Syn má tiky a nesoustředěnost. Máte podobné zkušenosti?
Hezký večer, prosím jestli má někdo zkušenost. Mám syna, na jaře mu bude 8. Od jeho 3 let chodíme na psychologii. Bylo opoždění řeči, nesoustředěnost, ale hlavní důvod byla psychická zácpa. Postupně ae vše rovnalo a vloni to vypadalo, že bude už v pořádku. V září nastoupil do 1.třídy, nesoustředěnost se vrátila. Byl schopný jít do školy v pantoflích na doma, bez aktovky, věčně něco zapomíná. Tvrdí že ztratil klíče s čipem na oběd. Ptám se jestli ho nedal do jiné kapsy v aktovce. Kouká, prý tam není. Kouknu já a samozřejmě to tam je. Kolikrát zapomněl penál ve škole bych nespočítala. Ve škole neposlouchá co má dělat a pak sedí a neví. To je ale vše pochopitelné u něj.
Co mě ale zaráží, poslední dobou má nějaké tiky nebo co to je. Vše musí udělat 2x. Spadne mu tužka, on ji sebere a zas hodí na zem, sebere a až pak s ní maluje dál. 2x zvoní na zvonek. Dělá to i ostatním. Dceři spadnul omylem tablet, on šel a shodil ho znova. To ale už bylo zle, jelikož nemá co bez dovolení na něj sahat, a pak taky tím jeho shozením se nakřápl displej. Tablet 3 měsíce starý, na který jsem šetřila pomalu půl roku. Dneska cestou ze školy, dal si rukavice na kočárek. Jedna spadla, on ji sebral a shodil znova, až pak zas sebral a nasadil na ruku. Přijde mi jak nenormální už. Za 3 týdny jdeme opět na psychologii, samozřejmě to tam řeknu. Ale chci vědět, jestli má někdo zkušenost a případně co s tím. Dcera mi říkala, že ve škole se o něm děti začínají bavit jako o tom divném, nechci aby měl nálepku s prominutím magora, chci to utnout co nejdříve.
@anonym_autor
Nemůže to být obsedantně kompulzivní porucha? Určitě je vhodná konzultace s lékařem.
Taky mne hned napadlo OCD. U deti se to objevuje casto.
Jestli tam " něco " běží tak to neutneš.Spiš bude potřeba se s tím naučit pracovat a Ty to hlavně musíš spracovat v sobě a být mu oporou.Možna by bylo fajn ještě před návštěvou psychologa kontaktovat pediatra ať řekne svůj názor.Mozna by byl vhodnější psychiatr.
A jak se učí ? Jde mu psaní a čteni?
@zmrzlinka dnes mi přišla zpráva od učitelky. Kopíruji, pouze vymažu jména. Ahojky,už pár dní se ti chystám napsat a vždycky si vzpomenu az večer 🤦♀️. Chtěla jsem ti jen říct, ze xxx poslední dobou moc nepracuje. Moje domluvy mu jsou celkem fuk,tak jestli s ním můžeš hodit řeč. Vím,že pokud se soustředí a věnuje se tomu, čemu má,tak se mu daří. Teď ale moc často nepracuje a začíná se zhoršovat. Zejména psaní a čtení. Říká,že doma zapomíná číst,což je poslední dobou dost vidět...tak jestli tě můžu poprosit a zkusíš mu domluvit. Je to škoda, protože má na víc. Děkuji moc. Xxx
Doplním, že je ve střídavé péči po týdnu. U nás čte vždycky každý den. Ex tvrdí, že u něho denně ne, ale párkrát v jeho týdnu ano 🤷♀️ byl šikovný, zezačátku četl slabiky jako jeden z nejlepších ve třídě. Teď je už u konce bohužel. Psaní taky, má tiskací písmenko přepsat na psací a neví. Prostě neví. Ukážu mu jak vypadá malé psací s, za 2 minuty neví.
@anonym_autor
Nemůže to být obsedantně kompulzivní porucha? Určitě je vhodná konzultace s lékařem.
@luhana netuším vůbec...
Ještě než jsi napsala, že je ve střídavé péči, tak mě z tvého popisu napadlo, že pravděpodobně zažívá v rodinném prostředí něco náročného... střídavá péče rozhodně velmi náročná je, zkusila bych psychoterapie...
