Ahoj holky, mam tu dalsi horke tema, ktere me zajima, a to pretizeni.
ahoj holky, mam tu dalsi horke tema, ktere me zajima, a to pretizeni. Ja to mam totiz stejne, nikdy jsem neprestala pracovat, cele materstvi sedim ve volne chvili u pocitace a mam pocit, ze nestiham vubec nic. Partner pomaha tak napul, ale vzdy si najde cas na sebe, ja se obcas odhodlam jit cvicit, ale tim, jak on neni porad doma, casto je na sluzebkach, tak je to stejne na me. A presne jak se pise, muzi sice splni ukoly, ale vsechnu tu organizaci mam v hlave, jak to vidite vy? Kdybyste si chteli pocist, zde je pekny clanek k tematu:
https://medium.seznam.cz/clanek/anna-doulova-mu...
Nemáme to tak. Fungujeme s manželem opravdu rovnocenně, takže máme rozdělenou i domácnost. Sice jsme nikdy nedělali audit od Férové domácnosti nebo tak něco, ale úplně stejně jako oba chodíme do práce a zajišťujeme finance, tak zajišťujeme chod domácnosti. Manžel se stará, aby bylo co jíst, tj. Plánuje nákupy a nakupuje, vaří (do práce si jídlo nosíme), já se starám, abychom měli čisté oblečení a neměli odpadky. On dělá víc ten velký jednorázový úklid (mimojiné proto, že odmítá paní na uklízení), ja víc ty malé. On zajišťuje zubaře a dentální hygienu, já pediatra a očkování. O kroužky se dělíme, často on odvede a já vyzvednu nebo opačně.
Oba máme náročnou práci, takže samozřejmě jsou týdny, kdy on padá na hubu a já dělám všechno a jsou týdny, kdy já odpracuju 80h a doma ani nehnu prstem a i ten chleba k večeři mi namaže.
@drep ty jo, u nas to neni nejak mozne nastavit, muz se vareni vyhyba na sto honu, maximalne nakoupi, co mu reknu, ja pracuju z domu, on dojizdi, casto je na sluzebkach, vraci se pozde, ja pracuju po nocich, protoze odpoledne jsem s detmi na krouzkach. Vicemene se vzdy stara o sve, uklidi max sve, po detech a tak nic. Vsechen uklid je na me, nema se k tomu, i kdyz jsem to resila nekolikrat, ze udelame uklidovy den ap., radsi zaleze do sklepa nebo odjede na chatu.
Jo, organizační věci a vše kolem dětí ( od září 1. a 9. třída a 1. ročník SŠ) mam v hlavě já. Je to dost únavné, ale občas něco přehodím i na tatínky. Nicméně tím, že pracuju na 0,75, to spis řeším já ( doktory, logopedii, schůzky na školách..) Na druhou stranu neřeším nic kolem aut, oprav čehokoli a placení bydlení a dalších věcí kolem domácnosti. Na nákupy jezdíme většinou společně, někdy zajede manžel cestou z práce. Vaříme spíš jen o víkendech a to se střídáme. Manžel si vaří večer. Uklízí spis manžel, je to něco jako loveni mamuta. Ja dělám domov, výzdobu apod. a on zajišťuje tu manuální činnost. Žehlení, vysávání, čištění oken jsou za mě náročné, nebezpečné a špinavé věci. Já dělám jiné práce, jemnější. S myčkou se střídají děcka, s vynášením košů taky. Pračku dáme kdo je doma. Někdy ji manžel ráno nastaví tak, aby doprala, když se vracím z práce. Když se vrátí on je usušeno a můžeme ukládat do skříní. V koupelně a na wc se udělá bordel snad během dvou dnů, to je mazec. U synů v pokoji to mám jako v Ikea. Jdu pro jednu věc a odcházím s plnýma rukama 😄
Čas pro sebe máme, když se domluvíme. Většinou jsme odpoledne spolu, syn má 2x týdně trénink, někdy jdeme všichni ven. Úplně sami dva jsme tak 2x měsíčně. Každý sám max 1x týdně. Jeste o víkendech pomáháme babičkám co je potřeba. Sám opravuje auta a tak. To je pořád něco. Rádi chodíme do sauny, na vínko, i po nákupech. Přemýšlet logisticky pro 5 lidí ( plus kalendář babičky, kdy co má) je náročné. Zvlášť některé dny mám naplánované na minuty. Nebo každý den v týdnu něco. Na lednici máme rodinný plánovací kalendář, kam všem všechno píšu.
