Vzteklé roční dítko. Jak to přežít?

29. lis 2023

Maminky, už nevím, jak dal. Máme druhou dcerku - 1 rok. A je extrémně vztekla. Většinu dne prorve, když není po jejím. Někdo ji něco sebere, posadi ji na zem nebo vezme do naruce. Jak se ji to nelíbí, je řev. Takhle malému dítěti nic ještě nevysvětlim, ale já už proste nevím, jak reagovat 😢 Kdy se to zlepší? Ještě nechodi, tak si celkem dost slibuju od toho, až začne chodit, ze to bude větší pohoda.
Musím se přiznat, ze občas mám chuť se sebrat, nechat ji rvat a jít pryč.
Jak to přežít?

moonulka
29. lis 2023

Starší dcera v tomhle věku vzteky mlátila hlavou o zem. Začlo se to pomalu lepšit až po třetím roce. 🙈 Chce to laskavou důslednost, dítě sice slovo od slova nerozumí, ale tón hlasu vnímá. Takže vysvětlit, utěšit.

autor
29. lis 2023

@moonulka 3 roky? To sem číst nechtěla 😀😀 Nezbývá nez přežít

lenerka1
29. lis 2023

Záleží na mnoha faktorech mj. povaze dítěte, jak s ním okolí komunikuje, jak reaguje na měnící se potřeby, aktuální zdravotní stav atd. Starší dcerka chtěla vše sama už od cca 9 m a zlobila se, když jsme jí pomáhali, syn pravý opak, zlobil se, když mu něco nešlo a nepomohli jsme hned, nejmladší se vzteká pouze když má fyzickou nepohodu - přetažená, rostou zuby, nemocná. Prostě každé dítě je jiné. Jinak to, že dává najevo, že se jí něco nelíbí, je normální, přirozené a důležité i do budoucnosti, jen s věkem kultivovat projev dané nevole nesnažit se to potlačovat. V tom roce zas až tolik možností k vyjádření nesouhlasu bohužel nemá, tak to chce hlavně pevné nervy a špunty do uší dospělákum 🙂