Konev mateřské
Dobrý den,
Může mi někdo poradit. Asi sem úplně hloupá, ale nějak nerozumím tomu neplacenému volnu. Myslela jsem, že když mi 17.2.29 končí rodičák, tak 18.2. nastoupím do práce a nic neřeším. Ale účetní poslala tohle a já to tak nějak nechápu. V práci jsem byla naposledy 31.5.2021, pak nástup na mateřskou, pak rodičák, pak jsem plynule přešla znovu na mateřskou, na které jsem byla pouze 14 týdnů do 7.11.2024 z důvodu porodu mrtvého syna, poté neschopenka do ledna 2026, pak mateřská, která bude teď končit. Může mi někdo poradit jak to bude s tou dovolenou a neplaceným volném. Děkuji
@kattry No, účetní by se měla dovzdelat... Ano, požádat zaměstnavatele musíš, ale nežádaš o neplacené volno, ale o rodičovskou dovolenou a ano muzes si zvolit do kdy na ni chceš být, maximálně do 3 let veku dítěte. A ano, mezi materskou a rodičovskou si muzes vycerpat dovolenou, pokud chceš.
@j.a.n.i takže pro mě z toho plyne? Že když dovolenou čerpat nebudu tak mi ji proplatí? Ona mi napsal, že můžu mít třeba rodičovskou do toho 17.2. ale doma můžu být pak třeba do 4 let. No já chci nastoupit po rodičáku, ale co když třeba ve školce budou nabírat až od začátku nového měsíce?
Myslim,ze se upsala a ma to byt rodicovska dovolena. Jinak je lepsi cerpat dovolenou,ono je to takove slovickareni. A myslim,ze ja jsem cerpala tu dovolenou pred rodicakem,ze mi rikala,ze se vic vyplati. Neplacene volno muzes pozadat zamestnavatele az po ukonceni rodicaku. Je na nem,jestli vyhovi.
@j.a.n.i takže pro mě z toho plyne? Že když dovolenou čerpat nebudu tak mi ji proplatí? Ona mi napsal, že můžu mít třeba rodičovskou do toho 17.2. ale doma můžu být pak třeba do 4 let. No já chci nastoupit po rodičáku, ale co když třeba ve školce budou nabírat až od začátku nového měsíce?
@kattry buď dovolenou vyčerpáš, čili ti ji zaplatí, protože to ke jako bys byla v práci nebo ne. Povinný to není, ale za rodičovskou se pak dovolená krátí, takže ti jí na konci zbyde míň. A zjevně zmotala pobírání RP, RD a neplacené volno. Ty buď vyčerpáš tu řádnou dovolenou nebo nastoupíš rovnou na rodičovskou dovolenou a tu můžeš mít do 3. Narozenin dítěte. Před nimi pak můžeš požádat i neplacené volno a zaměstnavatel ti může vyhovět
Já jsem ji napsala, že budu doma do toho 17.2. a ona mi na to napsala: takže mám zažádat u zaměstnavatele o neplacené volno do 17.2.2029?
Já teda nevím, jestli jsem blbá já nebo ona, ale já přece budu na rodičáku a ne na neplaceném volnu

@kattry No, účetní by se měla dovzdelat... Ano, požádat zaměstnavatele musíš, ale nežádaš o neplacené volno, ale o rodičovskou dovolenou a ano muzes si zvolit do kdy na ni chceš být, maximálně do 3 let veku dítěte. A ano, mezi materskou a rodičovskou si muzes vycerpat dovolenou, pokud chceš.