Stydím se za něj a nevím si s ním rady...

12. kvě 2024

Zdravím,malej má dva a půl roku.....a od mala je to sním hrozné...má vždy období kdy je totální spratek a stydím se sním jít jen před barák. Já už nevím co sním mám dělat, teď má zas období že všem všechno bere ale sám nic nepujci a když něco nemůže tam chytne totální hysterák a plácá mě jak je v ráži. Vysvětlují,vysvetluji ale je to jako házet hrách o zeď. Jinak je hodný až na to strašný vztekani. Nevím co sním mám dělat fakt se za něj stydím a kolikrát jsme venku 5 min a jde se dom. Asi mi neporadite žádný zázrak jak udělat aby prest být zurivej ale potřebuji se aspoň vypsat....vždy jsem si říkala že čím bude starší tím to bude lepší a není.

patypresdevaty
12. kvě 2024

Přečti si něco o vývojových stádiích a zjistíš, že to nejspíš není spratek, ale dítě v určité vývojové fazi, kterou si potrebuje projit. Doporucuju třeba toto, tam se zrovna o tomto věku hodně mluví
https://open.spotify.com/episode/67reixWAwTJxtN...

autor
12. kvě 2024

@patypresdevaty já chápu že musí být respekt na obou stranách a všechny tady ty věci okolo ale ne vždy mě to jde úplně aplikovat. Takže když mě venku uvidí že má holčička autíčko a vysvětlí se mu že to autíčko není jeho a holčička ho nepujci že prostě ne a on má přes půlhodiny hystericky záchvat kdy řve autiiiii a furt mě utika a chce krást to auto a já ho musím furt odtahovat pryč.....do toho tam mám kočár s mimcem takže ho musím nehlídané nechat být a rychle utíkat za druhým protože prostě neposlouchá aa chce to auti....

simonkapl
12. kvě 2024

Vím ze je to nepříjemný dcera má necelý 2 roky , ale je dost vyspělá a chytrá takže je v hodně věcech jako třeba 2-3lete dítě a tohle období vzdoru a vztekani u nás je na denním pořádku 😀 plus tomu nahrává i dost to že je zatím jedinaček. Ona je teda naopak zas taková že všem všechno půjčí a o hračky se moc nehádá , no ale naopak když nějakou hračku chce co má nekdo jiný ( vidí například jak si někdo kope s míčem ) a já ji řeknu ze ten balon nesmí ze si děti kopou hysterak hází se o zem atd. 😀 mám také dny kdy mi to leze na nervy a pretrhla bych ji , ale beru to tak že z toho proste vyroste , jelikož vím ze v jiných věcech mě proste poslouchá a v některých má tyhle svoje záchvaty vzteku. Co si mysli lidé okolo nás mě nezajímá vím že je to těžké když se dite začne tahle vztekat a všichni se na vás dívají mám to stejně , ale nesmíte ty lidi řešit vy s tím dítětem a jeho vztekem v tu chvíli stejně moc nezmužete ono si tou emocí musí projít a uklidnit se samo. 🙂 já dceru vždy nechám maximálně ji dam pití a nechám ji brecet ( ze země ji venku zvednu , doma ne to ji nechám ležet ) ona se po chvíli vždy uklidní a jede se dal jakoby nic. V tom věku do těch 3-4 let mi přijde ze stejně nevysvětlíte vše tak jak by jste chtěla jelikož ty děti to ještě tolik nechápou a mají svůj rozum , takže nějaká dohoda nebo domluva spolu moc nefunguje 😀 vydržte bude lip ❤️

cherie24
12. kvě 2024

Já mám tohle už 4,5 let. Jdeme na zahradu a starší se místo hraní, válí u sousedů u plotu, že jde k nim do bazénu. V bazénu u nich taky scény a zatímco všechny děti vylezou na povel z vody se ohřát, naše pošle sousedku do háje, že ona ven nejde. Jedeme do herny a při odchodu uděláme divadelní představení, že na nás všichni koukají s otevřenou pusou. Jedeme na návštěvu a při odchodu dcera řve jak tur, kope po mě, hází po mě věcma. Mezi 2. a 3. rokem jsem s ní nemohla pomalu ani vlézt do obchodu, válela se prakticky u každého regálu, že něco chce. Tenkrát nám řekli v poradně, že pokud se to nezlepší do 3 let, je na místě to řešit s odborníky. Že pokud z toho dítě "nevyroste" do 3 let, už to lepší nejspíš nebude. Přeji pevné nervy. Některé děti to tak prostě mají. Mě drží nad vodou mladší dcera, ta je zlatá a zvířata, jinak bych si to už asi hodila na půdě. 🥴

