icon

Jak si doma hlídáte rodinné finance? Zkouším vlastní aplikaci

petrsc
Včera ve 13:35

Ahoj,
už nějakou dobu po večerech vyvíjím vlastní českou webovou aplikaci Walletros na správu osobních a rodinných financí.

Vznikla hlavně proto, že jsem chtěl mít na jednom místě příjmy a výdaje, rozpočty, cíle a vlastní i společné peněženky. Každý může mít svoje finance soukromé a zároveň lze konkrétní peněženku sdílet třeba s partnerem a spravovat společné výdaje domácnosti.

Teď jsem aplikaci začal ukazovat lidem mimo svůj okruh a zajímá mě hlavně jejich pohled. Nechci teď přidávat další funkce jen podle sebe, ale zjistit, co lidé při správě rodinných financí skutečně používají a co jim naopak chybí.

Jak finance doma řešíte vy? Stačí vám bankovní aplikace, používáte Excel, nějakou jinou aplikaci, nebo si rozpočet vůbec podrobně nevedete? A co by pro vás musela podobná aplikace umět, abyste ji používali?

Pokud se chcete podívat, je tady:
https://www.walletros.com

Po předchozí zpětné vazbě jsem přidal i demo bez registrace, takže není potřeba zadávat e-mail ani vytvářet účet jen kvůli vyzkoušení.

Budu rád za názory i kritiku. 🙂 Je to můj vlastní projekt a právě zpětná vazba od lidí, kteří ho vidí poprvé, mi teď pomůže nejvíc.

veronicka89
Včera ve 14:06

Nevedu si nic vse okolo penez me stresuje …

Chci penize prijmout a utratit 😅

Nejsem typ co setri ale umim si sehnat veci ktete potrebuju za zlomek penez.

Mesicni stale vydaje typu byt auto pojisteni apod plati manzel .

anonym_1c7ae1
Včera v 15:30

Nemam čas se teď dívat: vedu to v excelu, protože mě to baví. Chci něco rychlého, není pro mě důležité, aby šla propojit s bankou. Ale chci si rychle zapsat útratu a rozdělit do kategorii (potraviny, drogerie, domácnost, dovolená, auto, ….). Chci přehledně grafy, evidenci i spoření a co kam posílám apod. Mít možnost sdílenou peněženku manžela by bylo jen plus.

drep
Včera v 15:49

Projela jsem si to demo, účet se mi zakládat nechce. Popravdě by mi taková apka dávala smysl před deseti lety, teď mi přijde, že prakticky totéž už rutinně nabízí účty. Je pravda, že asi nejsem cílovka, my hospodaříme s dost velkým přebytkem, takže neznáme “šetřit si na něco”, ale funkci obálky (nebo různě pojmenovanou) mají účty běžně.
Máme společný účet, tam chodí má výplata a manžel tam přeposílá svou, pak máme každý svůj účet, pak já mám ještě separátně účet k pronajímanému bytu. Trvalé platby chodí ze společného účtu včetně investic, dipu atd., pak tam necháme běžnou provozní sumu a zbytek dáme na spořáky. Na svůj účet si přeposílám výnosy z pronájmu a mám ty peníze pro radost, každý měsíc vcelku stejně a nakupuju z toho radosti (oblečení, výtvarné potřeby a tak) pro sebe a dceru. Je to pro mě i mentální brzda, abych si mohla koupit pro radost, ale neutratila na šatech výplatu. Čili oba máme dobrý přehled nad příjmy a výdaji (jsme zaměstnanci, čili příjmy máme stabilní a očekávatelné), víme s čím hospodaříme a máme velmi podobný vztah k penězům.

petrsc
autor
Včera v 17:41
@anonym_1c7ae1

Nemam čas se teď dívat: vedu to v excelu, protože mě to baví. Chci něco rychlého, není pro mě důležité, aby šla propojit s bankou. Ale chci si rychle zapsat útratu a rozdělit do kategorii (potraviny, drogerie, domácnost, dovolená, auto, ….). Chci přehledně grafy, evidenci i spoření a co kam posílám apod. Mít možnost sdílenou peněženku manžela by bylo jen plus.

@anonym_1c7ae1 Díky, tohle je pro mě hodně užitečný pohled. V podstatě jste popsala přesně způsob, pro který Walletros stavím – rychle zapsat příjem/výdaj, kategorie, statistiky, cíle/spoření a případně sdílet konkrétní peněženku s partnerem.

Pokud jste se dívala do dema, zajímalo by mě hlavně, jestli vám tam něco z toho přišlo zbytečně složité nebo jste něco hledala a nenašla. To by mi teď pomohlo asi nejvíc.

petrsc
autor
Včera v 17:42
@drep

Projela jsem si to demo, účet se mi zakládat nechce. Popravdě by mi taková apka dávala smysl před deseti lety, teď mi přijde, že prakticky totéž už rutinně nabízí účty. Je pravda, že asi nejsem cílovka, my hospodaříme s dost velkým přebytkem, takže neznáme “šetřit si na něco”, ale funkci obálky (nebo různě pojmenovanou) mají účty běžně.
Máme společný účet, tam chodí má výplata a manžel tam přeposílá svou, pak máme každý svůj účet, pak já mám ještě separátně účet k pronajímanému bytu. Trvalé platby chodí ze společného účtu včetně investic, dipu atd., pak tam necháme běžnou provozní sumu a zbytek dáme na spořáky. Na svůj účet si přeposílám výnosy z pronájmu a mám ty peníze pro radost, každý měsíc vcelku stejně a nakupuju z toho radosti (oblečení, výtvarné potřeby a tak) pro sebe a dceru. Je to pro mě i mentální brzda, abych si mohla koupit pro radost, ale neutratila na šatech výplatu. Čili oba máme dobrý přehled nad příjmy a výdaji (jsme zaměstnanci, čili příjmy máme stabilní a očekávatelné), víme s čím hospodaříme a máme velmi podobný vztah k penězům.

