Řešit dětské scény s psychologem? Jak na emoce?
Ahoj holky. Mam syna, 3 a půl roku. Je šikovný, krasne mluví, ve školce s nim není problem. Ale už od mala, jak není po jeho, děla scény. Venku, doma. Příklad: jdeme na procházku, vyjdeme do kopce a on se začne vztekat, ze se mam vrátit, ze on chtěl byt nahoře první. Je horko, tlacim kočárek s mladší dcerou, vysvětlím ze ne, on začne brecet, víc se vztekat a řve a řve a řve. Když nezafunguje domluva, proste ho drapnu za ruku a odtahnu ho pryč kam chci ja. Když je to z den už po xté, i kricim. Nebiju ho. Většinou ještě chvíli řve a pak rup, začne povídat, a je úplně vpohode. Jsou dny i týdny bez scén a pak jsou dny, kdy je denně jedna scéna nebo i vic. Obcas mu ustoupim, ať je po jeho, pokud nespecham a nevadí mi to. Jenže on ty scény dela třeba na hřišti mezi lidmi, stydím se pak, když třeba se klouza na skluzavce a jiné dítě jde na houpacku a on začne znicehonic rvat ze tam chtěl jít on. Chodíme denně na hřiště a ostatní děti takové scény nedělají. Tak ja nevím, jestli je tohle proste jeho povaha nebo už to mam třeba řešit s paychologem? Ve školce není problem. Když je někde beze mě, což je málokdy, tak pak vždy ti co s nim byli řeknou ze nebyl problem. Už vazne nevím, jak mu pomoct, i mi ho přijde lito, ze neumi ty své emoce zpracovat. Ale je mi lito i mě 🙈😅 holky diky z jakoukoli radu či zkušenost.
@hennrietta mně hlavně přijde,že tady to válení po zemi, sedění,trucování a pištění na celé kolo je právě z toho důvodu,že děti nebyli zvyklí na NE.... teď to neberte nikdo osobně nemluvím tady o vašich dětech,ale beru to tak,jak to má švagr a je z toho nešťastný,protože malá si absolutně všechno vydupe.Do dvou let nebyli schopni říct malé na nic NE...všechno si vydupala,vybrečela a skončilo to tak,že byla na rukou a ve finále ji ještě litovali a dostala přesně to co chtěla.Teď se alespoň švagr trochu začal snažit,jenomže když jí teď ve 2 letech,kdy ta holčička s nimi manipuluje řekne na něco ne,tak to je scéna,kterou bych nikomu nepřála......já si s ní hrála a když jsem řekla,že to musí udělat protože jinak tam tu hračku nedá,tak se začala válet a řvát jako kdybych ji vraždila......a nejhorší na tom je,že si toho všimli prarodiče z obou stran,takže už ji moc hlídat nechtějí, protože to s ní nejde.
Proto jsme my s výchovou začali když malá začala chodit a jsem za to ráda... když se řekne ne,tak to platí a
přes to nejede vlak....chceme aby děti poslouchaly nás a měli k nám úctu a ne aby jsme poslouchali my,jen aby se na nás okolí nedívalo skrz prsty.Vždy když jsme byli na kontrole u dětské,tak nám děti chválila jak jsou šikovné. A emoce jim rozhodně nepotlačujeme, protože není to tak dávno co starší umřel králíček a kvůli tomu se hodně naplakala,ale obejmuli jsme ji a byli jsme a jsme tu vždy pro ni....takže ano emoce děti mají,jen nikde nedělají hysterické scény, poslouchají a tím bych to zakončila😊
@vejuu98 ja synovi říkám na dost věci ne, od mala, není to o tom ze bych vše povolila. I přes to obcas scénu udela 🙈
@hvezdicka09 třeba jen má menší regulaci emocí než jiné děti.
Ad houpačka..on se mohl v hlavě těšit,jak se bude houpat,přišel "nepřítel"vzal mu ji a on má.proste vztek.
