Proč se děti v předškolním věku často zraňují?
Dobrý den, prosím poraďte. Dceři budou za chvíli 3 a půl roku. A za poslední týden se stala nějaká změna. Pořád se mrzačí. Naposledy tohle dělala jako malé dítě, když třeba začínala chodit nebo když jsme byli v novém prostředí, které neznala, a tak pořád do něčeho narážela nebo tak. Ale doma se to dělo už dost dlouho (třeba 2 roky) minimálně. Jasně, třeba jednou za den někde upadla nebo tak. Ale teď se to děje prostě třeba každou hodinu, každé dvě max. Pořád se někde bouchá, nebo se kousne do jazyka, nebo se někde odře, nebo se někde praští o něco atd atd atd.
Jsem z toho nekonečnýho breku o odřenin už fakt unavená. Prosím - je to normální? Je to nějaké období, kdy ji třeba něco dozrává v mozku a tak ta kapacita odhadnutí vzálenosti/rizika nebo něco je mimo. Nebo prostře se nesoustředí protože vykládá mozek na něco jiného... a nebo se mám bát a řešit, jestli nemá nádor na mozku? S očima nic nemá ale tohle už mě fakt unavuje. Neřekla bych, že třeba víc jančí/běhá nebo tak. Aby se to dalo k tomuhle přirovnat. Často se to stane, když třeba leze odněkud nebo tak.
Řekla bych, že to bude období... že se teď nějak víc mění, hodně začala používat takové dloooouhé vysvětlující věty a tak. Ale jak dlouho tohle může trvat? Jí snad obalím bublinkovou fólií.
Může souviset s tím jak jsi psala, že se mění, ale zároveň bych možná řešila s Pediatrem. ORL a oční je dobrý nápad.
Ja by som to riešila tiež z Dr mam deti 4.5r a 3r a také obdobie nemali s výnimkou okolo roku ako každé dieťa keď sa učili chodiť
Trochu mě děsí to "známé prostředí" a tak. Jako ano, je to asi tím, že mozek je teď zaměstnaný tím mluvením, ale to, co popisuješ, mi už ok nepřijde. Pokud máte vyšetřené oči (on tam může být i problém zpracovaní, který ale zjišťuje ortooptik, ne klasický očař), pak bych řešila ergoterapeuta, ať ji trochu naučí zacházet s vlastním tělem. Nejde jen o to, že se bouchá a pak brečí, jde i o poměrně snadno fixovatelný dojem "jsem nemehlo, radši se nebudu hýbat vůbec" - a ten fakt nechceš.
A co ušní? Tam sídlí rovnovážné ústrojí.
Nebo nemůže to být volání o pomoc, pozornost?
@cilkat Ona je právě normálně vysloveně šikovná. Jen teď je to prostě divné.
Ale dneska to bylo lepší, Tak uvidíme...
Jestli je obvykle pohybove šikovná, pak to klidně fakt může být "zamestnanym mozkem ". Uvidíte, jak dlouho to potrvá (2 týdny jsou "standard ", přes měsíc je "problém ")
@cilkat díky. Budu to hlídat. Teď to bylo asi týden a včera už to bylo výrazně lepší.
Nemela rymu? Pri zanetu ucha se zhorsuje koordinace a rovnovaha.

Ja bych asi vysetrila preventivne sluch a zrak. A prodiskutovat to s pediatrem. Dle meho nazoru by zdatnost padu a orientace v prostoru mel byt s vyssim vekem lepsi a ne horsi..