Covid situace v nemocnicích a protekce, nepřijde mi to fér

29. říj 2020

Mě je normálně zle.. znamymu se včera narodila dcera a jelikož jeho rodiče jsou v te nemocnici doktoři, může tam denně chodit za ženou na několik hodin..
Stejně jako ty jeho rodiče. Já rodila na jare, v bolestech po císaři jsem tam 5 dní byla úplně sama. Vystrašená, plakala jsem... Je mi z toho hrozně doteď. Přijde mi to strašně nefér když slyším, jak to pak funguje když má někdo protekci. Jak se mám zbavit tě křivdy? Jak se na to dívat s nadhledem? Nějak mi to nejde...

sajul
29. říj 2020

Proč myslíš že je to křivda? Rodič není navsteva. Dítě má ze zákona nárok na přítomnost zakoného zástupce, dokonce, jsou výjimky i popsány na stránkách MZ. A MZ apeluje na to aby se výjimky dodržovali, platí to právě u dětí, umírajících lidi.. to že to někde v nemocnici nepovolují, tím porušují zákon, je jen na rodičích jak jsou teď ochotni si svoje a práva jejich děti hájit. Chápu, že je těžká doba, ale to na tom nic nemění.

autor
29. říj 2020

@sajul rodič není návštěva. Nám to na jaře neumožnili. Neumožnili mi ani vidět se s mužem po náročném cs. Prostě jsem tam zůstala sama a hroutila se. Dodnes mám terapie a moc dobře mi není. A že tam za vnoucatkem chodí jeho rodiče, lékaři z úplně jiného oddělení..to je ok? :( Není. Štve mě to prostě..

autor
29. říj 2020

@sajul btw já se fakt bála jak by reagovali, jestli by se na mě sestry nemstili,že děláme zle atd... Prostě to pro mě byla velmi stresující situace..a pak slyším, že někde to jde bez okolků

amazonkajanik
29. říj 2020

Je to blbé a chápu tě, ale jako křivdu bych to nebrala. To bych pak mohla brát jako křivdu,že partner mé spolulezici na pokoji jí přinesl kytku a ten můj mě ne,ale opačně to mohla ona brát,že ten můj za mnou byl i mimo návštěvní hodiny jen proto,že jezdil pro dzs a měl chvilku,než přebral pacienta z ošetření(ale zas třeba neměl otcovskou dovolenou 😟)
A můžu ti říct,že teď,v téhle době a situaci je mnohem víc křivd,než ta,která se měla stát tobě,ale rozepisovat to nebudu a vlastně ani nesmím 😟

autor
29. říj 2020

@amazonkajanik děkuju. Já potřebovala asi číst něco takového... ♥️ nežije se mi s tím dobre.. ale nechci to v sobě pěstovat

sajul
29. říj 2020

Ano, rodič není návštěva, ale zákonný zástupce. To je mi líto, že vám to umožněno nebylo, možná jste jen nebyli tak informovaní. Kdyby tě to zajímalo více, zkus kouknout na fcb stránky, Podpoříte mě v osvětě? To jestli za vnoučetem chodí babi s dědou, to je hold výhoda toho, že pracuji v nemocnici. Chápu, že doba je zlá, ale pokud měl otec ochrané pomůcky, třeba ten respirátor 3, tak nevidím důvod proč by nemohl za svým dítětem. Matka je sním taky a žijí se společně domácnosti. Navíc určitě každý chápající partner netrvá na celodenním pobytu se ženou na pokoji.

sajul
29. říj 2020

Já být tebou užívám si miminko co mám doma, zapomenu na to co bylo, protože to bylo a teď už to nikdo nevrátí, tudíž je lepší hodit to za hlavu. 🙂

autor
29. říj 2020

@sajul hele při porodu na sobě měl pouze ten jejich oblek. Viděla jsem fotky a nemel ani roušku...

