Jak řešit náhlý strach u dítěte s vývojovou dysfázií?
Dobrý den, mám dceru (3,5roku) s nediagnostikovanou vývojovou dysfázií a rysy PAS. Cca před 5 dny se ráno vzbudila s panickým záchvatem breku, třesu. Rozhlížela se po místnosti a utekla ven na zahradu. Od té doby jsme ji nedostalu domů. Nechce vůbec dovnitř. Ani u mých rodičů. Trávíme čas na zahradě. Jsem zoufalá. Nejde o pláč, že se ji něco nelíbí ale opravdu o paniku, kdy ji nejde udržet v rukách. Nevím co si počít. Není tady někdo, kdo prožil něco podobného? Kamkoliv příjdeme, rozhlíží se po stěnách. Někdy je to ok ale někdy dostane záchvat. Třeba venku na zdi.
Možná je to blbost, ale nemohlo se ji třeba něco zdát? A následně se ji to v hlavičce nějak připomene? Jak citlivá je? Neviděla něco v televizi, neslyšela něco co jí bylo nepříjemný (tónem treba) nebo možná zpracovává něco, co je pro ni náročný? Možná to souvisí s tím odplenkovanim, možnosti mi přijde spousta..
@pampeliska1313 večer šla normálně spát. Ráno kolem 8 se vzbudila a už to bylo. Takže opravdu netušíme, co se stalo. Proč začala šílet. Opravdu netuším. Ale už 4 dny spíme ve stanu a už mi z toho hrabe
@syslik91 možná proste fakt něco slyšela, nebo jak je to pro ni nový, kdo ví.. syn teda neměl nějakej zachvat, ale občas se treba tváři tahle a tvrdí mi, ze je tam “teta”.. a pak nechce jít do chodby. Nikdo tam samozřejmě nebyl. Proste bůh ví co se jim honí hlavou…
@pampeliska1313 lékaři mě všichni odmitli. Všichni mají dovolenou a zastupy s náma nechtějí nic mít. A upřímně nevím jak to řešit. Je pravda, že se občas probudila a koukala do jednoho rohu a brečela. Já už přemýšlím nad vším. Dnes jsem s ní byla v kostele a pokřižovala ji svěcenou vodou, posolila místnosti. Mam pocit, že magořím, ale fakt jsem zoufalá. Nic nepomáhá. Spíš je to horší. Kouka už po sténách i na dvoře a dostáhá panický záchvaty. Prostě něco jakoby sleduje a pak se začne třepat brečet a utíká pryč. Blbý je, že kvůli VD nemluví a moc nerozumí, takže vůbec nekomunikuje. Achjo ☹
@syslik91 neumrel u vás někdo v poslední době, nebo nezemřel někdy nekdo v tom domě? Je možné, že vidí duchy/duše, vím, že ne každý na to věří, ale já to zažila jako malá a když teď muj táta umřel v Turecku, tak neter v Anglii přišla za segrou ještě dřív, než jsme volali a řekla "mami, děda už je duse".
Je celá teorie, že dokud jsi mala, všechno vis a vnimas a jak starnes, tak ucenim ziskavas znalost, která Te vlastně brzdi v tom pouzivat to hluboke vedeni, vnimani, které jsi mela a jak to přestavas pouzivat, zapomenes to a o ty schopnosti přijde. Kdo se o ne dal stará, tak mu zustanou, viz ruzni prorokove, media, drive "carodejnice"..
Takže jak má dcera ty potize, je možné, že je citlivejsi a tyhle věci vnímá a opravdu tam někoho vidí.
@syslik91 nijak, musíš na toho, kdo tam je mluvit. Že Te mrzí, že tam je, ale že mu neumis pomoci a že ho prosís, aby se nesnazil komunikovat přes dceru. Ze ji straší a že to určitě nechce, ubližovat dítěti. Že mu přeješ, ať najde mír a může odejít. Kolikrát tohle "propuštění" pomůže a duše zmizí. Já takhle vyprovodila paní z bytu, co koupili známí, viděla jsem ji tam, zalevala kytky a pořád se ptala, kdy přijde manžel. Řekla jsem ji, že jsou oba mrtví a on uz v bytě taky není a určitě na ni někde čeká. Zmizela a blbá energie v bytě a problémy s rekonstrukcí zmizely.
