jestli je muž mimo, udělej si to v životě hezký sama, nemusíš se nutně rozvádět a odcházet.

Zasekla ses v každodenním stereotypu, kdy všechno děláš automaticky a už z toho nemáš radost. Je čas na změnu. Je potřeba si rozdělit úkoly, začít dělat věci jinak. Jak velké máte děti? Určitě by zvládly pomoct aspoň s nějakými drobnostmi doma, ať toho máš méně. Manžel by se měl taky víc zapojit – jak do manželství, tak do výchovy.