Moje dcera chce neustále jíst. Co s tím?
Ahojte, jdu se zeptat reálných žen se zkušenostmi s jedlíky. AI mě už nebaví 🤦🏼♀️😅Dcera 19M chce furt jíst , jakože furt . Neustále stojí v kuchyni před lednici a něčeho se dožaduje a já nevim , zda dělám dobře , když ji pořád něco dávám. Mam syna 5let a ten je opak, divím se jeste ze žije potom co ji on, NIC. Takže s tímhle nemam zkušenosti. Váhu má ok a ji vlastně zdravé věci , ale bojím se , abych ji nenastavila nejaky špatný vzorec , zlozvyk, kdy v pozdějším věku , bude řešit treba nudu jídlem . Mam totiž pocit , ze chce jíst hlavně kdyz se nudí . Kdyz ji nedám , ma histerak a jakože trvá dlouho a kdyz se uklidni , za chvíli začne znovu a znovu a znovu . Chtěla jsem ji nějak naučit na normální systém “snídaně, svačina,oběd, svačina, večeře” Možnáto ale zbytečně hrotím a měla bych ji nechat. Tak si jdu pro radu. Dekuji
Radu nemám, ale rozesmála mě představa jak se 19 měsíčního dítěte ptáš jestli ji něco netrápí 😁
Moje dcera jedla “jak prokoplá”, pořád, už od dob kojení. Taková, jak píšeš, byla asi do tří let, pak se zabavila víc pohybem, hraním. I pak jedla víc, než průměrné dítě. Ať jí zdravě, dál.
Já bych vydržela u normálního zdravého nastavení snídaně, sváča, oběd, sváča, večeře.
Co ve školce a škole? Tam taky nejí nonstop.
Tvá intuice, že tím zahání nudu či nějaký nepokoj je zřejmě správná. Promluvte si jestli jí něco netrápí případně rozvíjejte její záliby atp. Choďte ven, socializujte se atp.
@anonym_83769f myslíte, že vám 19m miminko odpoví co ho trápí? 😁 Já jen, že můj syn se mi rozpovídal až ve 2 letech 😅 ....
Nabízela bych hlavně zeleninu, tím se nemůže nic zkazit, a pak bych si dávala pozor zda má dostatečně vyvážený jídelníček, hlavně aby bylo dostatek bílkovin a ne moc cukrů, hlavně těch rychlejch. Řekla bych, že je to jen období, ale u svých dětí to neznám...
@anonym_autor Dobrý den , taky jsme to tak měli, dcerka váha v normě a pořád jedla a teď ji jsou 2 roky 4 měsíce a najednou do ní nemůžu dostat skoro nic . Začla rychle růst , bříško najednou žádný a já mám naopak starost , zda je to vporadku , pediatrička ji zvážila a váha zatím v normě a máme hlídat. Takže za mě je Vaše varianta mnohem lepší , pokud má váhu v normě určitě neřešit a pokud má chuť k jídlu , tak jí to dopřát , ono pak může nastat tohle opačný období a to je opravdu horší , když nechce najednou nic jíst 😣
U 19měsíčního dítěte je úplně normální, že stále chce jíst. Jasně, že každé dítě není stejné. Ale není to nic, čeho byste se měla obávat. Důležité je nabízet zdravé porce a pravidelný režim (snídaně, svačina, oběd, odpolední svačina, večeře), ale netřeba se stresovat, pokud občas chce víc 🙂
Vyřadila bych takové ty vsuvky typu křupky, tyčinky, kapsičky ke každé příležitosti. Ono to těm dětem chutná a je jasné, že chtějí další. A nedávala bych jídlo pokaždé, když si řekne, proč ji na to učit? Dodržovat hlavní jídla a stačí. Ať si hledá potěšení jinde než v jídle. Klidně to může říkat, protože v tom vidí pozornost a zábavu. 🤷♀️
Můj syn byl jako malý v péči gastroenterologa a měli jsme striktně nakázané jíst porce akorát a mezitím nejíst, aby dobře vytrávil. Žádné uzobávání, to je prý jako dar špinavé ponožky do pračky, co za chvilku dojede.
Ono ne vždycky chce dítě to, co je pro něj správné a je těžký být důsledný rodič. Ale není zbytí, jinak by moje děti jedly jenom hranolky nebo nutelu 😀
Dcera byla jako žíravina v cca 12-18 měsících. Pak zase 2-4 byla dost vybíravá a jedla celkem málo. Od 4 let ji skoro všechno, celkem dost, ale nic extrémního (je štíhlá).
Spíš to neustálé uzobávání má vliv na tvorbu zubního kazu. Když je pořád nějaké jídlo v puse, nevyrovnává se prostředí v puse (tuším i PH) a víc se kazí zuby, i při dobré hygieně. Musí se jíst v několika dávkách přes den (třeba 5x), ne neustále každou půlhodinu něco uzobávat.
@anonym_autor Náš syn byl odmalička jedlik, už od kojení a někdy od roka se docela rozjedl a taky vyžadoval pořád něco, hlavně když měl jít večer spát. Ale i přes den, vlastně to asi taky dělal z nudy, nebo chtěl pozornost. Samozřejmě jsme to trochu korigovali, ale měl strašné záchvaty vzteku. Nejlepší bylo jít ven, tam si na jídlo skoro nevzpomnel. A odstupem bych to asi řešila víc, ale v klidu. Váhu měl vždy v pořádku, spíš je drobnější, mezi druhým a třetím rokem to pak přešlo v šílenou vybiravost v jídle. Omezila bych uzobavani, krupky, kapsičky apod.nesmysly. Nejen že to kazí zuby, ale není to zdravé ani pro slinivku. Ale zase nic neřešit do extrému, nějak zdrave selským rozumem. Ono to může být jen období. Až bude větší, naučí se tu svou nespokojenost projevit jinak, pro vás to nebude tak náročné, nudu bude zahanet jinak...
Taky je otazka, co ji k snidani, k svacine? Chce porad jist i po "vydatnem" obede? Neni mozne, ze jestlize jsi zvykla od starsiho ditete, ktere skoro nic nejedlo, ze chce porad jist, protoze ji porce jidla nestacila?
Jestlize vahu ma ok, tak bych to smerovala ke zvetseni "beznych" jidelnich casu (snidane, svacina.. ) a mezitim nic nedavala, aby si nezvykla opravdu porad neco zvykat. Mozna bych to zminila i pred detskou, jestli ji ve strave neco nechybi a proto ma porad hlad

Já bych vydržela u normálního zdravého nastavení snídaně, sváča, oběd, sváča, večeře.
Co ve školce a škole? Tam taky nejí nonstop.
Tvá intuice, že tím zahání nudu či nějaký nepokoj je zřejmě správná. Promluvte si jestli jí něco netrápí případně rozvíjejte její záliby atp. Choďte ven, socializujte se atp.