Vztekáni,že chce být někde první mám doma 5x za den😄,ale tam je to,že někdo do toho dítě dál soutěživost,že jen první je nejdůležitější a zbytek se nepočítá ( u nás to začlo až se školkou,do té doby se nesnažíl ráno zabít na schodech pro pocit prvního).
I já občas doma kricim,ale vím,že to prameni z mého pocitů,že něco nezvládám.
Že on tu teď mlátí dveřmi, protože nuda,máma v ruce Tel a já chci ať si mě všímá
X
Konečně jsem měla chvíli klid a už zas dělá blbosti..
Kdo z nás je vlastně v právu?
@vejuu98 Dobře, ale vše vztahuješ jen na jedno dítě. Já jsem u dcery nesmlouvala, když se jednalo o věci, které se udělat musí. Ne vždy a vše jsem jí povolila a stejně ty záchvaty a uražené nálady má.
Začíná se prostě u všech dětí projevovat osobnost a zkouší hranice. U někoho je to víc, u někoho méně bouřlivé.
Kámoška má 2 děti a už teď po roce a půl jde vidět, že hodně podobná výchova, ale ty děti se projevovali a projevují úplně jinak. Každý má jiný temperament a myslím, že s druhým dítětem si ještě užije, protože první je fakt poslouchací zlatíčko.
Takový to ne a přesto nejede vlak... U některých věcí souhlasím, ale mnohem radši se snažím domluvit ke spokojenosti obou, než aby se dítě bálo mi oponovat a projevit svůj nesouhlas a názor. A ano, myslím si, že už v těch 3 a víc letech může mít dítě svůj názor...
@hennrietta jak jsem psala, každé dítě je jiné a na každé dítě platí jiný styl výchovy.U nás se osvědčil tenhle.Mám ještě doma menšího syna a ten měl v oblibě tahat starší za vlasy(několikrát jsem mu vysvětlovala,že to nesmí dělat,že to starší sestřičku bolí)a jednou když jsem byla na záchodě,tak najednou řev a vytrhl ji trs vlasů,tak plakala a malý dostal po ruce s tím,že takhle určitě ne... zkoušel to ještě párkrát a pak když jsem mu pohrozila prstem,už věděl,že je něco špatně a šel od toho.Ale jsem ráda,že mám v dceři velkou pomocnici,takže když je chvíle,kdy si spolu hrají pouze sami ve dvou,tak slyším od ní...tohle nemůžeš dělat, protože tohle a tohle, prostě taková rozumbrada...... a jsem za to vděčná☺️
@lobella u nás třeba i pomáhalo, když mě starší ve 2 letech schválně štípla(předtím jsem jí řekla,že mě to moc bolí,ale stejně to s ní nehlo),tak jsem ji to oplatila(samozřejmě ne nijak silně)a řekla jsem...líbí se ti to, když ti tohle někdo taky dělá?A pak řekla ne a byl klid.....🙂
@lobella Chce to prostě čas. Tohle je takový kritický věk u většiny dětí. Myslím, že pro ně je to ve finále mnohem víc náročnější než pro nás...
Kolikrát má den blbec nebo začne dělat naschvály, když už je unavená. Ale spát odpoledne prostě nebude a můžu to zkoušet, jak chci.🤷♀️ Neudělám s tím nic.
Hranice nastavené jsou a když chce řvát, tak ať se vyřve, když jí to pomůže. Už jsem zkusila ze zoufalství, kde co... ale posílat na samotku do pokoje, plácat nebo dávat zákazy. To ty situace vždy mnohem víc zhoršilo a nikam to nevedlo. Takové rady můžou dávat ti, kteří s takovým dítkem zkušenost nemají nebo chtějí dosáhnout svého bez ohledu na to dítě. 🤦♀️ Stejně jako nemám pocit, že by u nás pomáhala promluva až se uklidní... ale zkouším to. Přijde mi to jako nejméně poškozující varianta. Občas už se sama rozmluví a mluví o tom, jak brečela.
