Jak zvládnout vztek u šestnáctiměsíčního dítěte?
Dobrý večer, mám syna 16 měsíců a začal se neuvěřitelně vztekat. Je schopný hlavou mlátit o zeď, nábytek. Když mu něco zakážeme, hodí sebou o zem. Moc dobře rozumí, když řekne ne. To i poslechne, ale přesto chytne záchvat. Jak se zachovat v těchto situacích? Nevíme si doma rady.
@camelinka
to neni uplne nejlepsi pristup,diteti akorat ukazes,ze jsou ti jeho emoce lhostejne.spis potrebuje cas,aby se vyvztekalo a uklidnilo a projevit pochopeni,vysvetlit proc dana vec musi nebo nejde udelat.
Když se hodně vzteka snažím se odpoutat pozornost,vezmu do náruče a ukazuji třeba knížku nebo jen pohladim dítě a počkám až se vyvstává. Hlavně se snažím vysvětlovat proč se něco nesmí nebo proč jsem řekla ne.Zase na druhou stranu přiznávám že někdy ji nechám ať si zadupe
Byt u dítěte. Je to náročný, ale neví jak filtrovat emoce a proto jste tam vy, ukazujete mu, ze tam budete a jste i když se zlobí a neví co s tím, v ti chvíli jste jako jeho “hromosvod” protože emoce směřují i směrem k vám a on je na to malej, takže se s tím musíte vypořádat za oba. Primárně aby si neublížil, vyckala bych s nim až se uklidni a pak teprve se snažila popsat situaci, proč tohle a tamto nesmí a co muže dělat místo toho a ze chápu ze by to hrozne chtěl a je to pro nej důležitý, ale mám tady jinej navrh. Ve chvíli, kdy se vzteka stejně nebude úplně vnimat co mu chcete říct, stejně jako z nás dospělých musí opadnout hněv abychom byli schopni nějak situaci řešit a dívat se na ni s odstupem. Hlavně to neshazujte, nenadavejte mu, nedávejte mu na zadek atd atd, to je akorát známka toho, ze je špatně ze dává najevo vztek a není to úplně dobra cesta do budoucna. Měla jsem teda starší děti, první třída, ale kluka co se zlobil kvůli všemu a měl šílený záchvaty place a vzteku.Tak jsem uklidnovala a po čase, vždycky když už byl nazlobenej, přišel za mnou a začalo se uklidňovat - dechový cvičení. Soustředil se na něco jinyho, zklidnil se. Pomohlo to. Období vzdoru je náročný, hlavně to vydržte všichni.🙂
Klasika no,proste vzdor..tohle zaziva hodne maminek se svymi detmi .. ja jsem teda ignor u syna nedelavala, mlatit hlavou do zdi bych ho opravdu nenechala.. ja jsem mu vzdycky tu ruku chytla a drzela s tim,at se prestane bouchat a snazila jsem se resit proc se vubec tolik nastval

Precti si neco o obdobi vzdoru a najdi so postup tobe blizky. Nikdo ti neda univerzálně fungujici radu.