icon

Problém s nočním počůráváním tříletého dítěte. Co dělat?

6. únor 2026

Dobrý den, řešil jste prosím někdo že se vám díte ve 3,5 letech stále v noci počůrává .
Měli jsme teď období kdy to šlo, ale jak když uhodí už zase asi 3 týdny error.a xkrat za noc svlékání postel.
Dítě ani neprobudí že je mokré.
Nevím už jak dítěti pomoct ve školce jsme jediní kdo nosí domů balíček když jde po spaní ... Ostatní děti už to umí . Nevím co dělám špatně.😥 Dekuji

eloise02
6. únor 2026

Ve třech a půl letech má na to ještě nárok, je to normální. Syn měl 6 a stávalo se to. Přes den všechno v pořádku, na noc musel mít plínku. Ve školce nikdy nespal. Někomu to holt trvá déle.

anonym_2f7709
6. únor 2026

Do cca 6 let je na to nárok, děti se vesměs jen sledují, tak tomu bylo u nás. Řešili jsme něco podobného, jen se počůral v noci jednou. Ve školce, jak kdy, paní učitelky už věděly a posílali ho na WC před spaním. Doma večer před spaním už hodinu - dvě nepil. To taky pomáhalo. Pak to přešlo, cca kolem 5 let, vracelo se to ale s nachlazením, atd. Od 6,5 let už je bez nehody. Možná bych se poradila s pediatrem, zkusila zavolat na dětskou nefrologii...třeba by to u vás chtěli řešit už dřív. Nějaké možnosti léčby tu jsou, budou hledat i příčiny, zda není třeba nějaká fyziologická.

zmrzlinka
7. únor 2026

Je ještě malej.Nekdo to tak prostě má.Chce to čas a klid.

anonym_19c55c
7. únor 2026

@anonym_autor není nic spatne každé dítě dozrává jinak srovnávat jiné děti je o ničem nám na nefrologii řekli že dítě musí dozrát a do 7 let má nárok se v noci počurat nestresovala bych ani sebe ani dítě ...do 15 let se pocuravat nebude ...dej te mu čas ..pokud chcete mít 100% jisrotu že je vše ok zajít na nefrologii ...

cherie24
7. únor 2026

@anonym_autor měli jsme to samé s nejstarší dcerou. Bez plenek přes den byla někdy od roka a třičtvrtě, ale v noci se počůrávala do 5 let. Řešila jsem to s dětskou a ta mi říkala, že má ještě čas. Doporučovala mi stránky noc v suchu. Dcera spala jak špalek a vůbec jí to nevzbudilo. Normálně jsem se na ní šla podívat a ona ležela celá studená mokrá a spala. 🤦 Přešlo jí to samo. Plínu na noc dostávala pořád, dokud s tím nepřestala, neměla jsme sílu pořád prát počůrané povlečení a deky. Nepřišlo mi to ani ničemu prospěšné, obzvlášť když ji to ani nevzbudilo... Odplenovala se na noc souběžně se svojí o 2 roky mladší ségrou. 🙈 Ve školce jsme se pak domlouvaly s učitelkou, že jí brala do kabinetu před spaním, kde si sama nasadila plínku, aby to spolužáci nevěděli a aby si nepřidala trapně, že se počůrává a ostatní ne.

alianan
7. únor 2026

U 3,5 letého dítěte by mě vubec nenapadlo počurávání řešit natož noční nebo během spaní. V té době byla moje poslední na plínách i přes den. Na noc se teď sama odplenkovala téměř pětiletá dcera, ze dne na den je bez nehody.
A převlékat postel by s mi teda nechtělo, prostě bych dala na noc plínku.

