Problémy s nevnímavým dítětem. Máte zkušenost?
Jak to zvládnout a nebláznit se ?
Syn 21 měsíců všechna vyšetření zasebou psycholog ,neurolog ,foniatrie i logoped . Už jsme i v rané péči ,dále docházíme na Ergoterapie. Nemluví ,nevnímá prijde mi že je úplně mimo 😔 pouze si žvatlá slabiky cílene slovo nic .. Co doktor to jiný názor … Celý den se nezastaví běhá od rána co vstane až do doby než jde spát … Většinu času trávíme venku na hřišti o děti absolutní nezájem ,spánek a jídlo na v pohodě ale proste ta pozornost můžu se přetrhnout a proste nic ,můžu volat ,křičet proste se neotočí . Neukáže na nic už jsem z toho nešťastna .. Rady typu užívejte si ho dokud je malej prosím nechci ,protože tady si není co užívat protože ať se snažím jakkoliv tak vidím u něj všechno negativně ..Někdo nějakou zkušenost ?
A co dotaznik u Dr v 18 mesicich?
Rozumi necemu?
Mam syna 21 mesicu...nemluvi, ale perfektne rozumi- i slozitejsim pokynum, sdili pozornost, hraje hry jako na neco, napodobuje, ukazuje ne veci, kdyz se zeptam, kde je pejsek apod. Na pokyn neco prinese, vyhodi do kose atp.
Pak mam 12ti letou dceru...ta tyto veci nedelala, je tezka autistka s mentalnim opozdenim.
Vice napoví cas...muze to byt klidne jen vyvojova dysfazie s adhd.
Ohledne autismu - ve vyvoji nam pomahala zejmena metoda pripojeni se, delej to, co dela dite. Dostanes se do jeho sveta, prijme te a pak ho pomalu tahej k cemu potrebujes, malickostmi...my kvuli ni poridili i spoustu zvirat, jelikoz to bylo jedine, na co reagovala aktivne a diky nim i na nas, aaistencni pes pomohl.
Ale nemusi mit hned autismus
Netuším, co za diagnózy jste dostali, jestli jde o pozornost, vývojovou dysfázii nebo něco dalšího... Ale vše se bude časem vyvíjet. Nebude to takhle pořád, on bude dělat pokroky, přijdou nové výzvy, ale bude se pořád posouvat. Je skvělé, že nejsou problémy se spánkem! To je velké plus. Jak třeba reaguje na zpěv, na rytmické celky (říkanky nebo básničky doprovázené pohybem)? Trápí tě ta náročnost nebo máš strach z budoucnosti, jaké bude dělat pokroky? Nemáte nějaký kontakt na rodiče s podobným problémem z rané péče? Nějaké diskuze rodičů s podobným problémem na internetu? Pomoc a podpora rodiny?
@zuzkasim od narození dochází na neuro kvůli svalovému napětí hypertonus cvičili jsme Vojtu , do toho kýla břišní ,reflux koliky prostě první rok života byl pro nás peklo stále jsme přisuzovali něčemu jako jsou zuby,růstový sput apod ..chodit začal později kolem 17 měsíce jinak do roka pořád jen rval rval a rval .. Psycholog nám napsal opožděný vývoj ze odpovídá cca ročnímu dítěti .. logoped zas opožděný vývoj řeči a neurolog vidí rysy na PAS jelikož se neotočí na své jméno ,neukáže ,nenapodobuje absolutně nic … Zvířátka jen kouká a směje se ale neudělá nic … většinu dne fakt jen běží a běží dokud nejde spát .. Hrát si sním nebo mazlit ho pusinkovat apod je opravdu náročné nechce odtahuje se od všech doma a stále jen cekat co bude už jsem z toho nešťastná
@terinng ale oni děti občas takové jsou. Nebo bude hyperaktivní,adhd, možná jo, možná ne. V 21 měsících hodně dětí ještě nemluví. Je takový a ted ho ze dne na den nezměnis,ale mohla by sis ty od něho někdy odpočinout a nabrat sily. Co partner/manžel? Co tvoje rodina?
@squezy kdo ví taky jsem si vyslechla že to může být i jeho povahou proste takový introvert ,jenže v hloubi duši vím ze je něco špatně a strašně rada bych mu pomohla ,jenže je to natolik těžký když mi nerozumí a od všeho odbíhá že vždy to skončí tak ze jsem ubrečená a on to ma na salámu tak kdo ví
A co dotaznik u Dr v 18 mesicich?
Rozumi necemu?
Mam syna 21 mesicu...nemluvi, ale perfektne rozumi- i slozitejsim pokynum, sdili pozornost, hraje hry jako na neco, napodobuje, ukazuje ne veci, kdyz se zeptam, kde je pejsek apod. Na pokyn neco prinese, vyhodi do kose atp.
