Jak řešit problémy s chováním 4leté dcery?
Ahoj maminky,
jsem zoufalá a na prahu zoufalství a to doslova. Každý den z toho jen a jen brečím a kolikrát nevím jak přestat. Máme dvě malé děti (4r a 15m). Starší je dcera. Už od dvou let bojujeme s tím, že byla velmi neposlušná, temperamentní, uhečená... Pořád jsem slyšela že je to období vzdoru, že to přejde, nastavit hranice.... No jsou jí 4 a peklo trvá. Miluju jí, umí být i hodná ale sama neudělá nic, 50x jí poprosím o nějakou činnost (hygiena, oblékání, jídlo...), nespolupracuje, furt utíká, furt skáče na gauči, posteli a matka/otec ignor. Hranice prostě jsou ale jí je to úplně jedno. Je jí fuk že něco nebude, nedostane, zakážu... Je jí to fuk. A pak dochází k řevu na obou stranách. Do toho začala říkat že prostě to dělat nebude. Snažím se s ní mluvit ale prostě nic. Nenechá si nic vysvětlit, kompromis. Večer když jdeme spát s ní o tom chci třeba mluvit, říct ve formě pohádky a ona mě zaráží ať mlčím že chce spát 😡. Ve školce funguje ale doma mi dává zabrat. Hádá se se mnou, řve na mě. Přitom pak přijde a řekne že mě má ráda. Chce se mazlit, hrát si... Připadám si fakt už jako blázen. Udělá scénu pomalu kvůli každý blbosti. Přitom je na nás závislá.... Spát bez nás nepůjde, hrát si sama nechce, na WC sedí s furt má potřebu žvanit. Přitom ty problémy vznikají každý den kvůli stejným věcem.... Hygiena, jídlo, oblékání. .
Když pak není něco podle ní začne tak šíleně řvát, hystericky až je v úplným amoku....nedá se s ní mluvit, vysvětlovat... Nic.
Je i šílená herečka... Byla jsem s ní na noc u babičky. V noci se 2x vzbudila (cca 2;00), klidně se zeptala kde je babička. Říkám spí u sebe. Ok. Pak se zeptala znovu, říkám chceš jít spát k ní? Ano chci. Byla úplně ok, šla jsem s ní. A jen co si stoupla k posteli babičky. Začala hystericky řvát, že nepřišla 😶. Úplně jsem stále zařazená co to sakra je.
Neskutečně mě to trápí. Protože mě už fakt dochází síla a nervy. Vůbec n vím co s tím mám dělat.
@malytlustyhroch Naprostý souhlas. Mam taky 2 kousky. Jednomu jsou 2,5 roku - tomu ani nemusím říci, ze špinavé oblečení se má dat do koše na prádlo a pod. Udělá to sám, max. mu to 1x řeknu (což je jasné, je malý, vše se učí). Staršímu je 12 roku a tomu to můžu (a bylo to tak vždy) říci mnohokrát a nestane se nic, nebo mi ještě vynadá.
@squezy jenže světě div se ale i já dám na zadek, a ne jednou... Ale když to nezabírá a další den jedeme znova? To bych jí musela mlátit denno denně...
Autorko, nepíšeš sem pravidelně, tak co půl roku? Možná si tě s někým pletu, ale vždycky v tom úplně vidím své děti. 😅U nás teda žádné období vzdoru neplatilo, chovají se tak všechny 3, od roku a půl až do školy. 😂 Asi mi nejvíc pomohlo nedělat kolem toho takovou vědu. Nehledat pořád nějaké způsoby a důvody, prostě zavelet a jednat. Nechceš si čistit zuby? OK, zakleknu tě a čistím já a nepočítej se sladkostma další den...zuby prostě zkazit nenechám, sama jsem si tím prošla a připadá mi to úplně zbytečné trápení. Nechceš se převlíkat? Ok, obleču tě mírným násilím já, nebude celá rodina na chodbě čekat než se jeden kousek navymýšlí. Nechceš si uklízet? Neuklízej, ale počítej s tím, že při mém úklidu lego a puzzle nevydrží, nahážu to do krabic a nebudu se mazlit s každou stavbou. A já taky pak nebudu chtít něco udělat pro tebe... Nefunguje to zázračně, že by to díře příště dělalo samo od sebe, s tím už ani nepočítám. Ale je to rychlejší a radši ať řve 3 minuty než celovečerní scéna o hygieně. Nástupem do školy toho výrazně ubylo. Dítě chce být samostatnější, pochopí konečně, že když něco chce, musí pro to i něco udělat a celkově je to fungování snazší).
Mam dceru 8letou, která byla hysterická od malička a je taková uvriskana ještě doteď 🙂 zase je ale dost snažila ve škole, ambiciózní.. pak mám skoro 4 letáka kluka a to je větší pohodar, ale zase hniloch a vše mu trvá) takže to může být tím, že je to prostě ženská 😀 chlapi mi přijdou v okolí větší pohodari, holky jsou prostě fnukny, co mají se vším problém 😀

@saralinda potvrzuju, mam od kazdyho jeden kus 😅 pricemz to prvni, nejen ze reaguje na tresty, ono reaguje dokonce tak od 1 roku i na klidne vyslovene prani 😇 a pak mam to druhy dite 😆 to ma zas jiny silny stranky, ale ze by s nim byla snadna domluva jakymkoli zpusobem, to opravdu neni.