Hodně mi pomohlo se smířit s tím, že má takovou povahu a snažím se ji jen usměrňovat i za cenu jejího řevu. 😄
Holt jsou u nás lepší a horší dny... V horší dny ji naštvu pomale už jen tím, že se na ní podívám. A v lepší dny kvůli něčemu začne pofňukávat, ale daří se mi s ní domluvit, proč to nejde nebo proč to uděláme později.
Věřím, že s dvěma dětma to musí být náročný... Mě kolikrát ujíždí nervy už jen s tou naší jednou cácorou a pak má být klidná i ona. 🙈
@hennrietta každé dítě prostě reaguje na něco jiného,ale kdo jiný by měl přijít na to co na něj platí než jeho vlastní máma a táta? A myslím,že s tím,aby dosáhl někdo svého bez ohledu na dítě určitě spousta lidí souhlasit nebude...nejde o to něčeho dosáhnout,ale o to,aby si dítě uvědomilo,že poslouchat se prostě bude a hotovo.
Samozřejmě ať si každý vychovává jak chce je to každého věc,já taky nikomu výchovu nekritizuji.
Jinak se s vámi tímto loučím a přeji jen to nejlepší 😊
Asi bych byla v klidu, kazde dite je jine, jiny temperament. Nase holcicka ma zatim jen rok a pul, ale venku a pred cizimi se chova slusne a doma je fakt na ranu, hlavne kdyz je teda se mnou, s tatou se chova lepe. Na druhou stranu jen vriska, na cviceni jsme chodili s chlapeckem kolem 2 let a ten zamerne ublizoval detem, bral tem malym hracky a sledoval s usmevem jak placou, strkal do nich az upadli a pod. A kdyz jsem videla tu jeho mamu jak se snazi a dela mozne a i nemozne aby neublizoval detem a nevztekal se, kdyz mu to nedovoli.. to neni výchovou, proste temperament a ps. Kluci byvaji v tomhle veku narocnejsi, holcicky jsou klidnejsi, tak se netrap se svagrovci, treba kdyby meli kluky, vypadalo by to u nich jinak
@vejuu98 V pořádku, nemusíš se mnou souhlasit nebo na mě vůbec reagovat. Můj příspěvek byl adresován někomu jinému. 😉
Já teda radši dítěti a to se mi vyplácí časem čím dál víc, vysvětluju, proč to nejde, i když u toho řve než abych jí dala přes prdel jen aby sklapla a udělala to, co chci. V tom prostě vidím rozdíl...
@hvezdicka09 Ahoj. S dětmi je to někdy potíž. Jsou malé a zkouší co si mohou dovolit, a co rodič zvládne. Už několikrát jsem tu četla nářky některých z Vás. Jsem už babička - bába. A tak Vám popisu svůj problém s dcerou. Měli jsme partu a jezdili společně na dovolené později i s dětma. Já jsem v celku své dvě děti zvládala bez nějakých výstupu. Moje kamarádka měla dvě dcery. Jedna praktikovala vše tím že se vztekala. Válela se na verejnosti a kopala kolem sebe. Nebudu rozepisovat co jí kamarádka říkala. Šlo o to že si vždy vynutila svoje. A moje dcera to začala zkoušet. Nepomohlo domlouvání ani hrozby. A tak mi jednou ruply nervy. Když se začala vztekat, balet po zemi a dupat po vzoru dcery kamarádky. Já ji chytla a postavila do vany a jak byla oblečená dostala studenou sprchu. Klidně mne odsuďte, ale lepší sprcha než běhat po psychologovi. Sprcha zabrala a byl klid.A pokud se pokoušela a jasně že se pokusila. Řekla jsem jí chceš sprchu a byl klid. Pak se vše řešilo tak nějak průběžně. Domluva, vysvětlení a ve vyšším věku dle toho co bylo za problém. Jsou z nich dospělí lidé s vlastním dítětem.
@kytykey tak toto praktikovala mamka meho manzela, take se vztekal, kopal kolem sebe a tuto radu dostala od detske doktorky, v ledove sprse rozhodne nebyl jednou, ale xkrat se to opakovalo, dnes je manzelovi 37, problemy v klidu resit neumi, vzteka se jako dite dodnes a je s nim tezke porizeni, nikdo ho nenaucil jak mit nadhled, jak vykomunikovat v klidu svuj nazor, jak v klidu vyslechnout odlisny nazor,atd
@lobella Já jsem prý byla ve studené sprše asi jednou nebo dvakrát. Teď si myslím, že to udělal můj otec.