@drep Díky moc, že jste si dala práci a prošla i demo Tohle je pro mě právě užitečné slyšet. Nechci stavět aplikaci s představou, že ji musí potřebovat každý. Pokud máte finance takhle nastavené a bankovní účty vám poskytují dostatečný přehled, chápu, že vám Walletros nemusí přinést dost hodnoty navíc.

Kdybyste si ale z toho dema vybavila jednu věc, která vám přišla zbytečná, nepřehledná nebo jste u ní nevěděla, k čemu je, budu rád i za takovou kritiku.

veronicka89
Včera v 18:47

A to je jako propojene s kartou ( to asi ne)? Nebo musim jazdou polozku extra pridat ? 🧐

To nekdo fakt dela?

To bych nekdy treba jako sedela vecer a zadavala treba 25 plateb rucne?

petrsc
autor
Včera v 19:12
@veronicka89

A to je jako propojene s kartou ( to asi ne)? Nebo musim jazdou polozku extra pridat ? 🧐

To nekdo fakt dela?

To bych nekdy treba jako sedela vecer a zadavala treba 25 plateb rucne?

@veronicka89
Aktuálně se jednotlivé platby zadávají ručně. Automatické načítání transakcí z banky/karty mám v plánu, ale zatím hotové není.

U pravidelných plateb se ale dají nastavit trvalé příkazy, takže třeba nájem, pojištění apod. není potřeba pokaždé zadávat znovu.

A jo, přesně tohle mě zajímá – jestli je pro lidi ruční zadávání ještě přijatelné, nebo už je to dneska moc velká otrava. 😄

rokio
Včera v 19:18

Vedu si tabulku v Excelu s grafy. Mám tam příjmy a výdaje, stav finančního majetku, hodnotu rezerv, výši pevných výdajů za měsíc a za den, čísla bankovních účtů a další věci.

Také si eviduji vývoj mého finančního majetku, seznam variabilních (proměnlivých) výdajů a mimořádné příjmy.

Mám i finanční cíle. Ty jsou zpravidla roční.

petrsc
autor
Včera v 19:25
@rokio

Vedu si tabulku v Excelu s grafy. Mám tam příjmy a výdaje, stav finančního majetku, hodnotu rezerv, výši pevných výdajů za měsíc a za den, čísla bankovních účtů a další věci.

Také si eviduji vývoj mého finančního majetku, seznam variabilních (proměnlivých) výdajů a mimořádné příjmy.

Mám i finanční cíle. Ty jsou zpravidla roční.

@rokio
Tohle je pro mě hodně zajímavý způsob používání, díky. Právě lidi, kteří si podobný systém vedou sami v Excelu, mě docela zajímají.

Pokud budeš mít chuť, zkus se prosím podívat do dema Walletrosu bez registrace. Spíš než co se ti líbí by mě zajímalo, co tam proti svému Excelu postrádáš nebo co by ti přišlo horší/složitější.

To by pro mě byl hodně užitečný feedback.

barmil
Včera v 19:28

Proč bych to dělala ručně, když můžu vzít transakce z bankovnictví a udělat to přes AI? Přes kterou to s největší pravděpodobností i stavíš. Normálně udělám asistenta, hodim PDF z každého účtu, který mě zajímá, nastavím si kategorie a mám to.
Přehled za co utrácím sama mám v aplikaci banky, kdybych chtela přehled o celkových výdajích z více účtu, udělám ti viz výše. Z bezpečnostního hlediska bych si nikdy nepustila AI přímo do aplikace bankovnictví.

petrsc
autor
Včera v 19:44
@barmil

Proč bych to dělala ručně, když můžu vzít transakce z bankovnictví a udělat to přes AI? Přes kterou to s největší pravděpodobností i stavíš. Normálně udělám asistenta, hodim PDF z každého účtu, který mě zajímá, nastavím si kategorie a mám to.
Přehled za co utrácím sama mám v aplikaci banky, kdybych chtela přehled o celkových výdajích z více účtu, udělám ti viz výše. Z bezpečnostního hlediska bych si nikdy nepustila AI přímo do aplikace bankovnictví.

@barmil
Jo, takhle přes AI se to určitě řešit dá.
Já to mám do budoucna postavené trochu jinak – plánuju přímé načítání transakcí z bank a jejich automatické zařazování podle pravidel uživatele, aby nebylo potřeba ručně exportovat a nahrávat výpisy. Teď jsem ale Walletros schválně vypustil nejdřív v jednodušší free verzi, abych zjistil, jestli o ten systém vůbec bude zájem. 😄