Jak uspat miminko, které poslední dny nechce spát?
Dobrý den, milé maminky,
jdu si k Vám pro radu, nebo alespoň pro uklidnění, že v tom nejsme sami.
Máme 5ti týdenní holčičku. Je na UM, jí celkem pěkně a hezky prospívá. Ještě minulý týden to bylo vcelku normální miminko, vstávaly jsme kolem 8., měla šlofík dopoledne i odpoledne na 2-3 hodinky, koupeme obden mezi 17 - 19 hodinou a do 22 nejpozději jsme ji uspali. Spinkala hezky i přes noc, budila se 2× na krmení a přebalení, pak do hodiny usnula.
No a teď k problému.
Poslední 3 dny, je všechno úplně jinak. Přes den skoro nespí, pořád pláče, jediné kdy moc nebrečí tak když s ní stojíme a houpeme. Jakmile si na 2 minuty sednu, začne řvát. Když už to vypadá že spí, dáme ji do postýlky, do 5ti minut začne zas brečet. Včera to už byl extrém, byla vzhůru od 14:30 do 1 do rána... a už jsme byli s manželem na pokraji sil, psychických i fyzických. Připadám si jak dement, s prominutím, jak jsem si myslela, že už v malé umím trochu číst, tak jsem úplně bezradná, protože prostě už nevím co jí trápí a jak ji uspat. Dřív to šlo, ale teď jsme se mohli na hlavu stavět a ona prostě ne a ne spát... Prdíky nás občas potrápí, ale děláme maximum pro její úlevu (nahříváme, masírujeme, cvičíme, Karp, dudlík, rektální rourka v případě nutnosti) krmíme jak je potřeba, udržujeme plínu v suchu, zavinujeme, vedro ani zima jí není... šátek nesnese, houpání a natřásání taky nezabírá, bílý šum ji spíš štve, když jí zpívám nebo na ni mluvím tak spíš poslouchá a s otevřenou pusou na mě kouká, ale náznak spánku ani náhodou.
Prostě jsme zoufalí a nevíme jak na ni... nemáte nějakou radu, jak uspat neuspatelné dítě? Děkuji za rady!!!
Od 14:30 do 1h bych nečekala, dala bych ji do kočárku a jela ven.
@1pomnenka také jsem zkusila, po půl hodině co se mi skoro udusila řevem, jsem se zas rychle vrátila.
Nosite ji v poloze na tygrika? Neusne u toho? Zkusila bych jeste ten satek, ve spravne poloze se zadeckem dole a nozickama do M, vydrzet i pres pocatecni protesty.
Nosite ji v poloze na tygrika? Neusne u toho? Zkusila bych jeste ten satek, ve spravne poloze se zadeckem dole a nozickama do M, vydrzet i pres pocatecni protesty.
@ai30 tygříka nesnáší, na chvíli alepson usne na břiše, když ji mám na sobě položenou. Šátek ještě tedy zkusím, po 5 minutách řevu jsem to vzdala, tak tomu zkusím ještě dát šanci. Mě je jí hrozně líto, je vidět, že by i spala. Hrozně ráda bych dodržovala bdělá okna a dopřála ji odpočinek, ale teď je to jak nemožný úkol, ji uspat.
@ai30 tygříka nesnáší, na chvíli alepson usne na břiše, když ji mám na sobě položenou. Šátek ještě tedy zkusím, po 5 minutách řevu jsem to vzdala, tak tomu zkusím ještě dát šanci. Mě je jí hrozně líto, je vidět, že by i spala. Hrozně ráda bych dodržovala bdělá okna a dopřála ji odpočinek, ale teď je to jak nemožný úkol, ji uspat.
@chamomilla10 Ona jak je vycerpana a rozmrzela, tak bude plakat u vseho, musis vydrzet, chodit, houpat se, idealne na cerstvy vzduch a dat ji prostor na to se zklidnit, i kdyz se to bude zdat ze zacatku horsi. On je to uzavreny kruh, clovek si mysli, ze kdyz uz tak dlouho nespala, tak bude unavena a lip se ji usne, ale pro ni je to jeste horsi, cim min spi, tim hur se ji usina. Miminka v tomto fungujou uplne jinak, nez dospeli.
Možná růstový spurt? Ten tak časově sedí.. obecně zkuste méně podnětů, více klidu, zavinutí, měkkou peřinku pod ní atp
Hlavne to chce z vasi strany trpelivost, ja vim, ze clovek si prijde, ze uz je napokraji sil, ale ono to zase odezni a bude to lepsi (a potom zase horsi).
Neboj.Je to jenom období a zase to přejde.Co ji zkusit pevne zavinout?I do kočáru.Ja třeba uspávala na míči.Skakala jsem a dítě usnulo.
Musíte prostě zkoušet a najít si vlastní systém. Je ještě moc malá, ale když si nastavíte nějaký „harmonogram“, postupně si na to zvykne. U miminek platí – je to jen období.
To znám moc dobře… u nás to taky párkrát přišlo úplně z ničeho nic 😵 Nakonec pomohlo hodně nošení v šátku, tlumené světlo, bílý šum a hlavně trpělivost (a kafe pro mě 😅)
@chamomilla10 a třeba kdybys ji dala k prsu,byť nekojis,neuklidnil by ji ten kontakt? Nebo by ji to ještě vice naštvalo? Jako možná to budou prdiky a to nic prostě nepomůže, až cas. Ja mam 4 měsíční,asi měsíc se ji zmenil spanek a spi mi několikrát denne 20-30min,predtim spala klidně i 3 hodiny sama od sebe. Změnilo se to a nic s tím neudělá. Když ma hysterak,dam ji par kapiček probiotik,mame od Terezie. Je to drobet naslaske,ale neni tam cukr,ale uklidni ji to. Můžeš vyzkoušet a jestli trpi na prdiky,tak určitě doporučuju nějaká probiotika.