lenerka1
12. kvě 2024

Normální dítě - ego se rozvíjí rychleji než dozrává nervová soustava a schopnost zdravě nakladat s emocemi a vyrovnávat se s frustrací, možná živější temperament a obdivuhodná vytrvalost. Od PC radit je těžké, je tolik věcí, co na to může mít vliv, způsob komunikace, absence hranic, fyziologické potřeby, přemíra podnětů, plný citový batoh, snaha rozhodovat o sobě, nevyrovnaní se s příchodem sourozence. Na nekonečné vysvětlování moc malé dítě, vysvětlím jednou, podruhé připomenu a zmíním důsledek (přirozený ne trest), potřetí jednám (čapnu dítě, odejdu s ním z hřiště). Na agresi nám pomáhaly polštářové bitvy. Bylo by to na dlouho, k studiu doporučím Vychováváme děti a rosteme s nimi, Aha rodičovství, Pohodové rodičovství, Zkoušeli jsme všechno... Držím pěsti.

martiina_k
12. kvě 2024

Otázkou je, zda ti dobře rozumí, zda za tím vztekáním není víc, než jen vývojová fáze. Osobně bych se snažila trávit hodně času venku, ale co nejvíc "mimo civilizaci", abych předešla různým frustracím z toho, že chce něco, co mít nemůže. Každopádně posílám hodně sil, je to určitě vyčerpávající.

simonkapl
12. kvě 2024

@martiina_k no upřímně si myslím že trávit čas mimo lidi jak paní radíte v její situaci není nejlepší , jelikož když bude kluka stranit od lidi / děti aby měla klid od toho že se vzteka za věci které nemůže a pak mezi ty lidi / děti půjde , protože bude muset ( nákup , rodinná prochazka/ oslava , později školka ) tak to bude ještě horší. Je to těžké a vyčerpávající mít takové dítě a každý kdo takové nebo podobné dítě ma vi že to není lehké , ale je potřeba to dítě na takové situace zvykat i když nás to občas jako rodiče stojí nervy.

martiina_k
12. kvě 2024

@simonkapl tak pokud je to vývojová fáze, tak za čas přejde, dítě si dá víc vysvětlit a bude těch scén méně. Než abych odcházela po 5 minutách domů, jak autorka píše, radši bych šla tam, kde bude menší pravděpodobnost scény.

veru181
12. kvě 2024

Taky si tím střídavě procházíme a dle všeho je to opravdu jen fáze. Ještě mě napadá, jak zvládá sourozence? U nás se většina věcí začala dít právě až po narození mladší. Nejvíc pomáhá vysvětlování, když on i já vychladneme, snaha vyjít vstříc, když to jde, a co nejméně křiku (což je teda velký úkol i pro mě, ale vidím, že se pak máme lépe, když to zvládneme co nejvíc v klidu).

fifinka2020
12. kvě 2024

@simonkapl není to vždy o zvyku, vím, že to myslíte dobře, ale tady opravdu neplatí pravidlo bojí se vody = budu ho vodě vystavovat, ať se nebojí. Naopak mám zkušenost, že když dítě trošku povyroste (někdy stačí mesic), změní se jeho emoce a prožívání. Jasně že takové scény nepřestane dělat ze dne na den, ale musí se s tím naučit pracovat i maminka - ideálně nejdřív někde,kde to pro ni bude "bezpecnejsi" (méně lidí, jedna kamaradka) a časem se můžou zkusit něco, na co si troufne. Já třeba když vidím plně hřiště, ani tam nejdu, protože zatím je to pro nás moc rizikových situaci a akorát jsem pak nervni a reakce dítěte je o to horší. Tak si jdem hrát jinam... a vím, že za čas to bude lepší. A děti z toho opravdu nemají nějaké společenské následky🙂.

