Jak zvládnout uspávání dítěte, které nechce zůstat v posteli?
Ahoj, jdu si pro radu. Máme skoro 3leťáka. Od dvou let jsme uspávali tak, že si lehl do postýlky, jeden z nás byl s ním v ložnici, ale nepovídalo se, jen jsme tam byli a on postupně usnul. Pak už začal usínat i sám, my nechali otevřené dveře. Pak přišel sourozenec, nechtěl najednou usínat sám, museli jsme zas být s ním když usínal. Ale teď? Vše se změnilo, když jsme chtěli zase najet na to, že už bude usínat sám. Tři dny to fungovalo. Koupel, do pyžama, společné čtení pohádky, mlíko a pak jsme si ještě povídali, co jsme ten den dělali. Pak jsme odešli, nechali otevřené dveře, on a mladší byly spolu v ložnici. Normálně tam už zůstal, chvíli si sám něco povídal a usnul.
Ale pak konec. Pořád odbíhá z postele, pořád!!! My ho pokaždé vrátíme zpět, za minutu dvě je zas v obejváku. Vyzkoušeli jsme vše abychom ho přesvědčili, aby už zůstal v posteli. Nechali jsme ho si vzít knížky i jiné hračky do postele, pouštěli jsme audio pohádky, samozřejmě milionkrát vlídně vysvětlovali, ujišťovali, že jsme hned vedle, že nás slyší. Došlo to tak daleko, že i když tam s ním přece jen jeden z nás zůstane, stejně odchází. A u toho se strasně směje, což mě vytáčí do běla (když už selžu, rupnou mi nervy a zakřičím na něj, efekt nula, když se držím v klidu, stejně nula). Je úplně mimo, vypadá, že nás ani nevnímá, takže cokoli co říkáme je úplně k ničemu.
Jsme úplně v koncích, je to tak příšerně vyčerpávající tohle zažívat každý večer!!! Přestože jedeme dalo by se říct asi respektující výchovu, už jsme zklouzli v zoufalství i k výhružkám a zákazům něčeho, vše stejně bez výsledku. Fyzické tresty nepřipadají v úvahu. Takže vážně nevíme, co máme s tímhle dělat. Každý den tohle stejné minimálně do 10 večer, klidně i dýl.
Vracíme ho do ložnice třeba 30x až nakonec jsme tak unavení, že jdeme teda taky spát a on jde taky. Dodám, že ještě přes den spí. Zkoušeli jsme spánek denní už vynechat, ale byl odpo úplně hotový a večer beze změny. Zkoušeli jsme ho nechat a zkrátit, beze změny.
Prosím máte někdo nějaký nápad?😰
@martina1317 období bílýho šumu máme už taky za sebou😀 ale to bohužel už je taky pasé.
Tak myslíš, źe to mlíko těsně před usnutím je problém? Já to naopak brala jako rituál co mu pomáhá s usínáním. No ale teď už zjevné nepomáhá😀
Najela bych zase na to byt tam s nim každý den hned od začátku dokud neusne, jestli si to pak nesedne. Staršímu bude v lete 5 a odcházíme, až když spí ☺️
Lehla bych si k němu, přes něho hodila ruku a nenechala bych ho už nechat odejít. Jasně a rázně ne. My máme kluky dvojčata,skoro 6 lete a nikdy neusinali sami :D Bohužel,nejde to,oba brecí krokodýlí slzy :D Ale zase v 19.30 už máme nejpozději prectenou pohádku,usinaji v manželské posteli spolu ve svém pokojíčku,ja veprostřed a co se zhasne,tak max do 10min spi. Po vecernicku se jdeme sprchovat,kolem 18.30 večeře a pak sprcha,zuby,postel, knížka a zhasiname. Každý večer se s manželem střídáme. V 21h usinam ja, takže uspávání pozdeji neexistuje, když neprijdeme tedy z nějaké návštěvy😉
Chápu, že by se hodilo, aby usínala sám. Ale my také uspavame starší stejně starou tak, že u ní jsme dokud neusne. Pak odcházíme. Je to chvilička. Tohle zahánění stojí víc času, víc nervů. Tudíž je efektivnější lehnout s ním a vypařit se po usnutí.
Taky bych zkrouhla to mléko. A možná zkusit ho nechat být? Pokud posílat ho do postele stejně nemá efekt, tak co ho prostě nechat s vámi, ale ať si dělá něco svého?
Dceři je 5 a opravdu neusina sama. Po přečtení pohádky si ještě povídáme, zpíváme, mazlime. Odcházím většinou do půl hodiny co spinká. A šup po půlnoci už se stěhuje k nám do postele. 😄 A já jsem ráda, jednou mi to bude chybět.
Ja nevim no, musim proste zkouset metoda pokus omyl, ono neco nakonec zabere !

Hele, nase deti ted maji taky to obdobi, je jim 6 a druhemu 4, do toho mame male mimco. No prijdou dolu 1) potrebuju curat 2) jdu si pro vodu mam zizen 3) me boli v krku 4) mamko jeste pusu a pomazlit 5) a kdy pujdete spat … a pak to vetsinou teda uz vzdaji a usnou. Ted jsem jeden vecer zapla haluzi “sound for sleep” z youtube, proste takove sumeni prseni a tak :D a spali jako dudci behem vteriny :D bacha na prijem energie pred spanim, doporucuju fakt posledni jidlo 18.30 a nazdar …