icon

Konev mateřské

kattry
Dnes v 11:42

Dobrý den,

Může mi někdo poradit. Asi sem úplně hloupá, ale nějak nerozumím tomu neplacenému volnu. Myslela jsem, že když mi 17.2.29 končí rodičák, tak 18.2. nastoupím do práce a nic neřeším. Ale účetní poslala tohle a já to tak nějak nechápu. V práci jsem byla naposledy 31.5.2021, pak nástup na mateřskou, pak rodičák, pak jsem plynule přešla znovu na mateřskou, na které jsem byla pouze 14 týdnů do 7.11.2024 z důvodu porodu mrtvého syna, poté neschopenka do ledna 2026, pak mateřská, která bude teď končit. Může mi někdo poradit jak to bude s tou dovolenou a neplaceným volném. Děkuji

Konev mateřské
j.a.n.i
Dnes v 11:53

@kattry No, účetní by se měla dovzdelat... Ano, požádat zaměstnavatele musíš, ale nežádaš o neplacené volno, ale o rodičovskou dovolenou a ano muzes si zvolit do kdy na ni chceš být, maximálně do 3 let veku dítěte. A ano, mezi materskou a rodičovskou si muzes vycerpat dovolenou, pokud chceš.

kattry
autor
Dnes v 15:22
@j.a.n.i

@kattry No, účetní by se měla dovzdelat... Ano, požádat zaměstnavatele musíš, ale nežádaš o neplacené volno, ale o rodičovskou dovolenou a ano muzes si zvolit do kdy na ni chceš být, maximálně do 3 let veku dítěte. A ano, mezi materskou a rodičovskou si muzes vycerpat dovolenou, pokud chceš.

@j.a.n.i takže pro mě z toho plyne? Že když dovolenou čerpat nebudu tak mi ji proplatí? Ona mi napsal, že můžu mít třeba rodičovskou do toho 17.2. ale doma můžu být pak třeba do 4 let. No já chci nastoupit po rodičáku, ale co když třeba ve školce budou nabírat až od začátku nového měsíce?

kristyn86
Dnes v 17:04

Myslim,ze se upsala a ma to byt rodicovska dovolena. Jinak je lepsi cerpat dovolenou,ono je to takove slovickareni. A myslim,ze ja jsem cerpala tu dovolenou pred rodicakem,ze mi rikala,ze se vic vyplati. Neplacene volno muzes pozadat zamestnavatele az po ukonceni rodicaku. Je na nem,jestli vyhovi.

drep
Dnes v 17:32
@kattry

@j.a.n.i takže pro mě z toho plyne? Že když dovolenou čerpat nebudu tak mi ji proplatí? Ona mi napsal, že můžu mít třeba rodičovskou do toho 17.2. ale doma můžu být pak třeba do 4 let. No já chci nastoupit po rodičáku, ale co když třeba ve školce budou nabírat až od začátku nového měsíce?

@kattry buď dovolenou vyčerpáš, čili ti ji zaplatí, protože to ke jako bys byla v práci nebo ne. Povinný to není, ale za rodičovskou se pak dovolená krátí, takže ti jí na konci zbyde míň. A zjevně zmotala pobírání RP, RD a neplacené volno. Ty buď vyčerpáš tu řádnou dovolenou nebo nastoupíš rovnou na rodičovskou dovolenou a tu můžeš mít do 3. Narozenin dítěte. Před nimi pak můžeš požádat i neplacené volno a zaměstnavatel ti může vyhovět

kattry
autor
Dnes v 18:06

Já jsem ji napsala, že budu doma do toho 17.2. a ona mi na to napsala: takže mám zažádat u zaměstnavatele o neplacené volno do 17.2.2029?

Já teda nevím, jestli jsem blbá já nebo ona, ale já přece budu na rodičáku a ne na neplaceném volnu