icon

5ti týdenní miminko a režim

reeeza
5. únor 2026

Ahoj holky.
Jaký režim nastolit?
Asi víte, o mimi jsme se dlouho pokoušeli, moc jsme si ho přáli...teď ho máme, milujeme ho, je nádherný, úžasný...ale plácáme se v tom hrozně😭😅

Budu mluvit za sebe. Jsem organizovaná ( zvyklá z práce den si aspoň trochu naplánovat), ale umím být i flexibilní, ráda improvizuju atp.

Ale holky tohle? Je 12 a my teprve vylézáme z postele? Malého kolem 7 nakojím a on prostě ještě odpadává tak do 9ti...využívám to taky na dospání. Pak ho v posteli kojím, pak přebalím, pak máme bdělé okno a je 10.30, 11 pryč. Někdy si stihnu, když malý spí, udělat snídani a jím ji u kojení v posteli, většinou jsem mrtvá a prostě spím a snídám až v těch 11😒 a takhle je to celý den. Jsem ráda když se stihnu naobědvat a když stihneme procházku..( chápu, co by za takové pospávání daly jiné mámy, ale mě to úplně vykolejuje)

Do toho měl malý dlouho žloutenku, pořád spal a neměli jsme prostor k procvičování svalíků atp...takže skoro v 6ti týdnech na bříšku prostě hlavně leží a hlavičku zvedá minimálně😒 Příjde mi, že kvůli ně nějak zaostácá. bdělý už je teď víc, ale moc na mě prostě nereaguje😭 vůbec se mi nedívá do očí, spíš kouká na teď za mnou nebo mě na vlasy..na partnera ale reaguje moc krásně, kouká mu do očí atp..

Holky příjde mi, že mi to vůbec nejde a dělám něco špatně. Připadám si jako bych se na něj přes všechnu tu únavu nedokázala naplno napojit , jako bych zvládala z posledních sil zaopatřovat ty základní potřeby, ale na volnočasové aktivity už nemám jaksi enetgii/ fantazii.. asi je to i tím, že na mě nereaguje a já si pak připadám, že dělám vše špatně ( hodně brečí když je na bříšku, ale musím ho tak prostě občas dát...brečí u přebalování ( jen mě, partnerovi ne😭). Jinak než prsem ho neutiším, partner třeba ano. Když na něj mluví malý se sklidní. Já když mluvím, nezájem ☹️

Pardon asi to jsou i hormony...ale příjde mi že v rutině a organizovanějším dnii bych se cítila sebevědoměji. Takhle se v tom plácám...

Potřebovala jsem se vykecat..:/ Možná na sebe tkačím...časem je toho tolik co budu muset i s mimi zvládat..nakoupit, navařit obden, vyvenčit psa..jiné mámy mají víc dětí a zvkádají to, absolutně nechápu jak!!!??😳😂

reeeza
autor
5. únor 2026

Pardon za překkeoy
* že kvůli mě nějak zaostává
* kouká na zeď

kristyn86
5. únor 2026

Je to mini miminko,tady proste moc rezim nehledej..Ono to prijde,az bude dite vice bdele atd. A pokud jsem potrebovala neco opravdu zaridit,nakoupit atd.,tak jsem proste dite dala do kocarku a tam si mohlo spinkat,nemusi spinkat jen doma. Jsi stale v sestinedeli,ono se to vse srovna.

bebe12
5. únor 2026

@reeeza Co si pamatuju, tak v šestinedělí jsem prakticky jen kojila (a koukala u toho na seriály), přebalovala a uspávala. "Režim" jsme měli takový, že jsem věděla, že syn vydrží vzhůru max. 30 minut, takže to bylo kolečko 30 minut spánku, 30 minut bdění a 30 minut uspávání. A takhle pořád dokola. V noci spal naštěstí i třeba 1,5h v kuse a neměl ta bdělá okna, jen se budil na kojení. Taky jsem takový spíš organizovaný člověk, ale dokážu se přizpůsobit chaosu, takže když jsem vypozorovala tu pravidelnost spánek-bdění, pro ten pocit, že "máme režim" mi to stačilo. A víceméně se pak v následujících měsících se akorát prodlužovala bdělá okna a zkracovala doba uspávání. S ostatním neporadím, ale osobně si myslím, že za to můžou z velké části hormony. Taky jsem nechápala, jak to zvládají matky s více dětmi, ale postupem času jsem získala pocit, že když už člověk jednou prožije ty začátky, podruhé (potřetí...) už trochu tuší, co ho čeká a je si jistější. Ale vlastní zkušenost nemám 😀