@syslik91 Já bych to tipovala na ty duchy. Zkus kontaktovat tyhle "lovce duchů". Slyšela jsem že jsou dobří. https://www.eprv777.cz/
Podělíme se o svoji zkušenost.
Syn 3,5 roku, vadu snad žádnou nemá, ale je asi nejspíš hyperaktivní víc než je normální.
Před pár dny měl horečku ke 40. Ráno když už byl bez horečky jsme zažili něco podobného jako píšeš. Probudil se, sedl si, začal křičet, strašně rychle mrkal, křičel, vypadalo to jako když nevidí, úplně paniku měl, volal na mě a já přitom byla u něj. Pak se to ještě další 3 dny opakovalo, taky utíkal pryč....a pak to naštěstí samo od sebe přešlo.
Jj, měla jsem to se synem, jen opačně - nechtěl z domu (PAS). Nemuselo se stát nic strašného, u těchto dětí bývá velkým problémem narušení senzoriky. Věc, která je pro nás naprosto běžná, je tak může vyděsit k smrti. Mohlo to být cokoliv, od nějakého zvuku, který jste třeba ani nezaregistrovali, po stín na zdi, hmyz apod. Dá se pracovat na snižování úzkosti, ale většinou to není práce na dny, spíš na měsíce - někdy i roky. V tomhle případě bych si zkusila zavolat do nemocnice na dětskou psychiatrii, případně se zkuste obrátit na Nautis - tam by vám mohli dát nějaké kontakty. Je jasné, že nemůžete stanovat do ledna, takže se to možná neobejde bez léků.
Případně zkuste fcb stránky týkající se VD či PAS, tam si myslím, že bude hromada rodičů, kteří mají s podobnými stavy zkušenost.
@urtica psychiatrii jsem kontaktovala, bez úspěchu. Na léky to prý není chce to neurologii. Tam nás odkázali na děckou. Ta má dovolenou zástup s tím nic dělat nebude. Takže čekám do pondělí na naši... do skupiny s VD jsem psala nikdo mi nic neporadil. Já jyem tak zoufalá, že mám po celém bytě sůl svěcenou vodu a kontaktovala jsem čarodějku z Jižní Ameriky 🫣 lékaře budu řešit hned jak se vydovolenkují.
@klokanka31 čekám na vyjádření čarodějky z jižní Ameriky, která se prý napojí. No nic mě to nestojí uvidím co z ní vyleze
@syslik91 Zkuste možná spíš skupinu s PAS - senzorika trápí víc autisty než děti s VD. Neurologie - to mi přijde zvláštní, panika a úzkost spadá podle mě jednoznačně pod psychiatrii, ale možná chtějí vyloučit neurologický problém, nevím. Není jen jedna nemocnice, jedno pracoviště, jak říkám - myslím, že organizace typu Nautis apod. by poradili na koho se obrátit...ale je to samozřejmě na Vás. Jen vím, že u těchto dětí jsou podobné stavy relativně časté, takže osobně bych to přisuzovala spíš poruše než duchům. Ale uvidíte. Každopádně držím palce, ať je holčička brzy v pohodě, vím jak to může být náročné.
Než něco vyresite zkusila bych i Bachovi kapky krizovky ty se dají koupit v lékárně hned a třeba by pomohli na tu úzkost aspoň trochu moji dceři pomáhali ze začátku pak už potřebovala přímo na míru nastavené..držím vám palce ať to brzy přejde 🍀
@syslik91 nemuze mit nejakou vadu zraku ?
@veronicka89 neřekne... na očním jsme v rámci kolečka byly ale není vyšetřitelná

Nestalo se něco v poslední době? Neviděla něco nebo nějaký stres z něčeho?