icon

Problémy se spánkem u dvouletého dítěte. Jak situaci řešit?

pavlina9735
29. pro 2024

Ahoj holky, potřebuji poradit. Diskuzí na toto téma je hodně, ale jsem už opravdu zoufalá. Syn už od mala nespí. Když spal alespoň hodinu v kuse, byla jsem šťastný člověk. Byl kojený, ale nikdy jsem si nezvykla na kojení v noci u nás v posteli, resp. mi to nevadilo, ale já jsem nikdy neusnula. Takto to více méně jelo do synových 13m, kdy se jeho spánek “posunul” na cca 1-1,5h. Přes den si dával dva spánky, ale málo kdy byl alespoň jeden dlouhý hodinu. Většinou se budil po 30 minutách i dřív. Podle pediatra je úplně v pořádku. Je pravda že je syn opravdu vývojově rychlý. Žvatlaní úplně vynechal a říkal slova od roka, kolem 17 měsíců už používal jednoduché věty (př. Táta tady není). Pro někoho to může být úspěch (pro mě samozřejmě taky), ale vím, že mu to pak v hlavě dělá opravdu velký bordel a on pak nespí. Zvláštní ovšem je, že u tchýně když byl občas na chvilku na hlídání, zvládl spát v kuse dopo třeba 2 hodiny. 🥲 kojit jsem přestala v jeho 22 měsících, kdy mi to u bylo opravdu nepříjemné. Chtěl prso častěji, než kde jaký novorozenec. Syn to vzal v pohodě (pro moje překvapení), vše jsem mu vysvětlila a když byla potřeba, vždy jsme si to zopákli. Po týdnu už si ani nevzpomněl. A přesně tu noc po odstavu, se stal zázrak. Syn spal celou noc, opravdu 11h. Někdy se vzbudil na pití, ale pak hned odpadl. Ovšem toto trvalo přesně měsíc, a jsem tam, kde jsem byla doposud. Teď je synovi 25m a neustále se budí a úplně hystericky řve. Já už nevím, co ale dělat. Jsem zralá na psychiatra. Syn má svojí postýlku hned u mé postele. Tu ale už přelézá. Zároveň ale nechci, aby spal mezi námi, spánek to nezlepšilo a já se o to víc nevyspím, protože ho neustále hlídám, nebo mě kope a kouše. Do svého pokojíčku ale taky nechce. Zároveň ale mi nikdy neřekne, co se děje. Nemáte nějakou radu? 🥲 Dneska spal mezi námi a z ničeho nic vstal a rozeběhl se ke dveřím. Naštěstí jsme ho chytla, ale už jsem do rána nezvládla spát. Partnera(tátu) vůbec neakceptuje. Přes den je ale úplně v pohodě, žádná známka únavy. Nejde mi do hlavy, že prostě měsíc spal krásně, takže vím, že to umí. Nevím, co dělám špatně. 😞

pavlina9735
autor
29. pro 2024

@pavlina9735 ještě dodám, že jsem už vyloučila i noční děsy. Syn mě vnímá během záchvatů a i mi odpovídá. A taky se to děje celou noc.

kubesovaadelka
29. pro 2024

@pavlina9735 neproběhly u vás nějaké změny? Nebo u syna, nějaké velké skokové posuny v něčem? Jak probíhá váš den, není na něj moc hektický nebo tak? Dcera je třeba hodně citlivá a hodně vnímá atmosféru kolem sebe, tempo dne a prostě všechno. Napadá mě jen jestli syn není přetížený podměty přes den a v noci, kdy je zpracovává to v něm vyvolává tohle🤷

foxietrixie
30. pro 2024

@pavlina9735 Ahoj, asi tě nepotěším, ale neuděláš nic. Dcera byla přesně totéž, slovy naší doktorky"tyhle aktivní děti prostě neumí vypnout a musí jim pracovat mozek i v noci." No, vyroste z toho, neboj. Dceru to přešlo tak po třetím roce. Pomáhal vojenský režim (tj. vše v určitý čas) a hlavně nekoukat po 17 hod na pohádky. Jako, jsem ráda, že mě to potkalo až u druhého dítěte nebo by byla jedináček 😁

pavlina9735
autor
30. pro 2024

@kubesovaadelka právě že vůbec nic se nezměnilo. Zdokonalil mluvení, už opravdu zopakuje úplně všechno, co kde slyší. A je fakt, že se mu pusa nezastaví. Snažím se ho nepřetahovat, vím, že bdělé okno může mít nejdéle 6h a pak už je protivný a unavený. Nechodí spát ve stejný čas, ale právě podle znaků, že je unavený. Pohádky mu vůbec nepouštím, raději si hraje, nebo chodíme ven. Když už zapnu televizi, tak spíš ráno. Den hektický nemáme. Jednou týdně chodí na plavání, které ho moc baví. Jinak ale nic nemáme a přizpůsobuju vše synovi. :/

pavlina9735
autor
30. pro 2024

@foxietrixie no já už asi budu mít jen jeho. 😅

pavlina9735
autor
30. pro 2024

Ale přijde mi divný, že v noci chce spát úplně přitisknutý ke mě. Napadlo mě ještě třeba zkusit bachovky, ale co jsem tak četla, je to spíš 50/50

foxietrixie
1. led 2025

@pavlina9735 no asi tím nic nezkazíš. V nejhorším se můžeš vždycky utěšovat, že z tohoto fakt vyroste 😁

ronyx
1. led 2025

Zažíváme to stejné, jako přes kopírák. Dcerka 2 roky. Mluví ve větách. Barvy, čísla umí už od roku a půl. Ve vývoji je hrozně rychlá. Přes den odmítá spát už snad od toho roku a půl. A v noci občas zažíváme taky peklo. Nedávno jsem tu na podobné téma zakládala diskuzi. Budí se s křikem, vyděšená, snaží se utéct. Žádné špatné věci nezažívá a ani nevídá. Je pravda, že teď spí mezi náma a když se probudí a sedne si, okamžitě jí vemu a obejmu, uklidním. Teď už je pár dní klid. Usne a spí pak klidně. Dřív po tomhle nočním probuzení třeba v 1 v noci byla vzhůru i do pěti rána. Jak už tu padlo, holt tyhle akční děti asi nezvládají tak rychle zpracovat informace v hlavičce a mozek má co dělat v noci. Uklidňuji se, že to přejde. Chce to obrnit se trpělivostí.

pavlina9735
autor
1. led 2025

@ronyx to mě mrzí. Já si občas říkám, že by mi nevadilo, kdyby byl pomalejší 😅 to spaní je pro mě peklo. Bachovky jste nezkoušela?

pavlina9735
autor
1. led 2025

@foxietrixie 😅 to si říkám už od porodu. Vždycky se těším na nějaký milník a ono je to pak ještě horší 😅

foxietrixie
6. led 2025

@pavlina9735 no do těch třech let je to těžký. Já jsem se modlila, kdy půjdu do práce a tři měsíce před koncem mateřské děcka jak že žurnálu, konečně pohoda, začala jsem si to užívat 🤣 takže tak. Dneska jsou dobří a paráda, akorát se zas pro změnu honím jak pes, protože jsem v té práci😊