Neklidné ruce a špatné usínání dcery

mamkahanka85
24. srp 2021

Ahoj maminky,

potrebuji poradit, zacinam být zoufalá.
Mám dvouletou holcicku, miluju ji nade vse na svete, je to uplne vymodlene dite a taky nás zazrak.
Ale mame problém, se kterym si uz nevím rady. Od narození máme problémy s usínáním a spánkem. Dcera se narodila predcasne v 31.tydnu a nevím, zda to s tím nemá souvislost, nebo s mým velice rizikovym tehotenstvím, které bylo plné stresu, vzhledem k tomu, ze mi v 14.tydnu zjistili rakovinu prsu. Odjakziva mela problémy usnout a kdyz usnula nevydrzela spat tak, jak by mela, spala malo a vše ji hned vzbudilo. Postupem casu se to zacalo horsit, takze kdyz spinka, musí byt absolutní ticho v dome a bohuzel i pred domem coz byva problem. Situace vyústila tak daleko ze spí jen se mnou v manzelske posteli a já nic nemuzu delat, varit, uklizet, pracka nesmí zdimat atd...
To doufam, ze se snad casem zlepsi, aby nemela problémy ve skolce s usínáním mezi ostatními detmi. Jo, jeste potrebuje tmu, kdyz je v pokoji svetlo, tak neusne.
Co me ze vseho nejvice trápí je uspavani. Neusne sama, jedine na mne a pritom mi neustále kroutí prsty, zaryva nehty pod me nehty nebo si vztyci jeden muj prst a zaryva si ho do oka nebo jinam po tele. Uz ji davam dlouho ponozky na ruce, ale nepomaha to, snad jen ze me to mene boli, kdyz zaryva nehty, ale efekt jinak zadny. Brání ji to v usnuti, jede prtsy do totálního vyverpani a nemuze zabrat, bojujeme spolu kdo dyl vydrzi. Nekdy pomuze kdyz ji ty prsty sevru v dlani tak, aby s nimi nemohla hybat, jindy mi je z dlane silou vykrouti a vse zacina nanovo. Dost casto prida i nohy a zaryvani palcu na nohou do mých stehen, kolen, kam s nimi dosahne, jak na me lezi.
Uz si s tím opravdu nevím rady, zacala sem ji davat homeopatika na uklidneni a lepsi usinani Sedatif a doktorka pridala jeste rybí olej eyQ, ale beze zmeny. Pry ji to mam nechat, ze jine deti si zase cucaji palec, tak ji prý mám dát do postýlky neco s hranou, aby si mohla po ní prsty jezdit.Jenze ona v postýlce spat nechce, sama neusne, a kdyz usina na me, tak stejne nakonec vzdy pusti kazdou hracku se kterou spi, ať uz je to jeji nejvíc oblíbený medvidek bez kterého spát nechce, nebo její nejoblíbenejsi curaci miminko, které má tvrdé prstíky a mohla by se o ne odirat dle libosti a stejne si vezme nakonec mou ruku a sudla a dre mi prsty az do bolesti a kdyz ji ruku vezmu, hledá hned druhou. Kdyz ji vezmu obe, tak je schopna ze me spadnout z postele az na zem. Kdyz se skuli na postel, tak zas na me vyleze. Je to zacarovany kruh a já sem z toho vyrizena.
Prosím vas, setkal jste se s tím nekdo, je to normální, jak ji to odnaucit? Strasne bych si prala, aby usninala ve sve postýlce a spinkala v ní bez tohoto narocneho uspavani. Sla bych s ní k doktorovi, aby nám poradili, ale nevím kam a ani jak to co dcera dela pojmenovat abych nasla rady. Prosím jestli muzete, poradte mi.

bublinkakocicka
24. srp 2021

Nechapu co je tohle za veci.mas tam dost vynechanych pismen.dej ji do postylky a je to musis to vydrzet ty a pak to vydrzi i ona zabal ji do zavinovacky a je to.

