Jak zvládat zoufalství z neustále nemocných dětí?
Připadám si vážně jak blbec, ale musím se někde vypovídat. Šílím, když jsou děcka často nemocný/nachlazený. V září nastoupila prostřední dcera (mám 3 dcerky) do školky. Je to tedy nějaký měsíc a už stihla přinést dom Koronu, Chřipku, Vši, a teď i střevní chřipku. Vše nakonec odnesem všichni, jsem zoufalá, jak prostě to skáče z jednoho na druhýho. To že má rýmu premanentně a s ní i sestřičky, už ani nevnímám. Připadám si děsně neschopná a zoufalá. Doma bordel, prádla plný koše ale mě tak zamestnává ta myšlenka nemocí, že bych nejradši brečela a nebo utekla z domu. Pomoc! Jsem jedinná?
Nejsi jediná 🙈 už jsem na syna loni zoufale skoro křičela, že nemá právo být zase nemocný 😄🤦♀️ to byl neustálý kolotoč rýmy a kašle, už jsem z toho byla na prášky. Zase s ním být doma na OČR. Letos jsem na mateřské tak jsem trochu klidnější, není mi to už totiž trapné vůči šéfovi, že zas nebudu v práci. A ten bordel je u nás taky. Koš na prádlo pořád k prasknutí, hadry všude kam se podívám. Syn teď rychle vyrostl, mimino roste, všude hromady co už je malé (kam s tím?) a co je ještě velké ( různě získané od švagrové, kamarádek..) nemám čas to roztřídit. když si totiž vezme muž děti ven, tak uklidím co hodně hoří, takže kuchyň, wc a luxuju byt. A ty kopy těch hader zůstávají jak němí svědkové mé neschopnosti 🙈
@radulka57 Nie si jedina, moj tiez nastupil 5. septembra a bol odvtedy v skolke dokopy 10 dni, z toho prve dni bol len na hodinu-dve v ramci adaptacie. Vzdy, ked sa tam objavi, tak za 2-3 dni lahne s chorobou. A my s manzelom v zavese za nim. Z kuchynskej linky sa stal sklad kvapiek a sirupov, odsavacka bezi na plne obratky, sople lietaju po dome. Vsade bordel a vreckovky. Uz aj jazdu sanitkou sme absolvovali, ked mal zachvat laryngitidy. Ten pocit, ze chcem utiect z domu, velmi dobre poznam. Po veceroch spominam na zivot za slobodna, ked som bola chora 1-2× do roka a mohla som si lahnut 🙂
@mia_von_prag Na konstatování, že první rok je nejhorší a pak už je to lepší jsem skoro alergická... Jak kde🙄 U nás doma je jeden šílený rok ve školce za druhým.
Jéje, to mi povídej. Mám tři děti (2x škola, 1x školka) a tento podzim jsem si taky představovala jinak. Ne že by prodělávaly nějaká závažná onemocnění, jen rýmičky a kašlíčky, ale taky mám chuť utéct a vždycky si říkám, kde jsem asi udělala chybu. Tatínek takovým sebemrskačstvím netrpí 😉
Nejsi jediná.
Tak to fakt nejsi jediná. Dneska dcera začala kýchat a chudák dostala pomalu vynadano co to zase do pr*ele dělá. Že snad nehodlá mít zas rýmu.... Je to šílený. A fakt ubijejici. A to že nemáš náladu ani na úklid znám taky moc dobre. To pak už jen člověk sedí a tiše zírá do toho bordelu a pije kafe. Ale neboj, bude zase líp.
A vis cim to je,ze tam rodice normalne ty nachcipane decka poslou,je jim to jedno,musi do prace s nechteji byt na OCR,od te doby co chodi do skoly,tak tento rok ji uz posilam taky s rymou a kaslem bez teploty a je mi to uplne sumak (s teplotou nechavam doma),nebudeme mit prece kazde pololetni zameskanych 100 h,kdyz stejne to donese nanovo od deti rodicu,kteri tohle neresi....ale vis co je super,jak se bavis s matkami a ony ti reknou,ze to jejich hade ma rymu,ale ze ho poslala,ze uvidi co z toho bude a pak kdyz jim reknes to stejne,tak na tebe vyvali oci,jak o to sve decko maji strwch at zas neni nemocne,ale oni posilat nemocne decka muzou ... Nekdy ta lecba sokem neskodi,pak uz ty nektere zacly nad tim voce premyslet,jinak od zacatku skolniho roku,aktualne mame rymu druhe dejstvi ted jsem to chytla od deti i ja,jestli to bude jen ryma,tak si pocvicim imunitu...