fifinka2020
12. kvě 2024

@simonkapl ještě dodám, že spoustě situaci se dá třeba předejít- my třeba do určitého věku úplně vynechali restaurace, byl to zbytečný stres pro všechny přítomné, já pak brečela, proč to nezvládám... přitom to tak má hodně maminek, jak jsem pak zjistila... akorát to stalo všechny nervy a slzy a v tom období si dítě nezvyklo. Když syn povyrostl a zvládl sedět nebo se zabavit něčím v sede, zvládá to naprosto v pohodě... tak prostě řešíme jinak. Stejně tak nákup se dá udělat večer o samotě, nebo dovézt rohlik a v obchodě vzít třeba jen to nejnutnější dopoledne, kdy tam není moc lidí. Je to jen o plánování...

hvezdicka09
12. kvě 2024

Syn to má také tak, má skoro 4 roky a je to lepší, prý na to má pomáhat rybí olej, kupuju v zele medvidcich, má to místo kokin 😂 bere krátce tak neposoudím účinnost.

sorboni30
13. kvě 2024

Doporučuju psychologa který napsal i knihu Pohodové rodičovství. Milan Studnička. Díky němu jsem pochopila hodně věcí, proč se kluci chovají tak či onak. Je tam i hodně rád, učení jak pracovat s miminkem, ditetem a mít k sobě vzájemnou důvěru. Doporučuju!!!

suzanna123
14. kvě 2024

A nepomohlo by třeba být přísnější? Respektující výchova je super, ale nevím, jestli je ideální, pokud se už takhle malé dítě vymyká kontrole… Asi bych v takové chvíli prostě zavelela, ať toho kouká nechat, nebo… a vysvětlování si nechala na chvíli, kdy je v klidu

elesse
14. kvě 2024

@suzanna123 nevymyka se kontrole, chova se primerene svemu vyvoji a veku, adekvatne k neadekvatni reakci nevzdelaneho rodice. Pardon

suzanna123
14. kvě 2024

@elesse aha - no, mně tohle: "všechno bere ale sám nic nepujci a když něco nemůže tam chytne totální hysterák a plácá mě jak je v ráži." tak nějak zní, jakože se vymyká kontrole, ale jak je libo.
Každopádně tohle je asi tak všechno, co k tomu mám říct a do další diskuze se tu pouštět nehodlám, takže pokud se mnou někdo nesouhlasíte, nemám s tím nejmenší problém, ale sdělovat mi to fakt nemusíte (můžete to samozřejmě adresovat autorce, proč by to neměla dělat). Díky.

veronicka89
14. kvě 2024

Jako nechala bych ho i sama ...

At vidi ze to dite si tu hracku preje a nechce mu ji dat, ze place atd ...

At stihne nez vystreslou nasranou mamu at vidi mezi tim i tu smutnou holcicku co ji vzal lopatku...

Nebo at mu i kludne ta maminka neco rekne ...ono id druhych to berou vetsinou prisneji ...

Ja bych teda zadne decko nenahanela abych hlidala dalsi dite at mu neco nevezme...

Bud priste tou lopatkou od holky dostane po hlave , nebo mu rekne neco ta mama( te to pak soukrome vysvetlim... )

Pises ze jste 5 min venku a jde se domu ...

Tak nechodte na pisek ale do lesa ...do parku...treba ho to tam i nudi a škudi...

Vem mu priste treba nekde kde tece voda 2 kyblucky 2 plastove lahve ...at treba preliva vodu...nebo neco zajimaveho...

Jako ja na hristi vetsinou sedim a jen prihlizim...
Pokud uz je to moc zakrocim... ale tak nejak se vsechno pomalu naucili ...

Tohle delali jako rok...a neco dva... pak orisli pomalu na to ze to funguje i hezky...