makovice88
24. srp 2021

@bublinkakocicka Ja nechapu tuhle tvoji "radu". Dvouletou do zavinovacky? 😂😂

@mamkahanka85 Zkusenost nemam, tak budu strilet jen tak od boku...co na to pediatr? Asi jsi zkousela jine formy uspavani, nemelo to uspech? Kocarek, nositko..cokoliv jineho? Uprimne kdyby do me nase dvouleta zatinala nehty, to bych vazne nedala..☹️

makovice88
24. srp 2021

@mamkahanka85 Jo uz to vidim, ze doktorka to moc neresi..☹️ A co detsky psycholog? Dcera je sice mala, ale treba by mel zkusenost a vedel by co s tim.

alilali
24. srp 2021

To co popisujes (zarývání nehtů, dávají prstů do oka,atd) dělá i můj syn. Když uz to bolí, prostě sevru dlaně v pěst a smolik. Nakonec vždy usne.

mamkahanka85
autor
24. srp 2021

@bublinkakocicka písmena nemám vynechana, pisu bez diakritiky, tak se ti to mozna kvuli tomu zda, ale precetla jsem si to po sobe znovu a nasla jsem jen jednu chybu ve slově, misto vycerpani, jsem napsala vyverpani. Jestli tak to prepisu i s diakritikou, drive mi taky delalo problém cist a chápat text bez diakritiky, nedávalo mi to smysl. Jinak do postýlky jsem uz zkousela samozrejme, bohuzel do detske duse clovek nevidí a vzhledem k tomu ze malá strávila svuj prenatální zivot a následne polovinu sveho zivota po narození, tedy rok jezdenim se mnou na onkologii, zazila hodne stresu, nemohla spat v klidu v postýlce vzdy a cestovala porad autem, kocarkem... Presto jsme se snazili, aby mela co neklidnejsi podminky jak jen nám to okolnosti dovolily.

mamkahanka85
autor
24. srp 2021

@makovice88 jj, premyslela jsem nad tím, ze by mohl pomoct psycholog nebo psychiatr. Detska doktorka to neresila jak pisu v prispevku, ale nevím jak to pojmenovat, co to je. Uz sem si myslela, že na syndrom neklidných koncetin.

vikinkav
24. srp 2021

Moje mala taky usina hrozne neklidne, skace po me, mrska se, blbne, vstava z postylky a jde ven z pokoje, presouva plysaky, no proste cokoliv krome spanku. Ted je ji 2 a ctvrt, ale vzhledem k tomu, ze syn byl stejnej, a ted usina v pohode, tak me to moc netrapi. Pokud je ti to neprijemne, musis byt “tvrda”, ruce si schovat, sednout si na ne. Kdyz dela neco, co se ti nelibi, sla bych na chvili od ni na stranu, aby vedela, ze takhle ne. Mozna zmenit vecerni ritual - pustit pohadku nebo neco vypravet, uplna tma neni na skodu, to potrebuji nase deti taky, sednout si na postel misto lezeni, dat ji jineho plysacka, polstarek. Ohledne spani ve skolce se vubec nestresuj, pust to z hlavy a soustred se na vase uspavani. Syn treba od 2,5 do 3,5 po obede vubec nespal a ted chodi 2x tydne do skolky a tam spi! Nechapu… 😄 Ten teda uz vecer usina uplne bez problemu, ale dcerka radi, takze ji ruzne presouvame z postylky do velke postele, odchazime do obyvaku nebo naopak lezime s ni dokud neusne, no je to proces, musime to taky nejak vychytat 😊 Prestoze se snazim mit vecer pevny rezim, kazdy den to same, tak ji to proste nezklidni, ale pricitam to veku, verim ze za par mesicu bude zase lip.

bublinkakocicka
24. srp 2021

@mamkahanka85 tak jedine psycholog.to neni normalni.

anita003
24. srp 2021

Nevím no, mně přijde normální, že si prostě našla způsob, jak se uklidnit, aby usnula a vyhovuje jí to... To, že je to pro tebe nepříjemné, je celkem blbé, ale nic jiného, než zkoušet hledat něco jiného, čím by se zabavila, ti nezbyde... Já třeba jako dítě musela před usnutím žmoulat mamce vlasy a taky jí to hrozně vadilo, neb to bolelo a měla je pak zacuchané - zkoušela pak různé panenky s různými typy vlasů, ale já stejně bezpečně poznala, že nejsou její a trpěla holt dál... Každé dítě má prostě něco, jen zlomek jsou ty, které se položí do postele a samy usnou... Přeju pevné nervy 😉