Fb nemám.ale díky 🍀

Jo mas pravdu.. mě celkově dost traumatizovalo že jsem musela na druhého císaře, že tam byla komplikace a navíc řez k pupíku, k tomu pak šílené bolesti... A ten partner mi tam vážně chyběl 😏

amazonkajanik
29. říj 2020

Teď by ses měla soustředit na dítě a ne na něco,co bylo a nelze vrátit. Je to mrzuté, byla jsi sama,hadam dobře,prvorodička...dítě se narodilo zdravé a v pořádku,jen císařem,je to tak?

autor
29. říj 2020

@amazonkajanik ne druhorodicka.. A zdravé relativně, před měsícem jsme byli na zákroku..

sajul
29. říj 2020

Důležité je, že ty i miminko jste v pořádku, to je přece to nejdůležitější 🤗 i když chápu, že partner by byl v tu chvilku velká opora.

autor
29. říj 2020

@sajul jojo. Tohle vyřeší asi jen ta terapie. Moc děkuji za sounáležitost 🍀

amazonkajanik
29. říj 2020

Tak a teď si vem,kdyby to bylo první a nevědělo se,jestli přežije. Tak to měla totiž tchýně se švagrem. Narodil se postižený. První 3dny,se nevědělo,zda přežije. Automaticky jí zastavovali laktaci,aby ji následně pak zas vyvolávali (stačilo odstrikavat,že)
má za sebou několik operací, cvičení vojtovkou (která byla tehdy novinkou),dojíždění do jedlickarny a vědomí,že syn sice žije,bude nějak chodit,ale celý život na plenkách.
Ber to prostě tak,že život se s náma nemazli,ale řekla bych,že je to dobře. Zoceluje nás to...

alcar
29. říj 2020

Tak pokud maji nadstandard, tak tam muze otec na navstevu zcela neomezene. Jak je to s prarodici to nevim, ale pokud jsou zamestnanci nemocnice, tak to - ano, maji protekcne. To je ve zdravotnictvi normalni. Tak jako jini maji zase protekci na uradech, ve firmach atd. Tohle funguje naprosto vsude i v jinych sferach, nez jen ve zdravotnictvi. S tim nic neudelas. Jako krivdu to neber, to si musis v sobe srovnat.

madbetka
29. říj 2020

Za mnou manžel v březnu taky nesměl ani na nadstandard, který navíc není přímo na oddělení, ale kousek před ním, takže by nikoho nijak neohrožoval.
Denně jsem mu brečela do telefonu, rodila jsem v den vyhlášení celostátní karantény, takže jsem byla psychicky úplně v háji, nemohla jsem vidět jeho ani dvě starší dcery a bylo to těžké... Naštěstí být u porodu ještě mohl, zakázali to o dva dny později. Ale zvládli jsme to 🙂

Moji rodiče pracují oba v té samé nemocnici, kde jsem rodila. A ano, byli za mnou - mamka jednou asi na deset minut (když šla sama do práce, tak se tam prostě stavila). Taťka taky jednou (a ten jen proto, že mi donesl pití a náhradní košili). A nepřijde mi na tom nic špatného, prostě malá výhoda toho, že v té nemocnici pracují (být zdravotník v téhle době fakt není nic záviděníhodného, to mi věř, tak jim přej aspoň tuhle věc, která nikomu neublíží).

Je mi moc líto, co jsi musela prožít a moc ti přeji, ať se z toho dostaneš. Každý z nás si z téhle pitomé doby neseme nějaké šrámy, ty spojené s narozením dítěte jsou hodně bolestivé, ale bude zase lépe, snad už brzy 😉

anakolut
29. říj 2020

Je mi líto, že jsi to měla takhle těžké. Bohužel, myslím si, že pokud někde výrazně funguje protekce, tak je to právě ve zdravotnictví. Znám to ze své zkušenosti. Taky jsem díky známé měla opakovaně malou protekci. Prostě to tak je. Štve mě, že to tak funguje. Na druhou stranu jsem taková, že jsem to prostě pro své děti využila. Stydím se, ale prostě to tak je.
Vůbec se nedivím, že tě to štve a mrzí.
Na druhou stranu je to asi jedna z mála výhod zdravotnického povolání.

barmil
29. říj 2020

Neměla bys jim to spíš přát, že není vystavena tomu samému, co Ty? Že má vše, co Tobe chybělo a doteď proto trpíš?
Lidi jsou odpojovani od přístrojů, protože jsou stáří, nebo moc tlusti atd, aby bylo místo pro ty s větší šanci na přežití, spousta se už ani do nemocnic nevozi, že to nemá cenu... Lidi jsou týdny sami bez návštěv a vědí, že umírají a nikdo za nima nemůže. Nemohou se rozloučit. To je strasny.
Ty jsi porodila zdravé dite a věděla jsi, že za 5dni jdes domu za svou rodinou. V dnešní době privilegium. Tak se nerouhej, bud vděčná a prej i druhým, ať se mají dobře.