( my ted mame fazi ze musi vsechno delat sam a vsechno je jeho misto 😀 a na vylete musi jit 1. ...atd 😀 otvirat jogurt mackat vytah...- taky celkem na hlavu uz pro me )

prejeta_zaba
14. kvě 2024

Kombinace sourozence a období vzdoru. Děláš si to zbytečně složité, v tomhle věku opravdu vůbec nemá smysl něco vysvětlovat nebo řešit nějaké zákazy apod. Prostě pořád, jak s miminem, mluvit v naprosto jednoduchých větách, předcházet problémům, v případě záseku chytnout a jít jinam. Motat se hodinu kolem holčičky a ne/brat jí autíčko prostě nemá smysl. 🤷‍♀️ Udělej si to co nejjednodušší - běžte na hřiště, kde je méně dětí (nebo už větší, ty si to vyřeší samy). Choďte i do přírody, kde se přirozeně unaví, ale nemusíš pořád být v pozoru, komu kde co vezme a kde udělá scénu. Méně je v tomhle případě více - nezahlcuj ho. Kolikrát vystačí louže a hrst kamínků, než milion aktivit a dítě neví, kde mu hlava stojí. Ty záchvaty výrazně zhoršuje únava, hlad, jakákoliv nepohoda, takže buď o krok napřed a nenech ho přetáhnout.

autor
14. kvě 2024

@suzanna123 nejsem máma co praktikuje respektující výchovu. Byla bych asi za to ráda ale nemám na to trpělivost ani nervy. Takže kdyz to přehání tak i dostane nejsem na to hrdá ale je to tak a stejně to je k ničemu.

veronicka89
14. kvě 2024

@prejeta_zaba supr napsáno 🤗

autor
14. kvě 2024

@veronicka89 tak to by jsme nemohli nikam. Holice bral autíčko a holčička vždy přiběhla a řekla mu že ne že je její a stejně nic. Chodíme do lesa, na několik hřišť kde není tolik dětí...spíš si hlavně myslím že všude já hřištích jsou erární hračky a děti si se vším navzájem hrají to nikdy žádný problém není ale tím pádem on nechápe že tam si mohl hrát vše co chtěl a najednou nemůže. Do toho nechodí spát už po obědě takže únava může hrát svoji roli. Nevím no je to malý vztekloun. Dneska procházka v pohodě a pak jsme šli na autobus směr domu kolem obchodu a tam byli balónky a zad hysterie protože on ten balónek chtěl....nevím jak ho prostě naučit že ne vždy dostane to co chce bez toho aby následoval půl hodinový hystericky záchvat pláče. Jinak sourozence zvládá nad míru skvělé až na ty hračky to mu taky bere vše

autor
14. kvě 2024

@prejeta_zaba to chápu ale byli jsme v areálu hracím i se sestrou a jejími dětmi a odejít vs chvíli kdy ona přijde protože ten můj malej dělá scénu kvůli autu se mi taky nelíbí. každopádně být normálně na hřišti tak by jsme šli pryč.

lenerka1
14. kvě 2024

A opravdu ten balónek chtěl mít/vlastnit? Děti v tomhle věku mají limitované vyjadřovací schopnosti. Prostě se mu líbil, chtěl si ho prohlédnout, sáhnout si na něj, popovídat si o něm a jít dál. Nepomohlo by se zastavit, říct, tobě se líbí balónek? Taky mám balónky ráda, má krásné červenou barvu. Chceš si ho prohlédnout? Můžeš ho pohladit, já tě s ním vyfotím a uděláme mu ahoj.

veronicka89
14. kvě 2024

Tak hako hysterii zažívám asi každých 5 minut ...Ja jsem otevřela dveře, on chtěl zapnout batoh u nas to neni že něco chce ale spíš že chce vše dělat.. jo je to na mašlí...ale doporucuju se tomu spíše smat ;) 😆 já si jdu teda pak i zakourit 😅

veronicka89
14. kvě 2024

@lenerka1 jj jenomze právě obcas ( I ja) spěchám, nebo prostě se nám nechce tyhle komedie dělat... Ja to umím když jsem s ním půl dne co přijde že skolky...nebo naopak do 12 když nejde 😀 ...

