Nespolupracující dcerka. Jak pomoci?
Zdravím maminky, moc prosím o vaše názory a rady… Dcera má čerstvě 3 roky a mám ještě syna 1r a 8m. S dcerkou byl od začátku problém s jídlem. Nechtěla jíst a tak jsme ji naučili jíst u písniček. Chvíli to byl problém, ale už jí i bez toho. Ale musím ji často krmit. Sama prostě nechce jíst. Řekne "maminka pomůže" a bez toho nechce sama jíst, převážně lžičkou, věci do ruky si „většinou“ vezme sama. Pak je ale den, kdy si vezme do ruky tu lžičku a prostě se sama normálně nají. Mladší syn už jí sám a vlastně nechce lžičku pustit a krmím hlavně tu starší. Do školky jsem ji chtěla dát od září, kdy měla 2,5 roku, ale nezvládla to, stále tam plakala a chtěla domů, utíkala ke dveřím. To bylo asi brzy, to jsem úplně chápala, ale ani teď nevypadá, že by byla připravená na školku. Oblékat se sama moc nechce, do všeho ji musím nutit a nakonec jí stejně pomůžu. Spát nechce sama ani v poledne ani večer, to by radši nespala vůbec. (mladší bez problému usíná a spinká sám) Nechat ji vyplakat nechceme, aby nebudila mladšího a stejně si otevře dveře, takže by přišla. Odplenkovaná je, ale jen přes den, na noc jí raději plenku stále dáváme, i když ji mívá někdy suchou, ale nechci 3x týdně všechno prát a převlíkat postele. Mívá takové stavy, kdy chce třeba čůrat, už má sundané oblečení, ale nechce si ani sednout na nočník, ale ani se obléct, ani odejít od nočníku. A tak tam stojí polosvlečená a pláče a já se marně snažím zjistit proč a co se vlastně děje. A tak to bývá nejen s čůráním – jsme zaseknutí v nějaké situaci a není východu, dokud se ona nerozhodne co dál… Když se jí snažím něco vysvětlit, že něco nemůže, musí, potřebuju aby udělala, tak mnohdy ani neposlouchá. Držím ji za ruce a ona mává hlavou ze strany na stranu a vyloženě poslouchat nechce. Bojkotuje úplně vše. Zuby si nechce nechat čistit, bráška v pohodě. Když jsou nemocní, dělá problém i se sladkým sirupem, mladší slupne i hořké kapky, atd atd.
No a tedy vlastně nevím co s ní mám dělat. Nevím, jestli není ADHD (podle chování tam nějaké znaky jsou) nebo „něco“ a jestli to mám řešit s doktorkou nebo dělám něco špatně (To dělám určitě 🙂 ) nebo jen zkouší co vydržím. Ale nemyslím si, že by si chtěla vynutit pozornost vůči mladšímu bráškovi, protože se jí vlastně věnuji více, než jemu. Ten chce dělat všechno sám a je hrozně šikovný.

@amenophus jeeeje. Jako jo, je to jen obdobi, akorat u nas trva zatim porad. Akorat uz samozrejme neresime v deviti letech oblikani, ale pokazde jine veci, v kterych je proste vecna nespokojenost