U nas asi zalezi jestli jsem zrovna zamestana nebo na RD. Kdyz jsem chodila do prace tak manzel (pracuje na HO) vic fungoval doma - varil, nakupoval, zbehl s detmi k doktorovi a pod. Ted jsem doma takze jsem castecne probrala nektere povinnosti. Nakupy dela manzel - co chybi prubezne zapisujeme na listek ale kdyz jde do obchodu tak si projde spejz i lednici a seznam si udela sam. Ja sem-tam objednam rohlik. Varim tak 80% obedu a vecere spis detem pripravuje manzel. Svaciny taky chysta manzel ale mame na to system takze vsechno je "predchystane". Deti do instituci vozi manzel a ja je vyzvedavam. Krouzky mame na pul. Ja mam v hlave vic veci kolem deti - platby, papiry, doktory ale treba i domace ukoly. Manzel se stara o auta a seky. Taky opravy kolem domu. Pradlo peru, susickuju i skladam ja a manzel ho nosi pak do skrini.
Jo a vsechny povinnosti kolem rodiny a deti zapisuji do sdileneho kalendare, ktery oba prubezne sledujeme.
U nas to je asi rozdeleno celkem fajn. Ale spis mne desi co vsechno se porad kolem rodiny a hlavne deti resi. Nepamatuju si, ze by moji rodice meli tolik povinnosti 😏
@andelka "Žehlení, vysávání, čištění oken jsou náročné, nebezpečné a špinavé věci." - to asi začnu používat 😀
@herminka Já na to šla historicky. Uz nemáme chýše, nelovíme mamuty, takže chlapi chodí do práce, aby ty mamuty bylo za co koupit a v chýši ( bytě) dělají ty těžké a nebezpečné věci. Od tchyně jsem dostala žehličku, která je těžká jak prase, je v ni plno vody a děla šílenou páru. Na tu nesáhnu. To je technická nebezpečná věc. Okna ve 3. patře taky mýt nebudu, ze židle. Chlap má 185 cm, ten ji nepotřebuje. A na agresivní čističe nesmím sahat a jsem alergická i na rukavice. Proste těžkou fuj práci doma nedělám. Dělám domov a pohodu, dekoruji, zašívám oblečení, šiju, učím se s dětmi, tvořím s nimi a hlídám zásoby jídla a vína 🙂

Nemáme to tak. Fungujeme s manželem opravdu rovnocenně, takže máme rozdělenou i domácnost. Sice jsme nikdy nedělali audit od Férové domácnosti nebo tak něco, ale úplně stejně jako oba chodíme do práce a zajišťujeme finance, tak zajišťujeme chod domácnosti. Manžel se stará, aby bylo co jíst, tj. Plánuje nákupy a nakupuje, vaří (do práce si jídlo nosíme), já se starám, abychom měli čisté oblečení a neměli odpadky. On dělá víc ten velký jednorázový úklid (mimojiné proto, že odmítá paní na uklízení), ja víc ty malé. On zajišťuje zubaře a dentální hygienu, já pediatra a očkování. O kroužky se dělíme, často on odvede a já vyzvednu nebo opačně.
Oba máme náročnou práci, takže samozřejmě jsou týdny, kdy on padá na hubu a já dělám všechno a jsou týdny, kdy já odpracuju 80h a doma ani nehnu prstem a i ten chleba k večeři mi namaže.