Jak vypadá stolice? Nějaké hleny či kyselý zápach? Syn byl první tři měsíce zcela neodložitelný, věčně řvoucí a spal minimálně a ještě neklidně. Nakonec se potvrdila ABKM, byl převeden na rostlinné aminokyseliny a najednou jsme měli spokojené miminko.
Možná růstový spurt? Ten tak časově sedí.. obecně zkuste méně podnětů, více klidu, zavinutí, měkkou peřinku pod ní atp
@lv taky jsem si myslela že růstový sprut, nicméně mi nepřijde že by nějak více či častěji jedla. Zavinujeme pořád, ale včera už byla od nás tak ohřátá a zpocená, že jsem to pak zkusila bez zavinky chvíli.
Hlavne to chce z vasi strany trpelivost, ja vim, ze clovek si prijde, ze uz je napokraji sil, ale ono to zase odezni a bude to lepsi (a potom zase horsi).
@ai30 trpělivá se snažím být, ale pak zo většinou dopadne tak, že pláče malá i já 😞 tím se také uklidňuji že to je jen fáze a přejde to.
@chamomilla10 a třeba kdybys ji dala k prsu,byť nekojis,neuklidnil by ji ten kontakt? Nebo by ji to ještě vice naštvalo? Jako možná to budou prdiky a to nic prostě nepomůže, až cas. Ja mam 4 měsíční,asi měsíc se ji zmenil spanek a spi mi několikrát denne 20-30min,predtim spala klidně i 3 hodiny sama od sebe. Změnilo se to a nic s tím neudělá. Když ma hysterak,dam ji par kapiček probiotik,mame od Terezie. Je to drobet naslaske,ale neni tam cukr,ale uklidni ji to. Můžeš vyzkoušet a jestli trpi na prdiky,tak určitě doporučuju nějaká probiotika.
@squezy k prsu jsem také zkoušela, i kontakt kůži na kůži... uklidní ji to tak na 20 minut... ale aspoň chvíli můžu ležet a ona také 🥹 probiotika máme, dáváme BioGayu a také espumisan, ona prdí pěkně, víceméně pořád, ale vždycky jí tam asi nějaký rošťák uvízne🤔
Jak vypadá stolice? Nějaké hleny či kyselý zápach? Syn byl první tři měsíce zcela neodložitelný, věčně řvoucí a spal minimálně a ještě neklidně. Nakonec se potvrdila ABKM, byl převeden na rostlinné aminokyseliny a najednou jsme měli spokojené miminko.
@miryp kaká tak jednou za 2-3 dny, zato z ní vždycky vyleze množství, že nechápu jak se to do ní vešlo😅 barva je žlutozelená, žádný neobvyklý zápach ani hlen či krev. Ani žádné kožní problémy, takze si myslím že v tom to nebude. Spíše jak psaly maminky výše, je to jen období a je třeba vytrvat🥹 snad to nebude na dlouho, jinak mi manžel spáchá sebevraždu😅
@miryp kaká tak jednou za 2-3 dny, zato z ní vždycky vyleze množství, že nechápu jak se to do ní vešlo😅 barva je žlutozelená, žádný neobvyklý zápach ani hlen či krev. Ani žádné kožní problémy, takze si myslím že v tom to nebude. Spíše jak psaly maminky výše, je to jen období a je třeba vytrvat🥹 snad to nebude na dlouho, jinak mi manžel spáchá sebevraždu😅
@chamomilla10 chápu, u nás to bylo také tehdy dost stresující období. Pokud by se to nelepšilo a na alergie by to dál nevypadalo, zvážila bych ještě návštěvu osteodynamiky, aby se vyloučil KISS syndrom. Poporodní blokády umí miminka také hodně potrápit.
Drž se.
@chamomilla10 To by měla kakat podle mě častěji, můj syn byl také na umělém mléku a kakal každý den.
@chamomilla10 To by měla kakat podle mě častěji, můj syn byl také na umělém mléku a kakal každý den.
@lti co by tomu mohlo pomoci? Probiotika dáváme, tak změnit mlíčko? Jaké třeba používáte vy prosím?
@lti co by tomu mohlo pomoci? Probiotika dáváme, tak změnit mlíčko? Jaké třeba používáte vy prosím?
@chamomilla10 pokud ji zatím UM vyhovovalo asi bych s výměnou počkala. Kolem 6 týdne muze byt růstový spurt. Pokud se takhle trápí jen poslední dobu.
ZŠ mě teda i málo spí.
Staršího si tolik nepamatuji, ale mel přes den 3 spánky jako mimino a chodil spát kolem 18-19 hod, během jeho vývoje se časy upravovali.
Mladší prospal všechno v 5 týdnech spal urcite 20 hod denně ( jeste v roce a pul mel dva spánky tak to vycházelo na 15-16 hod denně)
Chce to zavést opravdu rituální a přesný čas ze začátku třeba max o 5- min jinak. Oba kluci byli jako hodinky.
S mladším jsem docházela i na miminkovské masáže ty by mohly pomoci pokud trpí spurtem, masáž/hlazení celého těla. Co se týče zavinování starší syn to nesnášel a rval nám to, mladší byl zase opak.
Chce to zkoušet a zkoušet ještě jste v šestinedělí. Klidně si s ji lehnete a držte ji, klidně řvoucí.
Pokud by to nepřešlo tak samozřejmě řešit změna UM,
Ať se to brzo zlepší a můžete si miminko naplno užívat
@chamomilla10 ze zacatku mel Nutrilon a potom Kendamil

Od 14:30 do 1h bych nečekala, dala bych ji do kočárku a jela ven.