Já jsem asi hodně líná matka hodně věcí prostě neřeším, ony se vyřeší samy, ušetřím tím nervy jak sobě, tak dítěti.
3.5 letou dcera chodí do školky a ještě nedávno měla plíny přes den stejně jako většina dětí u ní ve třídě.

anonym_7dafe7
7. únor 2026

Dcera bude mít 4,5 roku a stále má radši na noc plínku. Posledního půl roku má období, kdy už byla občas i přes noc suchá. Za poslední týden se počůrala v noci snad jednou nebo dvakrát. 🤔
Je to normální. Může být dítě nachlazené, tvrdě usnout, zdát se nějaké sny,... Noční pomočování je ok do nějakých 5-6 let.

cherie24
7. únor 2026
@alianan

U 3,5 letého dítěte by mě vubec nenapadlo počurávání řešit natož noční nebo během spaní. V té době byla moje poslední na plínách i přes den. Na noc se teď sama odplenkovala téměř pětiletá dcera, ze dne na den je bez nehody.
A převlékat postel by s mi teda nechtělo, prostě bych dala na noc plínku.

Já jsem asi hodně líná matka hodně věcí prostě neřeším, ony se vyřeší samy, ušetřím tím nervy jak sobě, tak dítěti.
3.5 letou dcera chodí do školky a ještě nedávno měla plíny přes den stejně jako většina dětí u ní ve třídě.

@alianan v jaké školce mají děti plíny? Ve 3,5 letech na plínce mi přijde celkem hardcore a neznám žádnou školku ani soukromou skupinku, kde by tolerovali děti na plínách. 🤔

lis6
7. únor 2026
@cherie24

@alianan v jaké školce mají děti plíny? Ve 3,5 letech na plínce mi přijde celkem hardcore a neznám žádnou školku ani soukromou skupinku, kde by tolerovali děti na plínách. 🤔

@cherie24 v naší dětské skupině normálem pleny mít mohli, i se mohli počůrávat, když zrovna probíhalo odplenkování, ale tedy chodili tam děti od roka a půl

alianan
7. únor 2026
@cherie24

@cherie24 V normální státní školce.
Jak se postupně odplenkovávají, tak učitelka ohlásí, že Maruška by mohla zkusit už bez plenek, že si myslí, že by to mohla zvládnout.
Ale chtějí natahovací pleny, chodí s dětma pravidelně čurat, tak aby děti co nejvíc samostatné.
Na spaní mají pleny i některé starší děti, dle potřeby.

To mají jinde školky podmínku "dítě bez plen" nebo co se stane, když dítě pleny ještě potřebuje? Mě se teda nikdy nikdo při zápisu na plínu neptal, když jsem v záři přinesla balík plen, tak to brali automaticky, že to jsou prckové a mají ještě čas a lepší plena než dítě zbytečně nervovat.

Všechny moje děti nastoupily do školky, s plenou, nikdy nebyl problém a to nejstaršímu je devatenáct. Je to obyčejná vesnická statní školka.

xnikax1
7. únor 2026
@alianan

Jak se postupně odplenkovávají, tak učitelka ohlásí, že Maruška by mohla zkusit už bez plenek, že si myslí, že by to mohla zvládnout.
Ale chtějí natahovací pleny, chodí s dětma pravidelně čurat, tak aby děti co nejvíc samostatné.

To mají jinde školky podmínku "dítě bez plen" nebo co se stane, když dítě pleny ještě potřebuje? Mě se teda nikdy nikdo při zápisu na plínu neptal, když jsem v záři přinesla balík plen, tak to brali automaticky, že to jsou prckové a mají ještě čas a lepší plena než dítě zbytečně nervovat.

Všechny moje děti nastoupily do školky, s plenou, nikdy nebyl problém a to nejstaršímu je devatenáct. Je to obyčejná vesnická statní školka.

@alianan no tak to u nás teda ve vesnické školce byla jedna z podmínek ,aby dítě plenu nemělo. U zápisu nám samy řekli,že to nejsou pečovatelky ,ale učitelky.. určitě tam nebudou nikoho přebalovat..a ani jsem o žádné státní školce v okolí neslyšela,že by mohli mít plenu.

alianan
7. únor 2026
@xnikax1

@alianan no tak to u nás teda ve vesnické školce byla jedna z podmínek ,aby dítě plenu nemělo. U zápisu nám samy řekli,že to nejsou pečovatelky ,ale učitelky.. určitě tam nebudou nikoho přebalovat..a ani jsem o žádné státní školce v okolí neslyšela,že by mohli mít plenu.