Do teď nerada mluvím o svých problémech, když mi něco vadí a radši to v sobě dusím... Při konfliktech se radši stáhnu a mám strach říct, co si opravdu myslím.
Holky byla jsem se synem u jeho doktorky kvůli horeckam a při te příležitosti jsem se ji svěřila s těmi scénami syna. Je to skvělá doktorka a sama je maminkou čtyř už dospělých děti. A ta mi řekla, ze se synem je vše vporadku, ze většina děti v tomto věku jsou Mali egoisté a prave ta konfrontace s okolním světem je učí ty své emoce zvládat a učí je brát v potaz potřeby ostatních. A ze syn rozhodne není něco extra, zhodnotila ho jako šikovného zdravého kluka a ujistila mě ze dělám vše dobre a doporučila mi v těch situacích se snažit zachovat klid. Ono u nás není až tak problem ze neposloucha, ale ze když zrovna je něco jinak než si představoval a do toho třeba hlad nebo únava je scéna. Pozoruji u nej pomalu ze se to lepší, a minuly tyden zase par scén tak jsem založila tuto diskuzi a výsledkem u nás byly týdenní horečky, asi pata nemoc, takze ty sceny byly asi náznakem ze už mu nebylo moc dobre. Jinak k fyzickým trestům, syn není nezvladatelny takze sprchovat ledovou vodou ho nebudu, přes zadek dostane když už je to extrém. Jinak mě rodiče nebili, v tomto věku jsem byla hodna holcicka, jednu facku od maminky si pamatuju na střední, už tehdy jsem věděla ze byla zaslouženě. S rodiči jsem měla a mam blízký vztah, pekny. Manžela doma bili, ne nějak hrozne ale bili, je citově chladný a trvalo par let než pochopil ze vztah muže byt i jiný než jaký mají jeho rodiče, k rodicum je dnes vztah spis vlazny. Jasne není to jediný faktor, ale ja dal zůstanu u vysvětlování a zkusím byt víc klidná.
@alice180 Po pravdě? Plácnutí přes zadek párkrát proběhlo. S co se týká té studené sprchy? Bylo to hned na začátku když to dcera zkusila. Jedna sprcha opravdu stačila. Dala jsem ji do vany tak jak byla oblečená i s botama. Bez jakéhokoliv vyhrožování. Prostě jednou s rychle. Stačilo to, víckrát se nevztekala. A já byla rada., jelikož kamarádka se svou dcerou nic nesvedla
a jen dceru napomínala a prosila ať už toho nechá. Nikoho nechci navádět a ovlivňovat. Je to prostě o tom jak své dítě znáte a jak ho chcete vychovat.
@kytykey ja si nedovedu představit toto synovi udělat. To už mi přijde jak týrání.
Tvl co se tu clovek nedozvi... ze pokud nebudu mlatit svoje dite, tak jednak potrebuju psychologa a jednak to bude fetak. Ale kdyz ho budu mlatit, tak mi jednou s humorem podekuje 🤦♀️
To je proste univerzalni metoda, co se nemine ucinkem. Neposlechnes, co chci ja=svoje emoce dokonale zvladam a proto dostanes na zadek. Protoze jsem total v klidu. Bravurne zvladnuta situace 🙈

@hennrietta je vidět,že jsi nečetla všechno,proto ti tady napíšu co jsem napsala výše......
Já osobně určitě když vidím vztékající dítě,tak neříkámhned,že je rozmazlené.Neznám ho,tak nemůžu vědět.Může prostě procházet jen obdobím vzdoru apod.....ale určitě to z nich hned rozmazlence nedělá.Jinak ikdyž to s nimi není někdy jednoduché,tak ta vzájemná láska nikdy nezmizí ☺️🍀.