Se treti detmi bych tohle kolecko nedala a ani nechtela absolvovat,tohle je to,ceho bych se nejvic u tri deti desila,ty nekonecne bacily a leceni...
@korin Presne, ja sa tiez pytam, ci som nieco neskazila ja. Snazila som sa pestru stravu, vonku sme za kazdeho pocasia a obleceny je tak isto ako ja, ak nie menej, takze ziadne babusenie. Co moze byt problem, su tie lockdowny, co boli od jeho narodenia, fakt je, ze menej prichadzal do styku s ludmi.
Řekla bych, že je to životní realita rodičů školkových dětí. Moje aktuálně po dvou týdnech doma byla dva dny ve školce a zase bude týden doma, protože chrchlá jako tuberák. Štve mě to? Děsně! Udělám s tím něco? Ne!
Holky,ale tak v te skolce bezna praktika je decko posadit do pruvanu,jak je neoblecene pred ci po spani,kdyz jdou ven nikdo neresi,v zime chodi i bez rukavic i kdyz je maji atd. atd. A pak ty matky co tam posilaji decka vecne nemocne i kdyz doma na matersky...nepamatuju si,ze kdyz jsem byla ja mala,ze jsem byla az tak nemocna,protoze tam aspon nebyly ty nemocne deti....
@marcicek84 no mě spíš přijde že dřív se o nás ve školce víc starali, byla běžná praxe žě malé děti oblíkali učitelky, takže měli na sobě všechny svršky.. teď učitelka řekne at to dítě zvládá samo, nechá je oblíct, maximálně zapne zip,knoflík. Ale už se mě stalo, že sem vyzvedávala dítě, byli na zahradě a běhala jen v lehké bundě a nikdo neřešil, že mikina si visela hezky v šatně.
@novamamina přesně tak, sedím a čumím , mám zoufalé myšlenky a kdy už je to opravdu hrůza, uklidím aspon tu kuchyň
@marcicek84 jo to je největší nevýhoda velké rodiny. 5 členů a než se všichni vystřídáme, skončím u Chocholouška. Vemte si, jen tu střevní chřipku. Blije jeden po druhým.
Proto radši pokud jsem nemusela/nemusím a znám i jiné maminky, co to tak dělají (třeba jsou doma s mladším dítětem), dítě do školky prostě nedávám, ten přínos školky mi prostě nestojí za to, že od malého to chytí starší děti a budou zase chybět ve škole, ktetou potřebují víc než malý školku a taky já, protože mám vážné zdravotní problémy, na hromadě jsem pak furt, z běžné virózy se dostávám tři týdny až měsíc a mám problém v práci, i doma s běžným fungováním, prostě matka marodit nemůže. A střevní chřipka u tří malých dětí a ještě u mě??? To je přímo horor ta představa, úplně chápu, naštěstí mám první dvě děti daleko od třetího, takže ti už se o sebe nějak postarají, je to lepší. Jinak můžu jen doporučit na ty věčné rýmy je super podpora imunity, zkuste Olimunovac, je super, jen zjistěte, jestli je tuším od 3 let.
@radulka57 no js prave mam holky tsky 7 let od sebe,ze to neni takovy horor,ze ta stsrsi se uz o sebe tak nejak zvlada postarat,nepotrebuje odsavat nos atd.,strevni chripky jsou vazne peklo,to i ve 4,meli jsme letos behem 2 mesicu 3 po sobe a to ta starsi male zkoncila ns kspackach v nemocnici a samozrejme,ze to tam do te skoly zas nekdo donesl,nedolecene decko a sup tam s nim,ale vice mamin co si stezovalo,fakt to byl horor.
@marcicek84 Tchyně mi s oblibou a často vykládá o tom, jak za nich se nějský ty rýmy vůbec neřešily a normálně se děcko vodilo do školky. To jsou narážky na to, že já tam zasoplenýho kluka nevedu, byl poslední dva roky spíš doma, než ve školce... A furt se to hrozně řešilo. 😒
@kris_kubko jak kdy jak kde. Chodily jsme se ségrou do stejných jeslí, za ni stačilo párkrát kychnout a musela domů. Za mě se prý učitelka zeptala, jestli pro mě naši mají kapky na kašel, ať je další den donesou...
@kris_kubko tady ( v Německu) taky rýmu nikdo neřeší, prostě ty děti tam tak chodí a nedává pak moc smysl aby jeden rodič nechal dítě doma, když ostatní tam soplují a předávají viry dál. Pokud se malá cítí dobře, není malátná, jen prostě nos, pošlu ji tam, protože já nechci aby byla víc doma než ve školce kvuli řeči. Už ji bude 5 let, za 2 roky jde do školy a tak musí se vžít do němčiny. Dělali sme to tak i s první dcerkou. Doma sme mluvili česky, německy sme naučili základní potřeby. Ale rozmluvila se ve školce. Potřebuje ten denní německý koloběh. A jak se tu říká. Lepší mluvit mateřšitnou než naučit dítě jazyk s chybama. Každý dítě to dožene, ale musí v tom kolektivu bejt.
