icon

Jak uspat miminko, které poslední dny nechce spát?

chamomilla10
24. črc 2025

Dobrý den, milé maminky,
jdu si k Vám pro radu, nebo alespoň pro uklidnění, že v tom nejsme sami.
Máme 5ti týdenní holčičku. Je na UM, jí celkem pěkně a hezky prospívá. Ještě minulý týden to bylo vcelku normální miminko, vstávaly jsme kolem 8., měla šlofík dopoledne i odpoledne na 2-3 hodinky, koupeme obden mezi 17 - 19 hodinou a do 22 nejpozději jsme ji uspali. Spinkala hezky i přes noc, budila se 2× na krmení a přebalení, pak do hodiny usnula.
No a teď k problému.
Poslední 3 dny, je všechno úplně jinak. Přes den skoro nespí, pořád pláče, jediné kdy moc nebrečí tak když s ní stojíme a houpeme. Jakmile si na 2 minuty sednu, začne řvát. Když už to vypadá že spí, dáme ji do postýlky, do 5ti minut začne zas brečet. Včera to už byl extrém, byla vzhůru od 14:30 do 1 do rána... a už jsme byli s manželem na pokraji sil, psychických i fyzických. Připadám si jak dement, s prominutím, jak jsem si myslela, že už v malé umím trochu číst, tak jsem úplně bezradná, protože prostě už nevím co jí trápí a jak ji uspat. Dřív to šlo, ale teď jsme se mohli na hlavu stavět a ona prostě ne a ne spát... Prdíky nás občas potrápí, ale děláme maximum pro její úlevu (nahříváme, masírujeme, cvičíme, Karp, dudlík, rektální rourka v případě nutnosti) krmíme jak je potřeba, udržujeme plínu v suchu, zavinujeme, vedro ani zima jí není... šátek nesnese, houpání a natřásání taky nezabírá, bílý šum ji spíš štve, když jí zpívám nebo na ni mluvím tak spíš poslouchá a s otevřenou pusou na mě kouká, ale náznak spánku ani náhodou.
Prostě jsme zoufalí a nevíme jak na ni... nemáte nějakou radu, jak uspat neuspatelné dítě? Děkuji za rady!!!

1pomnenka
24. črc 2025

Od 14:30 do 1h bych nečekala, dala bych ji do kočárku a jela ven.

chamomilla10
autor
24. črc 2025
@1pomnenka

Od 14:30 do 1h bych nečekala, dala bych ji do kočárku a jela ven.

@1pomnenka také jsem zkusila, po půl hodině co se mi skoro udusila řevem, jsem se zas rychle vrátila.

ai30
24. črc 2025

Nosite ji v poloze na tygrika? Neusne u toho? Zkusila bych jeste ten satek, ve spravne poloze se zadeckem dole a nozickama do M, vydrzet i pres pocatecni protesty.

chamomilla10
autor
24. črc 2025
@ai30

Nosite ji v poloze na tygrika? Neusne u toho? Zkusila bych jeste ten satek, ve spravne poloze se zadeckem dole a nozickama do M, vydrzet i pres pocatecni protesty.

@ai30 tygříka nesnáší, na chvíli alepson usne na břiše, když ji mám na sobě položenou. Šátek ještě tedy zkusím, po 5 minutách řevu jsem to vzdala, tak tomu zkusím ještě dát šanci. Mě je jí hrozně líto, je vidět, že by i spala. Hrozně ráda bych dodržovala bdělá okna a dopřála ji odpočinek, ale teď je to jak nemožný úkol, ji uspat.

ai30
24. črc 2025
@chamomilla10

@ai30 tygříka nesnáší, na chvíli alepson usne na břiše, když ji mám na sobě položenou. Šátek ještě tedy zkusím, po 5 minutách řevu jsem to vzdala, tak tomu zkusím ještě dát šanci. Mě je jí hrozně líto, je vidět, že by i spala. Hrozně ráda bych dodržovala bdělá okna a dopřála ji odpočinek, ale teď je to jak nemožný úkol, ji uspat.