@xnikax1 Pěkný.
U nás je těch nejmenších dětí ve třídě 14, reálně pořád někdo chybí tak méně. Na třídu je jedna až dvě učitelky (dle toho, kolik se sejde dětí, tak chodí dopoledne na ten nevětší nápor pomáhat ředitelka), jedna asistentka a jedna uklízečka.
Takže tři až čtyři ženský na pruměrně deset dětí, ještě aby nezvládly pleny, vždyť vícečetné matky mají kolikrát na osobu více dětí a ještě k tomu starost o domácnost.

ukki
7. únor 2026
@alianan

@alianan u nás tedy do státní školky taky jedině bez plen, ale místní dětská skupinka bez problémů

alianan
7. únor 2026

A ještě by mě zajímalo, jestli má školka vůbec právo se ptát na pleny a jestli má pak oporu v nějakém zákoně, když dítě s plenou vyřadí?

xnikax1
7. únor 2026
@alianan

A ještě by mě zajímalo, jestli má školka vůbec právo se ptát na pleny a jestli má pak oporu v nějakém zákoně, když dítě s plenou vyřadí?

@alianan zákon nevím ale u nás to prostě netolerují a normálně se v přihlášce ptají na plenu...můj syn chodí do jiné školky a tam to samé..proste bez pleny je podmínka. Já se úplně divím..já vážně neznám školku na okrese,kde by vzali dítě s plenou,přišlo mi to automatické.

barmil
7. únor 2026
@alianan

@alianan ohánějí se tim, ze mají pedagogické, na zdravotnické vzdělání a nemají pracovat s bio odpadem. Syn se tam jednou pokakal, bál se jít na wc, vadilo mu, že nemá dveře a klid, a učitelka mi vrátila trenky i s bobkem, nenapadlo ji to vyklepnout do wc. Umyt ho prý odmítla, že od toho tam neni, zželelo se ho kuchařce a vzala ho do sprchy. Pytlik s bobkem a tím “od toho tu nejsme” mi teatrálně předala před synem a plnou šatnou.

alianan
7. únor 2026
@barmil

@alianan ohánějí se tim, ze mají pedagogické, na zdravotnické vzdělání a nemají pracovat s bio odpadem. Syn se tam jednou pokakal, bál se jít na wc, vadilo mu, že nemá dveře a klid, a učitelka mi vrátila trenky i s bobkem, nenapadlo ji to vyklepnout do wc. Umyt ho prý odmítla, že od toho tam neni, zželelo se ho kuchařce a vzala ho do sprchy. Pytlik s bobkem a tím “od toho tu nejsme” mi teatrálně předala před synem a plnou šatnou.

@barmil TO je strašný, tohle nechápu, pracují s malými dětmi, s nehodou přece musí počítat.
Já se zrovna před vánoci natrefila k pokakané holčice ve školce. Holčička nosí plenky a asi kaká jenom do plenek, co jsem pochopila z rozhovoru.
Učitelka ji sprchovala a domlouvala ji a holčička povídá "já znám i princeznu, která kaká do plínky" a řekla to tonem, z kterého bylo jasné, že bude dál kadit do plen. Učitelka i všichni v šatně bouchli smíchy, sprcha je vedle šatny, tak bylo vše slyšet..😅

U nás počurané pleny nevyhazují, ale nechávají je v pytlíčku pro rodiče, asi teda kvuli nakládání s odpadem, možná. Bobka by vykleply.

xnikax1
7. únor 2026
@alianan

@barmil TO je strašný, tohle nechápu, pracují s malými dětmi, s nehodou přece musí počítat.
Já se zrovna před vánoci natrefila k pokakané holčice ve školce. Holčička nosí plenky a asi kaká jenom do plenek, co jsem pochopila z rozhovoru.
Učitelka ji sprchovala a domlouvala ji a holčička povídá "já znám i princeznu, která kaká do plínky" a řekla to tonem, z kterého bylo jasné, že bude dál kadit do plen. Učitelka i všichni v šatně bouchli smíchy, sprcha je vedle šatny, tak bylo vše slyšet..😅

U nás počurané pleny nevyhazují, ale nechávají je v pytlíčku pro rodiče, asi teda kvuli nakládání s odpadem, možná. Bobka by vykleply.

