icon

Krmení pro dítě, které nechce jíst. Co vařit?

lobella
30. zář 2025

Ahoj. Prosim o tipy, cim krmit 14 mesicni dite. Musi jist zasadne samo, lzici pouziva, ale jen ji macha, uci se. At dam cokoliv v podstate se tim jen natre a rozhazi to po okoli. Po chvili samozrejme rve, ze ma hlad. Jogurt davam do plnitelnych kapsicek. Snazim se delat ruzne placky, ale kdyz je ma casto, nechce to vubec. Sni jen testoviny a vareny brambor. Ma porad jen rezaky, tak toho moc neuzvejka. Polivky neji vubec.

malytlustyhroch
30. zář 2025

@lobella u nas dost frcelo maso (rozumnej na to, ze skoro nejedli, tak treba i dve kosticky snedli), normalne uvareny kousky do rucicky, treba velikosti kanadsky boruvky, nebo i vetsi - jestli nema tendenci se davit a dusit. Oni si to uzuzlaji. Ale radim nezacinat kousky masa nicim libovym, jak je to suche, tak se to spatne polyka, osvedcily se nam varena kridla, stehna, krkovice... .a ryba 🙈, to doma nechces a musi se zkontrolovat od kosti, ale jak je to chutove vyrazne, tak to laka. A jedno v tomhle veku milovalo varenou zeleninu v celku, zejmena celer 🙈 nejlip vareny s tim masem. A rejze jde taky jist rukama.
Takhle to vypada jako velky vyber, ale zname to, na konretni dite zafunguje malo co, tak drzim pesti, az aspon neco.

malytlustyhroch
30. zář 2025
@malytlustyhroch

@lobella u nas dost frcelo maso (rozumnej na to, ze skoro nejedli, tak treba i dve kosticky snedli), normalne uvareny kousky do rucicky, treba velikosti kanadsky boruvky, nebo i vetsi - jestli nema tendenci se davit a dusit. Oni si to uzuzlaji. Ale radim nezacinat kousky masa nicim libovym, jak je to suche, tak se to spatne polyka, osvedcily se nam varena kridla, stehna, krkovice... .a ryba 🙈, to doma nechces a musi se zkontrolovat od kosti, ale jak je to chutove vyrazne, tak to laka. A jedno v tomhle veku milovalo varenou zeleninu v celku, zejmena celer 🙈 nejlip vareny s tim masem. A rejze jde taky jist rukama.
Takhle to vypada jako velky vyber, ale zname to, na konretni dite zafunguje malo co, tak drzim pesti, az aspon neco.

@malytlustyhroch vypadla mi z toho nejak varena/pecena repa a pecena dyne.

lobella
autor
30. zář 2025
@malytlustyhroch

@malytlustyhroch vypadla mi z toho nejak varena/pecena repa a pecena dyne.

@malytlustyhroch repu odmita, stejne hrasek, dyne par kousku, snazim se varit stejne jak pro nas bez soli a moc nekorenit, kdyz mu udelam smes varene pecene zeleniny s masem, nesni skoro nic, jako da si dvakrat do pusy, zbytek rozhazi, jedine co ted snedl byly sisky z mleteho masa

lis6
1. říj 2025

Hlavně být v klidu, jasně, že se člověk snaží o nějakou zdravou vyváženou stravu, ale prostě nabízet. Já teda vždycky dávala lžičku malýmu a druhou jsem ho krmila. Vždycky jsme jedli společně. Na žvejkání jsem dávala cokoli, kromě čerstvý mrkve a jablka, to jsem začala dávat pozdeji, i když tak nějak po roce, oloupané nakrájené na tenké plátky. Já tedy kojila, tak jsem si říkala, že se dojí tam

lenerka1
1. říj 2025

V tomhle věku už děti jedly společně s námi, solila a kořenila jsem méně. Když měli rozpatlávací období, vyplatilo se jim na talířek dávat 1-2 kousky a když to snědli, průběžně přidávat.

klokanka31
1. říj 2025

@lobella Já v tomhle věku kupovala skleničky, a moc jí chutnalo, vždycky snědla všechno 😊

lobella
autor
1. říj 2025
@klokanka31

@lobella Já v tomhle věku kupovala skleničky, a moc jí chutnalo, vždycky snědla všechno 😊

@klokanka31 sklenicky ani mic mixovaneho odmita uz par mesicu

lobella
autor
1. říj 2025
@lenerka1

V tomhle věku už děti jedly společně s námi, solila a kořenila jsem méně. Když měli rozpatlávací období, vyplatilo se jim na talířek dávat 1-2 kousky a když to snědli, průběžně přidávat.

@lenerka1 taky mu nevarim zvlast, ma co my, jime spolecne, byt kolem nej ji 4 lidi, co sedi a ji, tak si porad stoupa, vyliza na stul, hazi jidlo po nas i po zemi, jak mu jidlo odnesu, tak hned rev, kdyz ho vratim, zase jede svoje🙈

malytlustyhroch
1. říj 2025
@lobella

@lenerka1 taky mu nevarim zvlast, ma co my, jime spolecne, byt kolem nej ji 4 lidi, co sedi a ji, tak si porad stoupa, vyliza na stul, hazi jidlo po nas i po zemi, jak mu jidlo odnesu, tak hned rev, kdyz ho vratim, zase jede svoje🙈

@lobella mam takovy exemplar doma, taky treti dite, do roka nejedl prakticky nic, ani sam ani krmenim, ani z lahve, ani kapsicku. Cokoli strcil do pusy, zatvaril se zhnusene a konec. "Rozjedl" se paradoxne po rotavirech kolem toho 14 mesice, ale rozjedl znamena 2-3 sousta vetsinou a nekdy taky nic. Ted je mu rok a pul, sklidnil se, co se tyka toho hrani si s nadobim,uz ani nema ksiry. Pocet soust zvysil na 4, to zvladne tedy nekolikrat denne. Preferuje neublemcane a chutove vyrazne veci.
Nesolit/nesladit se snazim, ale kolikrat nad tim mavnu rukou, ze kdyz jsou to 4 testoviny na 14kg vahy, ze se to snad ztrati. S ostatnim korenim (vyjma sojovky a kakaa) se nerozpakuji vubec, jelikoz jsem do ted neslysela, ze by to mohlo skodit.

sdzu
7. říj 2025

Můj druhorozený taky dlouho moc nejedl a 90% kalorií měl tak do 15-18 měsíců z mateřského mléka.
Váhu i výšku měl vždy ukázkovou a ve školce je jeden z nejlepších jedlíků. Některé děti si prostě s jídlem dávají na čas a mléko to v tom věku jistí.