Ráno to začne modrou lzickou, pokračuje proč jsem rozsvítil ja...neni mléko do lupínky a ve 12 jsem zralá na Blázinec😀 ale jo to víš že máš pravdu ...ono to fakt jde často i hezky... ale prostě ne vždy to davam...

lenerka1
14. kvě 2024

@veronicka89 Chápu , máme to tak určitě všechny, nejde být 100% ve 100% případů. Jen mi přijde líto, že se to hází na děti, přitom často je za velkou částí dětského vztekání - teď to řeknu blbě - chyba ve způsobu komunikace dospělého, chyba v porozumění dítěti ať z neznalosti nebo časového presu apod. Ono taky je třeba v tom být opravdový, nebrat to jako komedii k dotlačení dítěte tam kam chci, to pak prcci prokouknou. Sama se to ale už roky učím a furt to nemám vryté pod kůží, teorii ano, ale v praxi automatismy často bohužel vítězí 🫤 Brzo mě tohle období "já sám" čeká potřetí, takže už se těším a soucítím.

lvl16
15. kvě 2024

Píšeš, že nezvládáš respektující výchovu, že nemáš nervy, že občas dostane. Nemyslím to zle, ale evidentně ani ty stresové situace nezvládáš úplně nejlépe a máš problém je řešit v klidu, tak jak se to má naučit ten dvouletý prcek? 🙂 Je to klišé, ale děti jsou naše zrcadla.
Zkus se vykašlat na to, jak se na vás dívají ostatní, hoď se do klidu a věřím, že časem se to zlepší. Navíc proboha jsou mu dva roky, na hysteráky má nárok a má je každé dítě (byť třeba ne tak často).

cherie24
15. kvě 2024

@elesse tyhle adekvátní a neadekvátní reakce se dost těžko soudí. Teď je každý rodič vzdělaný a respektující, vztáhnout ruku na dítě je těžké selhání rodičů, ale nezlobte se na mě, kolikrát co vidím kolem sebe (myšleno už starší děti), tak by si bývaly přes tu prdel zasloužily a to pořádně. Každý děláme, co můžeme a nemyslím si, že respektující výchova je pro každé dítě a pro každého rodiče. U nás platí pravidlo, že za nezvládnuté emoce se netrestá. A že hlavně se starší to je dost slušná emoční nálož. Ale když se něčeho takto dožaduje, tak prostě beru dítě a odnáším jí pryč. Možná je to normální chování dětí, ale on taky ne každý je tak chápavý a na takové scény zvědavý... Ono se snadno soudí ostatní, když člověk řeší scénu 6x denně nebo 40x denně. Ta psychika a trpělivost je pak někde jinde a rodiče klidnějších dětí to nemůžou pochopit. A všeobecně je rozdíl, jestli se někde dítě vztekne, párkrát si dupne, zakřičí a dobrý nebo když si vám dítě každých 5 minut lehá na zem a ječí jak pavián. Ty pohledy kolemjdoucích ( i rodičů ) nejsou zrovna moc povzbuzující a k těm pocitům studu to vyloženě pobízí. 🙂 Souhlasím teda ale i s tím, že nevrlý rodič = nevrlé dítě a mnohdy dost pomůže jen to, hodit se do klidu, ale on je to takový začarovaný kruh. Náročné dítě --> vystresovaný rodič --> ještě horší chování dítěte --> rodič na dně. Špatně se z toho vystupuje.

autor
15. kvě 2024

@lenerka1 ne chtěl ho 😄pak mě ho bylo líto že jsem mu ho nedala ale přeci dítě se taky musí naučit že ne vždy vše dostane. Já se snažím vysvětlovat ale přijde mi že moc neposlouchá🤷

elesse
15. kvě 2024

@cherie24 mate castecne pravdu. Hodne zalezi na veku ditete. Ale respektujici vychovou nemusi prece pro 2,5 lete dite byt, ze porad vysvetluju a vysvetluju. Na to jeho mozek neni zraly a nekdy na to kapacitu ma a nekdy ne. Respektem a pristupem k diteti ale jikdy nemuze byt, ze zaslouzi pres zadek. A tady me nepresvedcite🙂 ale odnest rvouci dite z piskoviste muze byt nekdy ok