@alianan no tak to buďte ráda za tenhle přístup..jako opravdu to není standart vzít dítě na plenách. My jsme opravdu měli u obou školek v podmínkách základy hygieny,kde bylo napsané,že dítě prostě bude chodit na záchod a bude odplenkované..

cherie24
7. únor 2026
@alianan

@alianan moje kamarádka pracuje ve školce a ta mi to vysvětlovala hlavně z bezpečnostního hlediska. Když je tam odpoledne nebo ráno sama, tak si vážně nemůže dovolit nechat xx dětí, jít přebalovat a umývat dítě do koupelny a nechat všechny děti bez dozoru. To je prostě hrozný průser. Jako jo, někdy se stane, tak to samozřejmě co nejrychleji vyřeší, ale aby to tam řešila u x dětí několikrát za den, to prostě nejde. Nemůže tam ty děti nechat, to je o úraz. Navíc ta školka má programy, řízené aktivity a fakt tam nemůže věčně odbíhat řešit nehody do kalhot nebo plín. Je to dost logický argument a za ně naprosto v pořádku. Moje děti byly odplenkované ještě před druhým rokem a rozhodně to nebylo násilně. Zastávám názor, že tohle - není připravené na odplenkování, je následkem pohodlnosti a jednorázových plen. Mám všechny 3 děti na látkových plenkách a ty děti už od miminka umějí říct, že jim není ve špinavé plínce komfortně. Uvědomují si to a samy se od roka a půl začaly aktivně zajímat o odplenkování. Na noc je to jiná situace, tam to to dítě zkrátka ovlivnit nedokáže. Buď je šikovné nebo mu to trvá déle. Spousta rodičů prý ale posílá do školky děti, o kterých tvrdí, že jsou odplenkováné, ač nejsou a na rovinu, většina učitelek v tom ty děti nechá "vymáchat", protože nemají kapacity to řešit. Říkala, že prostě ty děti převlíknou ve třídě a že jsou celý pročůraný a smradlavý už neřeší. Rodičům pak dají několik kalhot k vyprání a čeká se, až to přestane bavit dítě nebo ty rodiče. Je to situace nepříjemná pro učitelky, pro děti i pro rodiče. A úplně zbytečně u takto velkých dětí. 🙂

alianan
7. únor 2026
@cherie24

@alianan moje kamarádka pracuje ve školce a ta mi to vysvětlovala hlavně z bezpečnostního hlediska. Když je tam odpoledne nebo ráno sama, tak si vážně nemůže dovolit nechat xx dětí, jít přebalovat a umývat dítě do koupelny a nechat všechny děti bez dozoru. To je prostě hrozný průser. Jako jo, někdy se stane, tak to samozřejmě co nejrychleji vyřeší, ale aby to tam řešila u x dětí několikrát za den, to prostě nejde. Nemůže tam ty děti nechat, to je o úraz. Navíc ta školka má programy, řízené aktivity a fakt tam nemůže věčně odbíhat řešit nehody do kalhot nebo plín. Je to dost logický argument a za ně naprosto v pořádku. Moje děti byly odplenkované ještě před druhým rokem a rozhodně to nebylo násilně. Zastávám názor, že tohle - není připravené na odplenkování, je následkem pohodlnosti a jednorázových plen. Mám všechny 3 děti na látkových plenkách a ty děti už od miminka umějí říct, že jim není ve špinavé plínce komfortně. Uvědomují si to a samy se od roka a půl začaly aktivně zajímat o odplenkování. Na noc je to jiná situace, tam to to dítě zkrátka ovlivnit nedokáže. Buď je šikovné nebo mu to trvá déle. Spousta rodičů prý ale posílá do školky děti, o kterých tvrdí, že jsou odplenkováné, ač nejsou a na rovinu, většina učitelek v tom ty děti nechá "vymáchat", protože nemají kapacity to řešit. Říkala, že prostě ty děti převlíknou ve třídě a že jsou celý pročůraný a smradlavý už neřeší. Rodičům pak dají několik kalhot k vyprání a čeká se, až to přestane bavit dítě nebo ty rodiče. Je to situace nepříjemná pro učitelky, pro děti i pro rodiče. A úplně zbytečně u takto velkých dětí. 🙂