@chamomilla10 Ona jak je vycerpana a rozmrzela, tak bude plakat u vseho, musis vydrzet, chodit, houpat se, idealne na cerstvy vzduch a dat ji prostor na to se zklidnit, i kdyz se to bude zdat ze zacatku horsi. On je to uzavreny kruh, clovek si mysli, ze kdyz uz tak dlouho nespala, tak bude unavena a lip se ji usne, ale pro ni je to jeste horsi, cim min spi, tim hur se ji usina. Miminka v tomto fungujou uplne jinak, nez dospeli.

lv
24. črc 2025

Možná růstový spurt? Ten tak časově sedí.. obecně zkuste méně podnětů, více klidu, zavinutí, měkkou peřinku pod ní atp

ai30
24. črc 2025

Hlavne to chce z vasi strany trpelivost, ja vim, ze clovek si prijde, ze uz je napokraji sil, ale ono to zase odezni a bude to lepsi (a potom zase horsi).

zmrzlinka
24. črc 2025

Neboj.Je to jenom období a zase to přejde.Co ji zkusit pevne zavinout?I do kočáru.Ja třeba uspávala na míči.Skakala jsem a dítě usnulo.

tattiana9
24. črc 2025

Musíte prostě zkoušet a najít si vlastní systém. Je ještě moc malá, ale když si nastavíte nějaký „harmonogram“, postupně si na to zvykne. U miminek platí – je to jen období.

adelalll
24. črc 2025

To znám moc dobře… u nás to taky párkrát přišlo úplně z ničeho nic 😵 Nakonec pomohlo hodně nošení v šátku, tlumené světlo, bílý šum a hlavně trpělivost (a kafe pro mě 😅)

squezy
24. črc 2025

@chamomilla10 a třeba kdybys ji dala k prsu,byť nekojis,neuklidnil by ji ten kontakt? Nebo by ji to ještě vice naštvalo? Jako možná to budou prdiky a to nic prostě nepomůže, až cas. Ja mam 4 měsíční,asi měsíc se ji zmenil spanek a spi mi několikrát denne 20-30min,predtim spala klidně i 3 hodiny sama od sebe. Změnilo se to a nic s tím neudělá. Když ma hysterak,dam ji par kapiček probiotik,mame od Terezie. Je to drobet naslaske,ale neni tam cukr,ale uklidni ji to. Můžeš vyzkoušet a jestli trpi na prdiky,tak určitě doporučuju nějaká probiotika.

miryp
24. črc 2025

Jak vypadá stolice? Nějaké hleny či kyselý zápach? Syn byl první tři měsíce zcela neodložitelný, věčně řvoucí a spal minimálně a ještě neklidně. Nakonec se potvrdila ABKM, byl převeden na rostlinné aminokyseliny a najednou jsme měli spokojené miminko.

chamomilla10
autor
24. črc 2025
@lv

Možná růstový spurt? Ten tak časově sedí.. obecně zkuste méně podnětů, více klidu, zavinutí, měkkou peřinku pod ní atp

@lv taky jsem si myslela že růstový sprut, nicméně mi nepřijde že by nějak více či častěji jedla. Zavinujeme pořád, ale včera už byla od nás tak ohřátá a zpocená, že jsem to pak zkusila bez zavinky chvíli.

chamomilla10
autor
24. črc 2025
@ai30

Hlavne to chce z vasi strany trpelivost, ja vim, ze clovek si prijde, ze uz je napokraji sil, ale ono to zase odezni a bude to lepsi (a potom zase horsi).

@ai30 trpělivá se snažím být, ale pak zo většinou dopadne tak, že pláče malá i já 😞 tím se také uklidňuji že to je jen fáze a přejde to.

chamomilla10
autor
24. črc 2025
@squezy

@chamomilla10 a třeba kdybys ji dala k prsu,byť nekojis,neuklidnil by ji ten kontakt? Nebo by ji to ještě vice naštvalo? Jako možná to budou prdiky a to nic prostě nepomůže, až cas. Ja mam 4 měsíční,asi měsíc se ji zmenil spanek a spi mi několikrát denne 20-30min,predtim spala klidně i 3 hodiny sama od sebe. Změnilo se to a nic s tím neudělá. Když ma hysterak,dam ji par kapiček probiotik,mame od Terezie. Je to drobet naslaske,ale neni tam cukr,ale uklidni ji to. Můžeš vyzkoušet a jestli trpi na prdiky,tak určitě doporučuju nějaká probiotika.