Pak mam 12ti letou dceru...ta tyto veci nedelala, je tezka autistka s mentalnim opozdenim.
Vice napoví cas...muze to byt klidne jen vyvojova dysfazie s adhd.
Ohledne autismu - ve vyvoji nam pomahala zejmena metoda pripojeni se, delej to, co dela dite. Dostanes se do jeho sveta, prijme te a pak ho pomalu tahej k cemu potrebujes, malickostmi...my kvuli ni poridili i spoustu zvirat, jelikoz to bylo jedine, na co reagovala aktivne a diky nim i na nas, aaistencni pes pomohl.
Ale nemusi mit hned autismus
@misha31 ještě před dotazníkem jsme už měli vystřeni z neuro a psychologa tam nám řekli opožděný vývoj ale já to vidím jinak … nesdílí pozornost ,neukáže ,nenapodobuje proste nic … neuro také řekla ze rysy na PAS ma ale ze je jeste malinký aby dali takovou diagnózu
@terinng ale oni děti občas takové jsou. Nebo bude hyperaktivní,adhd, možná jo, možná ne. V 21 měsících hodně dětí ještě nemluví. Je takový a ted ho ze dne na den nezměnis,ale mohla by sis ty od něho někdy odpočinout a nabrat sily. Co partner/manžel? Co tvoje rodina?
@squezy odpočinek nepřipadá v úvahu . Partner aby nás uživil je od pondělí do neděle v práci chodí domu pozdě když jde malý spát , babičky obě pracující a od nás i docela z ruky k tomu mám ještě 10tiletou dceru se kterou musím zvládat školu a další povinnosti takže i ta moje psychika hraje velkou roli
Za prvé posílám obejmutí 🫂.
Za druhé připomínám, že děláš vše, co v dané situaci můžeš.
Za třetí jsi jen člověk. Máš právo na vyčerpání, únavu, pocit, že jsi v tom sama, nedůvěru v lepší zítřky, hněv...
Nemohla by vypomoct třeba nějaká kamarádka? Alespoň třeba na hodinku dvě týdně? Terapeuty a lékaře pro malého řešíš, ale možná by pomohlo zajít si popovídat s odborníkem (klidně i online) sama?
Sama mám neurodivergentní dítě, prvním rokem se prakticky prořval, spal prakticky jen v pohybujícím se kočárku, v roce a půl tedy začal alespoň občas ukazovat, nemluvil, po jednom očkování přestal jíst, půl roku byl na bílých jogurtech. U pediatričky vše zlehčováno - je to kluk, ti jsou pomalejší... Na první žádance na logopedii byla krásná věta: Na žádost hysterické matky... Po návštěvě zkušené logopedický kolečko - foniatrie, neurologie, klinická psychologie... Nejprve OVŘ + ADHD, s tím, že se uvidí zda PAS nebo VD. Rodina 200 km daleko.
To vše nepíšu, abych tvoji a moji situaci srovnávala, nedej bože zlehčovala. Naopak, chápu jak moc na... ehm. na bobek to teď je. Chci ti vyjádřit alespoň na dálku podporu, porozumění. A možná i trošku naděje, ať ji teď třeba nevidíš, půjde to, sice jinak a svým tempem, ale půjde to.
Tehdy mě tu na koníku holky také podržely. Neváhej a vypiš se tu, soudit tě tu za jakékoliv vyjádřené emoce, jak věřím, nikdo nebude.
Nebude to snadný, ale zvládnete to. Jsi milující a starostlivá máma, to je z tvého příběhu cítit a to je to nejdůležitější, co můžeš svým dětem dát.
@terinng a slyší dobře?Nema třeba problém se sluchem
Za prvé posílám obejmutí 🫂.
Za druhé připomínám, že děláš vše, co v dané situaci můžeš.
Za třetí jsi jen člověk. Máš právo na vyčerpání, únavu, pocit, že jsi v tom sama, nedůvěru v lepší zítřky, hněv...
Nemohla by vypomoct třeba nějaká kamarádka? Alespoň třeba na hodinku dvě týdně? Terapeuty a lékaře pro malého řešíš, ale možná by pomohlo zajít si popovídat s odborníkem (klidně i online) sama?
Sama mám neurodivergentní dítě, prvním rokem se prakticky prořval, spal prakticky jen v pohybujícím se kočárku, v roce a půl tedy začal alespoň občas ukazovat, nemluvil, po jednom očkování přestal jíst, půl roku byl na bílých jogurtech. U pediatričky vše zlehčováno - je to kluk, ti jsou pomalejší... Na první žádance na logopedii byla krásná věta: Na žádost hysterické matky... Po návštěvě zkušené logopedický kolečko - foniatrie, neurologie, klinická psychologie... Nejprve OVŘ + ADHD, s tím, že se uvidí zda PAS nebo VD. Rodina 200 km daleko.