lis6
5. únor 2026

Doporučuju přečíst si knížku Přetíženy, jsou tam dobré tipy jak se uvolnit, spíš je to tedy pro matky starších dětí, kdy na ně člověk řve, ale i tak by se ti určitě nějaké tipy hodily. Hlavně pojem intenzivní rodičovství.
Možná už je na čase mít pro sebe chviličku. Hodinku už bez tebe zvládne. Zajít na kafe, na procházku.
A neřeš co bude jednou, řeš co je teď. Neuměla jsem si představovit mít dvě děti a pak mi to přišlo jednodušší než mít jedno.
Zkus být k sobě laskavá. Myslím, že je možná mnohem těžší stát se matkou, když po tom dlouho toužíš, než když se to stane omylem. Člověk má i takový pocity, tak dlouho jsem to chtěla, jak to že si to neužívám.
Některé maminky se v šestinedělí ani neprevlekaj z noční košile.

mysh_me
5. únor 2026

Prozivas uplne normalni sestinedeli. “Rezim” s tak malinkym ditetem vypada jako cyklus, ktery se toci porad dokola - spanek, krmeni, prebalovani, bdele okno, spanek, krmeni, prebalovani… ta pravidelnost je spise v tom cyklu, nez se by se delalo kazdy den ve stejnou dobu to same. Hrozne moc dela i ta unava, telo potrebuje regenerovat po porodu a spanek je prerusovany, to je proste tezke. Prioritizuj maximalne odpocinek, pokud muzes tak lez, pokud muzes tak spi. Kdyz ma maly bdele okno, tak ho dej na brisko, ale je dulezite to delat spis casto na kratkou dobu nez ho na tom brisku nechavat dlouho. Dobra pomucka je treba pokazde kdyz vymenuju plenku = otocim ho na brisko, kdyz to jde necham treba 3-5 min, kdyz se moc zlobi a place tak nevadi, otocim zpatky a pri dalsim prebalovani zkusim znova. Bez tlaku nebo stresu, ale zkouset to proste casto.
Jez vyzivne jidlo, kvalitni bilkoviny, vyvary, at ma telo z ceho brat. Nejhorsi je v tomhle stavu se necim odbyvat… nic si nevycitej, rid se podle miminka a sveho pocitu, dovol si to. Jsi skvela mama a vsechno spolu zvladnete 😉

1pomnenka
5. únor 2026

Zkrátka si to šestinedělí umíš užít. Nezbývá než ti tu pohodu tiše závidět. 🙂

mrkvovydort
5. únor 2026

To koukání do očí jsem hledala, protože mě vystíhovalo, že se na mě malej skoro nedívá, spíš za mě a nebo jakoby i uhýbal pohledem, když mu vlezu do zorného pole. Ale prej je to v tomhle věku úplně normální!

Žádný stres, všechno zvládneš. Je to teď mega těžký, já taky nedávám žádný režim, funguju jen díky tomu, že přítel má ještě do konce týdne volno a pak bude i tak část týdne dělat z domu, jinak fakt nevím, co bych si počala 😪

pacinka12
5. únor 2026

Je mu 5 týdnů, na jakýkoliv režim je brzo 👌Přestaň být náročná ne něj i na sebe. A buď ráda ,že můžeš dospávat 🙂 Hlavně klid. V 5 týdnech opravdu nemusí na bříšku trávit víc času a nic mu neuteče a ani se neopozdi ve vývoji. Hormony jsou svině, bude líp ❤️