@cherie24 Tak asi jsem opravdu zmlsaná z naší školky, ale u nás nikdy není učitelka sama na třídu dětí. A dopoledne jsou rovnou ve třídách učitelky po dvou.
Odpoledne mají minimum dětí a třídy se pospojují, do jedné, ale i pak jsou na třídu dvě učitelky a asistentka.
A co si pamatuji z dětství, tak i za mě byly vždy učitleky dvě a dnes mají navíc ještě asistentky.

autor
7. únor 2026
@xnikax1

@xnikax1 přesně jak říkáte , u nás to samé muselo být bez plen jinak by to dítě ani nevzali naštěstí naše dítě to zvládlo brzy samo přes den takže s tím jsem neměla problém
U nás je problém opravdu jen ten spánek .

cilkat
8. únor 2026

Ve školce plínu nedovolí, protože je to odpad se speciálním režimem likvidace a oni na to nemají systém (a neb doma plínu do koše klidně hodíte, ve školce se to nesmí). Ale řešili jsme na táboře noční počurávání i u osmileté školačky. Jak byla unavená, usnula tak tvrdě, že jí nevzbudila ani mokrá postel. Holt jela na tábor s balíkem plen a na noc si brala plenu. A byla mnohem spokojenější, klidnější a vyspalejší, než když "to" musela hlídat. Takže holt ze školky bude chodit s balíčkem a doma bych tu plínu na spaní klidně dala. Není to "nevychovanost" nebo "ostuda". Je to prostě nastavení těla. Stejně, jako někdo třeba chrápe. Prostě to může ovlivnit jen velmi málo a obvykle za cenu toho, že se prakticky nevyspí.

cherie24
8. únor 2026
@cilkat

Ve školce plínu nedovolí, protože je to odpad se speciálním režimem likvidace a oni na to nemají systém (a neb doma plínu do koše klidně hodíte, ve školce se to nesmí). Ale řešili jsme na táboře noční počurávání i u osmileté školačky. Jak byla unavená, usnula tak tvrdě, že jí nevzbudila ani mokrá postel. Holt jela na tábor s balíkem plen a na noc si brala plenu. A byla mnohem spokojenější, klidnější a vyspalejší, než když "to" musela hlídat. Takže holt ze školky bude chodit s balíčkem a doma bych tu plínu na spaní klidně dala. Není to "nevychovanost" nebo "ostuda". Je to prostě nastavení těla. Stejně, jako někdo třeba chrápe. Prostě to může ovlivnit jen velmi málo a obvykle za cenu toho, že se prakticky nevyspí.

@cilkat ostuda to sice není, ale podle mě se ty děti stejně stydí. V předchozí školce byly učitelky fakt zlaté, ale dceru to trápilo i tak, že se počůrává. Jedno jim to podle mě není těm dětem. 🙂 Proto jsme pak řešily spolu tu plínku, kterou by si nasadila v kabinetě, aby se nemusela stydět ani za plínu, ani za mokré pyžamo.

cilkat
8. únor 2026
@cherie24

@cilkat ostuda to sice není, ale podle mě se ty děti stejně stydí. V předchozí školce byly učitelky fakt zlaté, ale dceru to trápilo i tak, že se počůrává. Jedno jim to podle mě není těm dětem. 🙂 Proto jsme pak řešily spolu tu plínku, kterou by si nasadila v kabinetě, aby se nemusela stydět ani za plínu, ani za mokré pyžamo.