To vše nepíšu, abych tvoji a moji situaci srovnávala, nedej bože zlehčovala. Naopak, chápu jak moc na... ehm. na bobek to teď je. Chci ti vyjádřit alespoň na dálku podporu, porozumění. A možná i trošku naděje, ať ji teď třeba nevidíš, půjde to, sice jinak a svým tempem, ale půjde to.
Tehdy mě tu na koníku holky také podržely. Neváhej a vypiš se tu, soudit tě tu za jakékoliv vyjádřené emoce, jak věřím, nikdo nebude.
Nebude to snadný, ale zvládnete to. Jsi milující a starostlivá máma, to je z tvého příběhu cítit a to je to nejdůležitější, co můžeš svým dětem dát.
@tyname díky za podporu … snad nám pomůže čas doufám ze vše bude jak má a pokud ne milovat ho bude o to víc . Náročné je i to ze hlídání sehnat je nadlidský úkol pro něj . Chodil i do jesliček ale po 4 dnech jsme ukončily obě strany .. Šlo vidět že opravdu nemá o nic zájem a byl víc ubrečený než šťastný tak ho mám doma ,bojím se ale toho až se budu muset vrátit do práce jak to vše bude probíhat … Zda ho vezmou do normální Ms v místě bydliště nebo bude muset dojíždět mimo bydliště z toho mam největší obavy … pojízdná nejsem a jak to vše skloubit do jednoho bude velký oříšek
@tyname díky za podporu … snad nám pomůže čas doufám ze vše bude jak má a pokud ne milovat ho bude o to víc . Náročné je i to ze hlídání sehnat je nadlidský úkol pro něj . Chodil i do jesliček ale po 4 dnech jsme ukončily obě strany .. Šlo vidět že opravdu nemá o nic zájem a byl víc ubrečený než šťastný tak ho mám doma ,bojím se ale toho až se budu muset vrátit do práce jak to vše bude probíhat … Zda ho vezmou do normální Ms v místě bydliště nebo bude muset dojíždět mimo bydliště z toho mam největší obavy … pojízdná nejsem a jak to vše skloubit do jednoho bude velký oříšek
@terinng Čas pomůže, minimálně v tom, že případně jednou přijde "přijetí". Ale jsem přesvědčená, že pomůže mnohem více. Třeba se převalí půl rok a bude to jinak, nebo se některé podezření potvrdí, což však neznamená že, pokroky nebudou, budou, byť třeba velmi pozvolné, vykoupené velkým úsilím, ale budou.
Nasměrování jsi, myslím, výborně - viz. odborníci, ranná péče podob. Poradí ti, jak spolu pracovat, komunikovat (třeba komunikační karty, znaky), žít a nejenom přežívat. Nebude to lehká cesta, ale hodně se toho o naučíš, zejména o sobě, zjistíš, jací jsou doopravdy lidé kolem tebe, někdy to budou tři kroky vzad, ale proto, aby to příště mohlo být pět vpřed.
U nás bylo tohle období mezi druhým a třetím rokem, zatím nejtěžší, právě než jsme spolu sladili, naučili se jak spolu fungovat. Po třetím roku si ho občas i někdo troufnul chvíli hlídat a potvrdila se VD + ADHD. První školku jsme také museli vzdát, druhý pokus byl ve čtyřech a to už šlo, sice jen na dopoledne, s asistentkou a ne zcela bez problémů, ale šlo. To se domlouval jednoslovně, max spojením dvou slov. Teď, skoro v šesti, mluví ve větách, ale výslovnost je stále dost hrozná, pro cizí nesrozumitelná. Ale posunujeme se, byť organizačně je to opravdu oříšek.
Nevím, jak to máš se sociálními sítěmi, ale na FB je dost aktivních skupin, třeba Pro rodiče dětí s vývojovou dysfázií, kde umí vyslechnout, nesoudit a z cizích zkušeností, zjistíš, že nejste sami.

Netuším, co za diagnózy jste dostali, jestli jde o pozornost, vývojovou dysfázii nebo něco dalšího... Ale vše se bude časem vyvíjet. Nebude to takhle pořád, on bude dělat pokroky, přijdou nové výzvy, ale bude se pořád posouvat. Je skvělé, že nejsou problémy se spánkem! To je velké plus. Jak třeba reaguje na zpěv, na rytmické celky (říkanky nebo básničky doprovázené pohybem)? Trápí tě ta náročnost nebo máš strach z budoucnosti, jaké bude dělat pokroky? Nemáte nějaký kontakt na rodiče s podobným problémem z rané péče? Nějaké diskuze rodičů s podobným problémem na internetu? Pomoc a podpora rodiny?