No jestli je.v střídavé péči tak je podle mne hodně ve stresu a určitě by mu pomohla psychoterapie.Jsou děti kterým střidavka nevadí a pak děti kterým nevyhovuje.Myslim ,že to je váš případ.
Co se týče učení.Musite s ním číst ,psát každý den.Ty i taťka.A jestli má potíže s matikou,tak taky počítat.Jinak bude mít problémy pořád.
Změna péče se řeší. Nejstarší dcera chce být u nás. Na ospodu se ptali i mladších dvou dětí. Jediný výše zmíněný syn právě řekl, že je to dobrý u mámy i u táty 🤷♀️ co vím, tak pan otec pořád jen sedí u počítače a sám mi řekl, že nemá čas a že střídavku chtěl aby nemusel platit alimenty 🤷♀️ což o něčem vypovídá. Ty starší už mají rozum, ale synovi stačí když mu tatínek pustí odpoledne místo učení PlayStation a je pro něj Bůh...
Máte nějak řešenou podporu ve škole? Nějaké doporučení z pedagogické poradny? Nějaká možnost, jak na něj nedupat s tím, že "musíš víc zabrat", ale naopak mu ulevit a nechat víc času na odpočinek? Asistenta, který by tu nepozornost trochu kompenzoval a hlídal ho? Třeba i ubráním volnočasových aktivit?
Přijde mi, že jsou to totiž rekce dítěte, které jede v tak velkém dlouhodobém stresu, že už z toho fakt "blázní". A to bez jakékoliv urážky v tom slově. Prostě mozek je přetížený tak, že ví, že už nestíhá vnímat, tak hledá mechanizmus, jak si činnosti uvědomit - a zkouší to přes opakování věci. ... A to je mechanismus dost nepohodlný...
@anonym_autor
Mě to dost připomíná sebe, když jsem byla dítě. Na to, že je to obsedantně kompulsivní porucha se přišlo až poměrně pozdě, (někdy v 7 třídě ZŠ), já to uměla dobře skrývat. Nicméně jsem se úplně vyléčila. Určitě navštiv pediatra, poradí jak dál... přeji hodně štěstí
Máte nějak řešenou podporu ve škole? Nějaké doporučení z pedagogické poradny? Nějaká možnost, jak na něj nedupat s tím, že "musíš víc zabrat", ale naopak mu ulevit a nechat víc času na odpočinek? Asistenta, který by tu nepozornost trochu kompenzoval a hlídal ho? Třeba i ubráním volnočasových aktivit?
Přijde mi, že jsou to totiž rekce dítěte, které jede v tak velkém dlouhodobém stresu, že už z toho fakt "blázní". A to bez jakékoliv urážky v tom slově. Prostě mozek je přetížený tak, že ví, že už nestíhá vnímat, tak hledá mechanizmus, jak si činnosti uvědomit - a zkouší to přes opakování věci. ... A to je mechanismus dost nepohodlný...
@cilkat kroužky mimo školu nemá, to jsme řekli rovnou, že přechod do školy bude i tak dost. O asistentce se má jednat v tom únoru s psycholožkou. U nás ho beru z družiny po obědě, jsem na rodičovské dovolené, čas na něj mám, věnujeme se mu. Denně opakujeme učivo, i formou her. Máme třeba abecední pexeso, hrajeme slovní fotbal aby si uvědomil začátek a konec slova... U otce chodí u družiny ve 3 (chodí do práce), doma co vím je na televizi, mobilu, PlayStationu... Samozřejmě i u nás má pohádky, ale ne celý den. Odpočinek má. Nedrtím ho celý odpoledne, ale po chvilkách.
@anonym_autor
Mě to dost připomíná sebe, když jsem byla dítě. Na to, že je to obsedantně kompulsivní porucha se přišlo až poměrně pozdě, (někdy v 7 třídě ZŠ), já to uměla dobře skrývat. Nicméně jsem se úplně vyléčila. Určitě navštiv pediatra, poradí jak dál... přeji hodně štěstí
@luhana na pediatrii jdu den po návštěvě psychologie, sice s jiným dítětem, ale určitě to s ní proberu, děkuji

Jestli tam " něco " běží tak to neutneš.Spiš bude potřeba se s tím naučit pracovat a Ty to hlavně musíš spracovat v sobě a být mu oporou.Možna by bylo fajn ještě před návštěvou psychologa kontaktovat pediatra ať řekne svůj názor.Mozna by byl vhodnější psychiatr.
A jak se učí ? Jde mu psaní a čteni?