@cherie24 Ano, stydí se. Ale je to hodně i tím, že se stydí rodič, nebo jim rovnou dospělý řekne něco jako "jsi ostuda" a "to už máš dávno umět. Takže za mě si tenhle přístup potřebuje nejprve vymazat z hlavy vychovatel a tím to tomu dítěti usnadnit.

cherie24
8. únor 2026
@cilkat

@cherie24 Ano, stydí se. Ale je to hodně i tím, že se stydí rodič, nebo jim rovnou dospělý řekne něco jako "jsi ostuda" a "to už máš dávno umět. Takže za mě si tenhle přístup potřebuje nejprve vymazat z hlavy vychovatel a tím to tomu dítěti usnadnit.

@cilkat vychovatel s tím moc nenadělá, když se posmívají ostatní děti. Děti to mají pravděpodobně z domu, jako můj tchán tenkrát taky řekl naší dceři, že plína v noci je ostuda v tomhle věku a když bude spát u nich, tak neexistuje, aby měla plínu a pak tchýně sušila venku matrace. 🤦Od té doby tam už děti nespaly... Ale děti umí být zlé už ve školce a ten vychovatel tam nestojí za zadkem všem dětem non stop. Vysvětlovat jim to může, ale neohlídá to všechno. 🙄

cherie24
8. únor 2026
@anonym_autor

@xnikax1 přesně jak říkáte , u nás to samé muselo být bez plen jinak by to dítě ani nevzali naštěstí naše dítě to zvládlo brzy samo přes den takže s tím jsem neměla problém
U nás je problém opravdu jen ten spánek .

@anonym_autor ve většině případů to opravdu zmizí samo. Léky a celkově vyšetřením u lékařů, návštěva nefrologie apd, to se řeší až s ukončeným 5. Rokem. Je to otrava, já vím, ale problém to začíná být až v 6 letech, takže má zatím dost času. Zkusila bych si promluvit s učitelkami, zda by třeba i ony samy nenavrhly nějaké řešení, jestli by nemohla být ta plínka ve školce nebo se dělají přímo pyžama. Není to sice úplně levná záležitost, ale dělají se pyžama pro děti, které se počůrávájí. Nebo speciální spodní prádlo, případně to zkombinovat. Jsou i různé úrovně těch pyžam, od zachycení ucvrknutí až po pustím to do kalhot všechno. Zkuste pohledat - Pyžamové kalhoty – Enuréza.

anonym_c07ab2
Včera v 18:28

@anonym_autor syn ještě tenhle školní rok občas nosil ze školky pocurany věci , oproti dcerám s tím měl dlouho problém . Teď už asi 3 měsíce naštěstí bez nehod . V dubnu mu bude 5 let . V noci se doma už nepocural cca rok , ale v těch 3,5 se taky občas počůraval.

kacka1994
Včera v 19:03

My jsme teda normalne v detske skupine hazely pliny do kose - byl to proste kos na pleny - takovy ten co ma specialni sacky, ktere se zavrou... ale spis aby to tam nesmrdelo. Kdyz prislo na vec a byla jsem tam sama, tak jsem si prinejhorsim presunula prebalovaci pult (meli jsme ten z ikea) do mistnosti, kde byly i ostatni deti.
Jako ucitelky chapu, protoze na to neni ve skolce prostor, ale pravne na to nemaji narok.... Protoze oni tam jsou nejen od uceni, ale i pecuji o deti 🙂
A skolka nemuze rict ze na zaklade toho, ze dite nezadrzuje moc, nebo stolici, ho neprijmou - to by byla diskriminace.

korin
Včera v 20:25

To není žádná tragédie. Syn se taky v noci počurával ještě snad v 5 letech (už ale výjimečně). Prostě spal velmi tvrdě a potřeba ho nevzbudila. Nakonec jsme to řešili posazováním v noci na nočník. Nedoporučuje se to, ale na nic lepšího jsme nepřišli a časem z toho vyrostl. Mám 3 děti, všechny byly v látkových plenách a zatímco holky se odplenkovaly v pohodě, u syna to bylo prostě náročnější.