janickaslepicka
5. únor 2026

@reeeza úplně mi to připomnělo mě/ nás. Měla jsem výčitky a teď bych to vrátila zpátky. To byla pohodička. Kojit u seriálu, občas jsem zavřela oko, jedla jsem taky u kojení, jinak bych se asi nenajedla vůbec. Ano, byla jsem utahaná, ale to jsem pořád. Syn skoro 2 roky. Řádí neskutečně a oči ani přivřít nemůžu, v noci ještě kojím. Už mě to fakt unavuje. Pořád být v pozoru 🙈😅 ale nebude to trvat věčně, stejně jako to co popisuješ.
A stejně jako syn měl novorozeneckou žloutenku a byl dost spavý, tak i špatně pásl koníčky. Vyřešila to fyzio. Od toho jsou kontroly u pediatra. Je normálně zdravý a krásně prospívá. Ničeho bych se nebála a snažila si to užívat. Jen škoda, že mi to někdo netloukl do hlavy někdo víc, předešla bych zbytečným pocitům, že něco dělám špatně. A rozdíl je teda v tom, že syn se narodil v březnu, tak na procházky bylo lepší počasí v jeho měsíci. Na režim jsem myslím najela až tak v 8 týdnech, že jsem byla schopna se dostat ven dopoledne a odpoledne na vzduch..

zuzekk
Včera v 20:49

Tyjo, úplně mě to hodilo o 7let zpátky… ❤️ v šestinedělí jsem tak byla na nervy, jak to zvládnu a tak, já teda řešila hlavně kojení (aby bylo mliko). A řekla jsem si, že od toho to šestinedělí je, že je to ok a nervovala se tak nějak na povrchu (tak od 2 týdnu). A ono jo, prostě věci byly jak byly (a jsou), něco jde líp podle tabulek a veřejného mínění, něco si tak plyne samo mimo. A co, když chceme oba spat nebo je nám v posteli dobře, nikam se nepohrnu.

suzanna123
Dnes ve 14:38

Já myslím, že to nejlepší, co můžeš udělat, je přizpůsobit se miminku. Nikam nespěchej, do ničeho vás netlač, ono si (vám) brzo ten režim změní. Navíc žádný návod, jak by to mělo být správně, ti nikdo nedá. Každá jsme jiná, každé miminko je jiné - třeba já měla ty začátky pokaždé úplně rozdílné. A v tom šestinedělí se stejně nic závratného neděje - miminko si zvyká na svět, ty na miminko. Být co nejvíc spolu v posteli je podle mě ideál.
A co se náklonnosti týče, u nás byl netrpělivý manžel a řešil ze začátku, že na něj mimi nereaguje. Během těch pár měsíců, co je na světě, se už stihlo několikrát přehodit, na koho se víc směje a ke komu je víceméně lhostejný.

kleio
Dnes v 15:22

Tvůj text mi úplně připomněl moje první miminko. Ano, přesně takhle to bylo. Na procházku jsem se často vykopala až v půl sedmý večer, dopoledne jsem dospávala noc, reálně jsem věřila, že se za celý den nestihnu ani učesat. Byl to šok, velká životní změna. Teď už mam třetí miminko a zvládnu učesat sebe i starší děti a k tomu spoustu dalších věcí, protože musim. Mě zase občas přepadne lítost, že by si i tohle miminko zasloužilo, abych ho ňuňala v posteli celé dopoledne, ale už mu to dopřát nemůžu 😟. Netlač na sebe zbytečně, miminko bude takhle maličké jenom chvilku. Moje se nedávno narodilo a už mu jsou 4 měsíce, směje se a tahá si za hračky pod hrazdičkou. Takže i když ti ten chaos vadí a je to náročné, zkus si najít a užít tu hezkou část, protože to období bude brzy pryč. A asi tě nepotěšim, ale moje děti měly režim až tak od 6ti měsíců 🙈.

kecupka66
Dnes v 16:16

Šestinedělí je prostě děs, myslela jsem ze s druhým ho budu zvládat líp.. ale nestalo se..🤦‍♀️ Stejně jsem furt bulela a nedokázala se nejak smířit s tím, ze uz mam dvě deti..takže neboj, nic špatně neděláš!!😊hormony pracují a už jen to, ze přemýšlíš nad tím, že něco děláš špatně, jasně ukazuje, že to právě děláš dobře.
To že chlap mimčo zklidní je normální..je dokazané, že hlubší hlas je uklidňuje a z tebe cítí, ze se nervuješ..máš nějaké lehátko pro mimčo?? Já mam jedno v kuchyni a malou tam prostě dám, když potřebuji vařit apod.a v šestinedělí mi tam normálně kolikrát spávala..nemusí spát jen v ložnici 😊