@squezy k prsu jsem také zkoušela, i kontakt kůži na kůži... uklidní ji to tak na 20 minut... ale aspoň chvíli můžu ležet a ona také 🥹 probiotika máme, dáváme BioGayu a také espumisan, ona prdí pěkně, víceméně pořád, ale vždycky jí tam asi nějaký rošťák uvízne🤔

chamomilla10
autor
24. črc 2025
@miryp

Jak vypadá stolice? Nějaké hleny či kyselý zápach? Syn byl první tři měsíce zcela neodložitelný, věčně řvoucí a spal minimálně a ještě neklidně. Nakonec se potvrdila ABKM, byl převeden na rostlinné aminokyseliny a najednou jsme měli spokojené miminko.

@miryp kaká tak jednou za 2-3 dny, zato z ní vždycky vyleze množství, že nechápu jak se to do ní vešlo😅 barva je žlutozelená, žádný neobvyklý zápach ani hlen či krev. Ani žádné kožní problémy, takze si myslím že v tom to nebude. Spíše jak psaly maminky výše, je to jen období a je třeba vytrvat🥹 snad to nebude na dlouho, jinak mi manžel spáchá sebevraždu😅

miryp
24. črc 2025
@chamomilla10

@miryp kaká tak jednou za 2-3 dny, zato z ní vždycky vyleze množství, že nechápu jak se to do ní vešlo😅 barva je žlutozelená, žádný neobvyklý zápach ani hlen či krev. Ani žádné kožní problémy, takze si myslím že v tom to nebude. Spíše jak psaly maminky výše, je to jen období a je třeba vytrvat🥹 snad to nebude na dlouho, jinak mi manžel spáchá sebevraždu😅

@chamomilla10 chápu, u nás to bylo také tehdy dost stresující období. Pokud by se to nelepšilo a na alergie by to dál nevypadalo, zvážila bych ještě návštěvu osteodynamiky, aby se vyloučil KISS syndrom. Poporodní blokády umí miminka také hodně potrápit.
Drž se.

lti
25. črc 2025
@chamomilla10

@chamomilla10 To by měla kakat podle mě častěji, můj syn byl také na umělém mléku a kakal každý den.

chamomilla10
autor
25. črc 2025
@lti

@chamomilla10 To by měla kakat podle mě častěji, můj syn byl také na umělém mléku a kakal každý den.

@lti co by tomu mohlo pomoci? Probiotika dáváme, tak změnit mlíčko? Jaké třeba používáte vy prosím?

ladyhacek
26. črc 2025
@chamomilla10

@lti co by tomu mohlo pomoci? Probiotika dáváme, tak změnit mlíčko? Jaké třeba používáte vy prosím?

@chamomilla10 pokud ji zatím UM vyhovovalo asi bych s výměnou počkala. Kolem 6 týdne muze byt růstový spurt. Pokud se takhle trápí jen poslední dobu.
ZŠ mě teda i málo spí.
Staršího si tolik nepamatuji, ale mel přes den 3 spánky jako mimino a chodil spát kolem 18-19 hod, během jeho vývoje se časy upravovali.
Mladší prospal všechno v 5 týdnech spal urcite 20 hod denně ( jeste v roce a pul mel dva spánky tak to vycházelo na 15-16 hod denně)
Chce to zavést opravdu rituální a přesný čas ze začátku třeba max o 5- min jinak. Oba kluci byli jako hodinky.
S mladším jsem docházela i na miminkovské masáže ty by mohly pomoci pokud trpí spurtem, masáž/hlazení celého těla. Co se týče zavinování starší syn to nesnášel a rval nám to, mladší byl zase opak.
Chce to zkoušet a zkoušet ještě jste v šestinedělí. Klidně si s ji lehnete a držte ji, klidně řvoucí.
Pokud by to nepřešlo tak samozřejmě řešit změna UM,
Ať se to brzo zlepší a můžete si miminko naplno užívat

lti
29. črc 2025
@chamomilla10

@chamomilla10 ze zacatku mel Nutrilon a potom Kendamil