autor
29. říj 2020

Děkuji všem. Jste úžasné, potřebovala jsem si přesně tohle přečíst

sudylichozrout
29. říj 2020

Trolling? Pokud ne, tak neres to, co bylo a venuj se svemu ditku. Udelas dobre pro sebe i mimco.

sisinka74
29. říj 2020

Tak ja rodila akutnim cs, praskla mi ve 35.tydnu voda, v nemocnici 7 dni a bez manzela. Ten hned 2.den rano skoncil v nemocnici s rozbitou hlavou a zlomenym kotnikem, spadl pres psa ze schodu. A do toho barak plny remeslniku a ty nevis, co se deje s chlapem, doma a co bude s malou. A to byl panecku zazitek z porodu. Ale hlavne, ze jsme vsichni zivi a zdravi.

pabka
30. říj 2020

Souhlasím s barmil, to jsou teprve životní tragédie. A ze měla druhá maminka výhodu - no jo, to je život. Jindy jinde má zas výhodu někdo jiný. Kdyby tam tvůj manžel pracoval, tak by za tebou nepřišel, aby to nebylo nefer? Asi přišel, ze....

zmrzlinka
30. říj 2020

Tak život je nespravedlivý a protekce tu je ,byla a bude.... podle mne nemá význam se v tom hrabat.....užívej si to ,co je teď a tady....stejně některé věci neovlinis

drep
30. říj 2020

Protekce to je, o tom ani potom. Ale doufám, že jim taky závidíš, že prarodiče nejspíš znovu uvidí tak po Novém roce, proto doktoři teď v nemocnici skoro bydlí.

inkheart
30. říj 2020

Taky jsem měla odporný porod v době covidu, funěla jsem tam v rousce a pak akutní cisar kvůli hrozící hypoxii, no a se sekcí jsem srovnana jen někdy, jindy se mi to vrátí a až se mi chce zvracet, když si na tu operaci vzpomenu (měla jsem epidural), pak ty hadičky, co že mě trcely... No hnus, nemluvě o celkovém stresu, že malý zemře během porodu... Odporný porod, ale nenapadlo by mi závidět zdravotníkům, vždyť dnes to mají fakt těžké

inkheart
30. říj 2020

Ale zároveň tě chápu, taky bych tam tehdy partnera chtěla mít, aby mi po porodu pomohl s miminkem... Po cs jsem byla úplně mimo, měla jsem šílené bolesti hlavy z epi a nemohla jsem stát ani sedět :( přebalování bylo fakt zážitek, mít partnera na nadstandardu, jak to holky někdy po cs dělají, by změnilo celou poporodní náladu

jipe
30. říj 2020

přej a bude ti přáno. Jasně,zdravotníci ve zdravotnictví mají protekci, úředníci na úřadech,atd..., ale představ si, že by šli za miminkama všichni tatínci jako zákonní zástupci, protože je to jejich právo, 100% by se tam našel nějaký, který zapřel kontakt s nakaženým nebo zapřel, že pokašlává a bolí ho hlava a personál fakt nemá kapacity na to, aby hlídal, jestli někdo nemá roušku pod nosem nebo nesahá na něco holýma rukama . A přivézt si z porodnice covid, to by byla větší křivda.

felixfelicis
30. říj 2020

Babicka mi zemrela pred nekolika lety behem chripkove epidemie, jediny, kdo za ni v nemocnici ty posledni dny mohl, byla teta, ktera tam delala sestru na jiném oddeleni. Jsem vdecna, ze diky "protekci" nemusela umrit sama.

inkheart
30. říj 2020

@felixfelicis tak zrovna tohle je docela smutné. Pokud někdo umírá, měl by mít návštěvy blízkých epidemie-neepidemie. Tady by mě ta protekce štvala víc. Nemít možnost se rozloučit, zatímco někdo ji díky protekci má... To bych nesnesla... Je kruté představit si, že umiram třeba já a nikdo za mnou nemůže, jen cizí sestry a doktoři...

felixfelicis
30. říj 2020

@inkheart Jasne. Ale za to ja nemuzu. Nereknu si kvuli tomu, ze kdyz nemuzou pribuzni za ostatnimi, tak nechame babicku taky samotnou. Druha babicka umrela v tu samou dobu v jine nemocnici a tam nam navstevu dovolili. Dneska bych si to vyhadala i tam, tehdy jsem byla mlada zaba.

irmamala
30. říj 2020

Potřebuješ terapii, protože jsi rodila bez přítomnosti manžela? Tvl, my jsme generace..... 😀