@radulka57 tak jasne,kdyz je ryma normal,tak normal a nema smysl resit byt doma pokud neni teplota nebo pokud neni nejaky hodne silny kasel...
Všichni to známe a nikoho už pak nebaví být , co 2týdny doma s dítětem při nachlazení , opakovaně na OČR .. protože , OČR ti nepokryje platby nájmu , babičky třeba taky pořád nemůžou a jiné hlídaní asi není ..
Mám školní a školkový , mohu si naštěstí dovolit být s nima doma .. máme s manželem opačné směny , já mám kratší úvazek , takže dokud nepadnete my dospělí tak je to v pohodě.
A moje mamka si děti bere obvíkend.
Každopádně nejde to tak dělat pořád , syn do školy (2.třída) musí , jinak učivo doháníme doma. A to neu to stejné jako ve škole. Takže já dva-tři dny zkoumám , co to je za kašel nebo rýmu a pak jdeme.
Jinak ano ten první rok školkový je náročný. My už jedeme 2.rok a je to lepší , ale to počasí tomu nepomáhá - chvíli teplo a pak zase chladno. Achjo.
Vítej v klubu. My jsme si užili šílené kolečko vloni, když dcerka nastoupila, letos jsme naivně mysleli, že to bude lepší. Ha ha ha. Už jsme stihli i zápal plic, ve školce dohromady 10 dní, v září 8, v říjnu 2 🤦. Nejlepší je, že dceru opravdu poctivě léčíme, ono to s ní ani jinak nejde, trpí na hrozné kašle, vypipláme jí, šoupneme do školky a tam její nejlepší kamarád úplně ucpanej nos, sotva mluví a chrmle, tak to bylo už dvakrát 🤦.
Objednala jsem jí Imunoglukan, hodně si to lidi chválí, tak snad to alespoň trochu pomůže.
Každopádně nejsi v tom sama a já jsem momentálně v takovém stavu hysterického smíření 😅. Pokud to tak půjde dál, tak v lednu, únoru, budu zralá přinejmenším na Bohnice, nebo rovnou na mašli 😆.
Všechny školkove děti jsou nemocné ,je to takový koloběh života.Snažte se víc větrat , může to být i suchým vzduchem ,třeba i vlhkosti.Nešilte,třeba takové matk co maji doma těžce nemocné děti to mají o mnoho těžké.Takže hlavu vzhůru a zvládnout se dá všechno s pozitivním přístupem.
@nicollbc u nas to same,jen dva mesice v lete byl klid.Zrovna dnes jsem rikala manzelovi,ze prece nemuzeme zit jen v lete(cervenec,srpen).Dcera letos v zari 5x, v rijnu 2x ve skolce. Za tu dobu 2xATB. Ted opet nemoca.Ja pred tydnem anginu,ted zas kasel.Jen muz je nemocny az ted.
Od ledna do cervna mela ATB 5x v cervnu nebyla ve skolce vubec a v kvetnu cca 3x hruza.
Nevim ,jak to budeme delat dal.
Minulý rok.
Nastoupila jsem zpět do práce. Oba kluci ve školce. 1 týden ve školce 2-3 týdny doma
Šílené.
Letos je to s nemoci (ťuk ťuk) lepší. Ale stejně jsem "nespokojená" jsem v jednom kole, doma bordel, prádlo a nestíhám a nezvládám nic. Někdy jsem z toho až v depresi.
Starší už ve škole, takže je vyzvednu, doma jsme v 16-16:15 a děláme úkoly, pak je 2x v týdnu dovezu na kroužek, který je od 17hod.
Pak rychle domů, večer, vykoupat a spát, vstávám ve 4:30 abychom všechno stihla.
Je to vyčerpávající jak nemoce tak neustálý kolotoč.
Zkus si najít něco pro sebe, únikovou cestu. Chvilku aby jsi se zregenerovala
@takyjedna u nás taky..1dítě školka protrpěná jen nemocemi, druhé dítě ve stejných šlépějích..je předškolách a KO prostě pořád..nám pomůže škola,musím to přetrpět

Taká školková klasika. Prvý rok je najhorší, potom sa to lepší. Nepoznám nikoho v okolí s deťmi, kto by sa na toto iste nesťažoval